Convida'm a castanyes

per Anna Vilaginés , 31 d'octubre de 2015 a les 08:47 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 d'octubre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Tot i que després de la setmana que hem passat he estat temptada a escriure sobre la carn, finalment he preferit parlar dels fruits dels temps: les castanyes i els panellets, que fan més festa!

A la vigília de Tots Sants ens encanta celebrar La Castanyada; torrar castanyes, menjar panellets i compartir una vetllada amb amics i família vora del foc.
Les castanyes les podem trobar a mercat fins ben entrat l'hivern. És un fruit sec energètic però poc greixós,  molt adient per l'època de fred i en situacions d'esforç prolongat. Les castanyes aporten principalment hidrats de carboni complexos, d'aquells que triguen a absorbir-se i que ens van proporcionant energia lentament, així mateix tenen greixos i proteïnes però en proporció inferior a altres fruits secs de consum habitual i són una font important de fibra, vitamina E i algunes vitamines del grup B. 

Els panellets, què us he de dir que no sabeu dels panellets, a banda que són una temptació de les grosses. Ametlles, ous, sucre i pinyons.  Són una bomba energèticament parlant. Les ametlles ens aporten greixos, proteïnes i fibra i el sucre, el sucre si que el tinc una mica entravessat, per aquest motiu jo el substitueixo per xarop d'atzavara o “ágave”. La composició d'hidrats de carboni de l'atzavara proporciona dolçor i s'absorveix amb més lentitud això fa que les persones amb diabetis puguin consumir-los amb més tranquilitat. També es pot optar per posar-hi boniato, que  aporta dolçor i permet disminuir la proporció de sucre o de xarop d'atzavara.
Ara bé sigui quina sigui la vostra recepta penseu que estem parlant d'aliments molt energètics, això vol dir que després de consumir-los amb moderació aniria bé d'anar a fer una caminada

 col·lectiva.
I ja per arrodonir-ho us donaré una idea ràpida, dolços de Tots Sants camí de ser panellets sense ser-ho ben bé: boletes de boniato arrebossades amb coco o cacau. Em va donar la idea la Montse Reus i l'he volgut compartir amb vosaltres.
Apa, doncs. Bona diada de Tots Sants!!

 

Participació