Troben a Odèn les restes d'una espècie de peix de fa 230 milions d'anys

​Durant el Triàsic, l'actual Catalunya era un mar poc profund d'aigües calentes i amb una gran biodiversitat

per ACN, Odèn | 10 de desembre de 2015 a les 15:14 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de desembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Les restes del peix localitzat a Odèn Foto: ACN


ACN Odèn .- Les restes d'una espècie de peix localitzat al jaciment d'Odèn, al Solsonès, han permès que investigadors de l'Institut de Paleontologia Miquel Crusafont hagin identificat un nou espècimen de peix, el Colobodus giganteus, que pertany a la família dels Colobodus. Aquesta troballa també ha permès incloure dins d'aquest gènere dues restes de peixos trobades a Alcover que havien estat erròniament classificades. Tot i que el crani està lleugerament desplaçat, l'espècimen d'Odèn està ben conservat i es poden observar les fileres d'escates, els radis de les aletes i altres aspectes de l'estructura òssia. Durant el Triàsic, l'actual Catalunya era un mar poc profund d'aigües calentes i amb gran biodiversitat.

Joan Cartanyà, conjuntament amb altres investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), han publicat un estudi a la revista alemanya 'Neues Jahrbuch für Geologie und Palaontologie – Abhandlungen' on descriuen un nou espècimen de fa uns 230 milions d'anys d'un peix trobat a Odèn, al nord del Solsonès. 

Les restes pertanyen a un exemplar de la família dels colobodòntids, uns peixos que van viure durant el Triàsic mitjà i superior (fa entre 247 i 201 milions d'anys). Es caracteritzen per ser força grans -uns 65 centímetres-, per presentar una zona supraorbitari amb unes ornamentacions característiques i unes dents força petites en relació a la mida del cos. Malgrat que aquest grup és força freqüent en el registre fòssil de la conca germànica i del sud de la Xina, la seva presència a Iberia és escassa, representada tot just per dos exemplars trobats a Alcover, a l'Alt Camp, que havien estat assignats a l'espècie Perleidus giganteus i dels quals només es conserven unes impressions bastant difuses de l'esquelet en el sediment.

Així, la troballa ha permès atribuir al gènere Colobodus les dues restes que havien estat inicialment atribuïdes al gènere Perleidus, ja que el nou espècimen ha revelat que tenen més semblances amb el primer gènere.

Un mar poc profund i amb gran biodiversitat 

Fa 240 milions d'anys, durant el Triàsic, el mar interior de Tetis cobria tot el territori que actualment ocupa Catalunya. Aquest mar, d’aigües poc profundes i càlides, era l’hàbitat d’un gran nombre d’animals com peixos, rèptils, holotúries, crinoïdeus, insectes, xifosurs (artròpodes aquàtics), cefalòpodes, braquiòpodes (invertebrats semblants a bivalves), briozous o meduses, alguns dels quals han quedat conservats en el registre fòssil que aflora en jaciments com els d’Alcover (Alt Camp), Pinetell (Conca de Barberà), Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre), Vilanova de la Sal (La Noguera) o Odèn (Solsonès). 

 

Participació