D'on ve la tradició de les fogueres de Sant Joan

per Redacció, 21 de juny de 2015 a les 22:22 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de juny de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La celebració de la revetlla de Sant Joan és d'origen pagà, i esta considerada per molts com una nit màgica, recordar que és la nit més curta de l'any i se celebra el solstici d'estiu. La celebració que l'Església Catòlica ha fet coincidir amb el naixement de Sant Joan Baptista, ha anat evolucionant fins a esdevenir-se en una festa amb elements propis. A part de la presència de les fogueres, la gent té com a costum fer el bany de mitjanit, tirar petards o ballar al voltant del foc. 

A Barcelona la revetlla de Sant Joan ve de molt lluny, sobretot la presència de les fogueres, ja que es diu que les flames espanten els mals esperits que hi ha aquesta nit tan especial. El segle XVIII es van intentar prohibir les fogueres dins de la ciutat de Barcelona, però la festa ha estat sempre present encara que el segle XX es va intentar prohibir la revetlla de Sant Joan. La nit més curta de l'any és una festa que se celebra a molts indrets del nostre país, però a Barcelona és una celebració popular que normalment és viu amb trobades veïnals, familiars o d'amistat. 

 

Gegants de Barcelona Foto: cultura popularLa Flama de Canigó

A la ciutat de Barcelona la revetlla de Sant Joan comença quan arriba la Flama de Canigó a la Plaça Sant Jaume.  El foc de la flama de Canigó no s'apaga mai, la flama esta esperant durant tot l'any en el Casteller de Perpinyà, fins que el dia 22 de juny la porten al cim del Canigó.

Quan la flama esta a dalt del cim el foc es va escampant per encendre totes les fogueres de Sant Joan que s'encendran per la revetlla.  Cada poble organitza l'arribada de la flama de la seva manera, però tots els pobles abans d'encendre la seva foguera han de llegir un missatge en comú que vol recordar el significat de la revetlla i la flama de Canigó. 


Aquest ritual va començar l'any 1955 per iniciativa de Francesc Pujades, que va estar inspirat pel poema de Jacint Verdaguer “Canigó”.  Per demostrar-se contraris a les idees de la dictadura franquista la tradició es va anar escampant per tots els pobles de parla catalana com un símbol de supervivència cultural del país.


Horari d'Arribada de la Flama de Canigó a Barcelona
17:00 → La Flama de Canigó sortirà del carrer d'Arístides Maillol direcció l'Ajuntament de Barcelona.
18:00 → L'Àliga i els gegants de Barcelona esperaran a la Flama ballant.
19:00 → Arribada de la Flama de Canigó a la Plaça Sant Jaume de Barcelona.
 

Foguera de Barcelona Foto: cultura popularConsell per tenir una nit tranquil·la
Si volem fer fogueres, haurem de situar-les com a  mínim a 15 metres de les cases i dels cotxes i mai sota línies elèctriques. Si volem encendre una foguera en mig del carrer, haurem de vigilar que hi hagui un lloc de pas, tant per vianants, com pels vehicles de seguretat o d'emergències.  Hem de deixar que la foguera s'encengui de mica en mica, mai hem de llençar un accelerador, tampoc llençarem bidons, llaunes o qualsevol cosa que pugui explotar.

 

Participació