Joana Ortega: «Festes com les de Solsona ens uneixen més»

Montse Auguets rep un reconeixement pel seu any de pubilla de les comarques lleidatanes

per Aj Solsona, 9 de setembre de 2011 a les 16:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de setembre de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La vicepresidenta ha estat convidada a beure d'una bota de vi Foto: Aj. Solsona

La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, que avui ha presidit els actes centrals de la Festa Major de Solsona, ha elogiat el patrimoni festiu solsoní. “En moments en què alguns pretenen dividir el poble de Catalunya, aquestes festes tan sentides ens uneixen encara més” , ha expressat en al·lusió als atacs contra el model d’immersió lingüística. “Cada un dels elements de la festa conté tots els valors intrínsecs dels catalans i és una manera de demostrar la nostra identitat nacional” , ha afegit Ortega. 
 
Avui també han participat en la comitiva d’autoritats el president del Consell Comarcal, Joan Solà; l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, i alguns alcaldes de la comarca; el jutge, Joan Cardona; el delegat territorial del Govern a la Catalunya central, Jordi Moltó; el director general d’Administració Local, Joan Canyada, i el director dels Serveis Territorials de Governació a Lleida, Jordi Souto. 
 
En la rebuda institucional de la vicepresidenta a la sala de plens de l’Ajuntament, l’alcalde, David Rodríguez, ha aprofitat l’ocasió per demanar-li que el dèficit de la Generalitat no es transfereixi als ajuntaments. “Entenc que la situació de la Generalitat és difícil, però les retallades que patim els consistoris, sobretot amb caràcter retroactiu, malmeten les nostres finances” . Com a exemple, l’alcalde ha esmentat la reducció de les subvencions per a l’Escola Municipal de Música: “hem de començar el nou curs havent d’entomar una retallada per al curs passat i desconeixent com serà l’ajut per al proper”
 
Joana Ortega ha recollit les inquietuds de Rodríguez i s’ha mostrat conscient de les afectacions dels “ajustaments pressupostaris” per als ajuntaments. En aquest sentit, ha avançat que l’executiu català està treballant perquè l’any vinent s’abordin dues lleis, una per fixar un mapa de competències dels governs municipals, i una altra per millorar les finances locals. 
 
Així mateix, la número dos del Govern català ha emplaçat la corporació local i els alcaldes de la comarca a adaptar-se a “una nova època basada en la mancomunació de serveis per rendibilitzar-los”. “Aquest ha de ser el full de ruta que ha d’imperar a partir d’ara”. 
 
D’altra banda, avui a la plaça Major, just abans del ball dels gegants, l’alcalde ha fet un reconeixement, en nom de la ciutat, a la solsonina Montse Auguets, per la seva tasca com a pubilla de les comarques lleidatanes el darrer any. “La Montse ha sabut assumir com poques les responsabilitats que comporta la representativitat del pubillatge” , ha destacat David Rodríguez, abans de lliurar-li un bust de la geganta jove. En aquesta jornada de Festa Major, també han acompanyat Auguets la pubilla i l’hereu de Catalunya, la pubilla de les comarques barcelonines i la de les comarques gironines.
 
Desafiant el protocol
La simbòlica encesa de l’estrepitosa tronada que posa fi a les danses tradicionals ha anat a càrrec de la vicepresidenta, l’alcalde, el president del Consell Comarcal i l’alcalde de Cardona. Ja en la recta final dels actes més centrals de les festes del Claustre, en la pujada d’autoritats fins a la casa consistorial, de forma improvisada, un bar del carrer del Castell ha convidat les personalitats a beure d’una bóta de vi per fer passar millor els efectes de les altes temperatures. No han defugit l’oferiment –desafiant el protocol, però sense sortir de la comitiva– alguns regidors, l’alcalde i, fins i tot la vicepresidenta. 
 
Ball del Drac Foto: Aj. Solsona La vicepresidenta Ortega amb l'alcalde de Solsona, el bisbe Novell i el president del Consell Comarcal, Solà Foto: Aj. Solsona

 

Participació