Solsona obre la porta a la participació ciutadana als plens

El plenari de demà aprovarà un reglament a instàncies de la CUP que recull el dret de presentació de mocions per part de les entitats i el d’intervenció oral tant a associacions com a la ciutadania

per Ramon Estany , SOLSONA, 28 de gener de 2016 a les 13:36 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de gener de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El primer Ple municipal de Solsona de l’any, demà divendres a les nou del vespre, farà un salt endavant quant a la participació ciutadana. S’hi preveu aprovar un reglament que permeti la intervenció d’entitats i ciutadans als plens. Serà a instàncies d’Alternativa per Solsona-CUP amb una moció que ha estat consensuada per tots els grups municipals. Es tracta, però, d’una mesura provisional fins que s’aprovi definitivament el Reglament de participació ciutadana en què el consistori treballa des del mandat anterior.  

El text inicialment presentat per la CUP, i que recull algunes modificacions acordades entre tots els portaveus, considera necessari “suplir els dèficits de participació ciutadana” existents en el Ple municipal. Per això es vol regular els mecanismes per obrir aquest òrgan a la ciutadania i permetre que tant la població com les entitats puguin presentar mocions i formular preguntes als regidors. En ambdós casos les intervencions es realitzaran al final de la sessió.  


Així, aquest reglament provisional recollirà, d’una banda, el dret de presentació de mocions, precs i preguntes per part de les associacions, així com el de poder intervenir oralment, amb el requisit que facin la petició per escrit almenys dos dies abans de la sessió informativa. De l’altra, s’establirà un torn obert de paraula per tal que la ciutadania també pugui dir-hi la seva amb una durada màxima de cinc minuts per persona i amb dues intervencions per Ple com a molt. 

Eina participativa provisional 


Aquest text serà vigent fins que entri en vigor el Reglament de participació ciutadana de l’Ajuntament de Solsona, al llarg d’aquest exercici. El govern municipal hi treballa des del mandat anterior i en aquests moments ja disposa del seu esborrany. El següent pas serà el disseny del procés participatiu previ a la confecció final de la normativa abans de donar-hi llum verda.  

El Ple municipal de demà, però, presenta un extens ordre del dia de 18 punts, la majoria dels quals són mocions i aprovacions de tràmit. Així, per exemple, s’hi nomenaran els representants municipals al Consell d’Adolescents, després que el novembre passat es va aprovar modificar el reglament regulador del Consell d’Infants i Adolescents per donar entrada a la participació del col·lectiu de 12 a 16 anys en un grup específic. També es donarà el vistiplau al nomenament de representants al Consell de la Gent Gran del Solsonès i a la Junta del Centre Sanitari. 


9.100 solsonins

Com és d’habitud en totes les primeres sessions de cada exercici, l’ordre del dia inclou la renovació del padró d’habitants. Es confirma, un any més, l’estancament poblacional de Solsona, amb 9.100 solsonins empadronats (4.516 homes i 4.584 dones), un 0,5 per cent menys respecte de l’any passat. Tot i això, el creixement vegetatiu va ser positiu durant el 2015, amb 90 naixements i 81 defuncions. 

La població estrangera a Solsona és de 1.380 persones i es manté en el 15 per cent, amb una lleugera disminució. La nacionalitat amb més presència continua sent la marroquina (647), si bé manté la tendència a la baixa, amb un descens del 8,5 per cent. Per contra, els ciutadans romanesos (385), el segon col·lectiu més nombrós, s’han incrementat en un 3,2 per cent. 

El plenari també votarà un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i la Fundació de l’Acadèmia Internacional de Música de Solsona (AIMS) que formalitza per escrit els acords que ja s’han anat implementant els darrers anys. Entre d’altres, compromet l’Ajuntament a fer una aportació econòmica al projecte artístic i pedagògic amb un màxim de 28.000 euros, per als quals se sol·licita uns subvenció a la Diputació de Lleida; a més de col·laborar-hi mitjançant treballs de la brigada municipal i l’àrea de Comunicació per a la difusió i la cessió d’instal·lacions.

Entre la resta de punts de l’ordre del dia d’aquest divendres hi ha l’aprovació de l’oferta d’ocupació pública per a aquest any, un tràmit necessari per poder treure a concurs noves places; la proposta de contractacions de personal laboral temporal quan siguin necessàries al llarg de l’exercici, i la revisió del Pla específic municipal del Carnaval.Ordre del dia Ple del 29/01/2016:

1.    Aprovació de l’acta de la sessió anterior
2.    Aprovació de la renovació del padró d’habitants a 1 de gener de 2016
3.    Aprovació de l’oferta d’ocupació pública per a l’exercici 2016
4.    Proposta per realitzar contractacions de personal laboral temporal que afectin un sector prioritari o un servei públic essencial
5.    Aprovació de la revisió del Pla específic municipal del Carnaval de Solsona
6.    Aprovació del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Solsona i la Fundació Acadèmia Internacional de Música de Solsona (AIMS)
7.    Nomenament dels representants del Consell d’Adolescents de Solsona
8.    Nomenament dels representants del Consell de la Gent Gran del Solsonès
9.    Moció de suport a la Marxa SOM al seu pas per Solsona
10.    Moció de suport al Programa de desenvolupament rural de Catalunya – PDR.CAT2020
11.    Moció d’aprovació del reglament de millora de funcionament i participació de la ciutadania als plens
12.    Moció per canviar les calderes dels edificis públics de Solsona per calderes de biomassa forestal
13.    Moció en defensa de l’Ebre
14.    Moció en defensa de la rebaixa de l’IVA cultural que afecta la creació i producció de proximitat i l’accés a la cultura en l’àmbit local
15.    Moció sobre el banc d’ADN per a les identificacions dels desapareguts a la Guerra Civil
16.    Moció de suport a la declaració del Consell d’Alcaldes del Bages sobre la mobilitat viària de les comarques centrals amb l’àrea metropolitana de Barcelona
17.    Informes i resolucions 
18.    Precs i preguntes

 

Arxivat a:
Municipis, ajuntament
Participació