La revista ‘Descobrir’ reivindica la Festa Major de Solsona com a cita ‘indispensable’ de la cultura popular catalana

El número de setembre hi dedica vuit pàgines que posen èmfasi en la imatgeria gegantera

per Aj Solsona, 8 de setembre de 2011 a les 09:46 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de setembre de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Morales, Alarcón i Castañeda a la presentació del número 160, ahir a la sala cultural de l’Ajuntament Foto: Aj Solsona

“Solsona val la pena de cap a peus. Si vora la plaça de Sant Joan mireu enlaire, hi veureu unes jàsseres amb unes carasses esculpides a la fusta. Si mireu cap a terra, hi podeu trobar unes solsonines, les clàssiques espardenyes de set brencs. I si el Carnaval és ben peculiar, la Festa Major és indispensable” . Aquest fragment encapçala el reportatge sobre les festes del Claustre escrit pel periodista Jordi Castañeda i acompanyat de fotografies de Rafael López Monné, que es publica a la revista Descobrir del mes de setembre (núm. 160). Dimarts passat la van presentar la regidora de Cultura, Sara Alarcón, el director de Descobrir, Joan Morales, i Jordi Castañeda a la sala cultural del consistori. 
 
La vigília de l’inici de la Festa Major –del 7 a l’11 de setembre–, Sara Alarcón va mostrar-se convençuda que l’aparició a aquesta publicació de viatges de referència contribuirà a atraure nous visitants a la ciutat. “És una petita mostra que corrobora la força de la festa i la tradició com a al·licient turístic principal de Solsona” , va destacar. 
 
De fet, tal com va posar de manifest Joan Morales, “les festes de Solsona són molt poc conegudes per la importància que tenen” . Va constatar que el Carnaval és més popular arreu del país, però en canvi “no ho és l’esplendor del Corpus, i l’autenticitat de la Festa Major passa injustament desapercebuda per la majoria de catalans” . Tanmateix, amb el reconeixement que el Descobrir ret a la festa grossa solsonina en el seu darrer número, “reivindiquem que aquesta és una cita imprescindible de la cultura popular del país”
 
El reportatge té una extensió de vuit pàgines i se centra en el desplegament de la imatgeria gegantera. Per elaborar-lo tant el fotògraf com el periodista van ser presents en els actes centrals de l’any passat, a més de consultar alguns geganters. 
 
Jordi Castañeda és autor de diversos articles i treballs sobre cultura popular. Actualment treballar al Canal Blau, de Vilanova i la Geltrú, a més de col·laborar amb la revista Descobrir. El fotògraf Rafael López Monné ha publicat les seves imatges en diversos llibres sobre festes tradicionals i ha col·laborat amb diferents suplements dominicals, a més de revistes com Altair i Viajes National Geographic.


 
Assistents a la presentació Foto: Aj Solsona Assistents a la presentació Foto: Aj Solsona 

 

Participació