Discurs d’investidura de David Rodríguez i González

Imatges de l'acte

per Ramon Estany, Solsona, 14 de juny de 2015 a les 10:43 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de juny de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Solsona, 13 de juny de 2015 


Molt bon dia a tothom.
Acabem de compondre un nou consistori i els regidors i regidores que l’integren m’han escollit com a màxim representant de la ciutat. És un gran honor i un autèntic privilegi. No sóc capaç d’expressar en paraules la immensa satisfacció personal que sento en un dia com avui. Després d’uns anys de treball intens, la recompensa del suport rebut a les urnes contraresta abastament les dificultats passades i m’encoratja a mantenir l’esforç i la dedicació amb la màxima humilitat.

En primer lloc, voldria agrair la participació a totes les persones que varen anar a votar el passat dia 24 de maig. De manera especial, però, vull agrair el seu suport a les 1.878 persones que ens varen fer confiança. No tingueu cap dubte que ens esforçarem de valent per a correspondre el vostre gest.
Però si avui sóc aquí, davant vostre, és gràcies a un equip de persones que m’ha ajudat a fer-ho possible. En primer lloc, als fins avui regidors d’Esquerra Republicana de Catalunya, el meu partit, que han treballat de valent tots aquests anys per fer una ciutat millor. I als membres de la candidatura, alguns d’ells nous representants municipals, que hi han abocat molta il·lusió i m’han fet sentir valorat i ben acompanyat. Permeteu-me, en aquest punt, fer menció especial del Salvi Nofrarias, sempre al meu costat convertint-se en un veritable puntal per a mi. El trobaré molt a faltar.

Com he dit ja en més d’una ocasió, no entenem la democràcia com una dictadura de la majoria, no hi ha res més democràtic que el consens. Som moltes les persones que tenim ganes de fer coses pel bé de Solsona, i no totes s’aixopluguen sota les mateixes sigles. Hi ha molta feina a fer en un ajuntament com el nostre, quants més braços siguem a fer-la, millor la podrem abastar. Ara bé, és evident que els ciutadans ens han demanat que sigui el nostre programa electoral el que apliquem.
Per tot això, vull agrair, també, el seu suport a la Yasmina. Des d’avui conformem un sol equip. Com ja hem fet tots aquests anys amb l’Encarna Tarifa, a qui aprofito per agrair-li també la seva dedicació fins avui, estic convençut que ens entendrem molt bé i 
tirarem endavant molts projectes. Desitjo que el viatge que avui inicies al nostre costat et sigui satisfactori. De segur que et serà molt enriquidor.
Als companys de la CUP us agraeixo el vot favorable a la meva investidura. Entenc la vostra decisió de no formar part del govern i la respecto profundament. Políticament tenim molts punts en comú, i alguna discrepància evidentment, però també tenim una bona sintonia personal que sempre ajuda a resoldre situacions difícils i a sumar complicitats. Valoro molt l’aportació que podeu fer al consistori, estic convençut que ens podreu ajudar a no conformar-nos, a fer insistència en algunes qüestions que la gestió del dia a dia municipal fa que correm el risc de desatendre. I també espero que us deixeu acompanyar en el coneixement de les dificultats que comporta la gestió d’un ajuntament.
Als regidors del grup de CiU els ofereixo tot el diàleg que em reclameu. No és un oferiment retòric, per quedar bé. És un oferiment honest. Però el diàleg és cosa de dos. Partim de posicions polítiques molt distants, tot i que m’agradaria ser capaç de trobar els punts d’encontre necessaris per anar suavitzant arestes.
Fa pocs dies, publicava en un mitjà de comunicació local un article d’agraïment que encetava amb un proverbi xinès: “Quan beguis aigua, recorda la font”, deia. Avui que bec aigua de la bona, i tant com la recordo la font! Es diu Xavier Jounou. Els èxits electorals que la nostra formació acumula a Solsona es deuen al que ell ens va ensenyar. Hi ha un estil Jounou en la manera de fer política a la ciutat que cadascú de nosaltres adapta al seu caràcter, però el substrat és el que ell hi va deixar.
Sóc l’Alcalde de Solsona, el primer dels servidors de la ciutat, i és aquesta circumstància que m’obliga a tenir un record especial per a tots aquells conciutadans que ho estan passant malament, que són molts, massa. És a ells a qui em dec en primer lloc. I vull deixar-ho palès avui perquè aquesta ha de ser la meva principal preocupació. No sabeu com fereix el cor de qui us parla ser coneixedor de la quantitat de solsonins i solsonines que tenen dificultats per a satisfer les seves necessitats més bàsiques. 
Però Solsona té una gran sort en l’empenta i la força de les seves entitats, especialment en les de caire social, que tan bé han fet a la ciutat en aquests anys tan difícils.
Tenim molta feina per endavant. Els regidors que continueu al govern ja ho sabeu. Els que hi entreu de bell nou us ho penseu. Però no us impacienteu. Ningú no neix ensenyat. Estareu dies, setmanes i, fins i tot, mesos a conèixer en profunditat els mecanismes de l’organització que us ha de permetre tirar endavant la gestió de les àrees que tingueu encomanades. Però us conec, i us he pogut conèixer millor aquests darrers mesos. Esteu sobradament preparats per a la tasca que a partir d’avui se us demana. Estic absolutament convençut que sereu uns excel·lents regidors. Jo estic orgullós de tenir-vos al meu costat. 
 

Ara, hem de donar compliment als nostres compromisos davant la ciutadania. En primer lloc, caldrà mantenir la lluita contra l’atur. Ens hem dotat d’una eina extraordinària amb l’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona que tant ens ha d’ajudar aquest proper mandat. Hem de ser conscients que la millor política social que podem fer en aquests moments és ajudar les nostres empreses i comerços a ser competitius i, per tant, a crear ocupació, a més d’acompanyar les persones desocupades en la seva tasca de cercar treball.
I haurem d’aprofundir en una bona governança. Això vol dir el manteniment de la salut de les finances municipals, la millora de la transparència i la proximitat de la gestió.
I hem de continuar mantenint l’objectiu de fer de Solsona una ciutat amable als seus ciutadans. S’ha de percebre endreçada i on l’atenció als barris, és a dir, als espais de la ciutat on viuen les seves persones, tingui la prioritat que es mereix.
Finalment, com diuen en anglès: “the last but not least”, hem de promoure actuacions que millorin la qualitat de vida dels nostres conciutadans a través del foment de la cultura, l’esport i la salut, entre d’altres.
Aquest proper mandat, a més, comptarem amb una situació absolutament nova que és, des del meu punt de vista, molt engrescadora. El canvi de govern al Consell Comarcal ens obre moltes portes a una bona entesa que fa temps que els solsonins i solsonines reclamen.
A nivell de país, Catalunya viu un procés d’emancipació nacional que no podem obviar. També fem política en majúscules des dels consistoris. I la farem estant al costat del Parlament i el Govern de Catalunya que surti de les eleccions del proper 27 de setembre.
 

I ja per acabar, concediu-me fer uns agraïments personals a aquelles persones a qui més dec.
En primer lloc a la Mercè, per la seva paciència i el seu suport. Ella pateix més que ningú la meva dedicació a la ciutat. Tant de bo algun dia sigui capaç de compensar-te tantes absències.
Unes absències que també han patit de valent els meus fills, l’Adrià i l’Albert. 
Recordo com en el meu primer discurs d’investidura us adreçava una frase de Martin Luther King. Per tal d’apaivagar el meu temor a què tenir un pare alcalde de la ciutat no imprimís la supèrbia al vostre caràcter. Luther King deia: “Tenim aquesta veritat per evident, que tots els homes som creats iguals”. La modèstia que intentava transmetre-us amb aquestes paraules la veig cada dia reflectida en el vostre comportament. Com a pare no puc estar més satisfet de vosaltres.
Finalment, vull donar d’una manera molt especial les gràcies a les moltes persones que, d’una manera o altra, m’heu donat suport en el moment més difícil que, a nivell personal, he hagut de fer front com a alcalde. Gràcies per la vostra confiança i per encoratjar-me quan el que més em venia de gust era deixar-ho córrer tot. Per vosaltres va la meva més forta abraçada.

Bé, a partir d’ara s’inicia un nou període de la ciutat. Aquest cap de setmana, els regidors acabeu de pair la nova situació. A partir de dilluns comencem a treballar a tota màquina. Vénen uns anys molts interessants en els que Solsona ha de fer un gran salt cap endavant.
Companyes i companys de consistori, solsonins i solsonines, que tinguem una bona i fructífera legislatura. Que d’aquí a quatre anys puguem dir que l’esforç de tots ha valgut la pena. I que jo sàpiga estar a l’alçada del que de mi s’espera i, si més no, que siguin sempre l’honradesa, la humilitat, l’equitat i la proximitat les maneres de fer que no se’m puguin negar.
Visca Solsona, visca Catalunya, visca la llibertat i la concòrdia!
Moltes gràcies.

 

Participació