«El procés tindrà èxit si sabem desconectar mentalment de l'estat espanyol»

Pere Cardús i Jordi Badia presenten “Independència i llengua, recuperant el fil d’Eugeni Xammar i Joan Sales “

per Ramon Estany, Solsona | 13 de juny de 2015 a les 08:43 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de juny de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Pere Cardús i Jordi Badia Foto: Ramon Estany


El periodista Pere Cardús i el filòleg Jordi Badia van reflexionar aquest divendres 12 de juny a Solsona sobre la llengua i la independència de Catalunya, a partir de la recuperació de dos personatges cabdals en la història del nostre país: el periodista, diplomàtic i traductor Eugeni Xammar i el poeta i editor Joan Sales.

Cardús va anar referint els diferents punts coincidents amb la realitat política actual de Catalunya de les reflexions que en el seu moment, a principis i mitjans del segle passat, van fer Xammar i Sales. Així, per Cardús, "sense esperit crític no es  pot millorar com a país o persones". També, que "que trencar els lligams mentals és tant o més important que trencar els lligams legals amb l'estat". Un altre dels elements de reflexió coincidents és que "les dificultats d'Espanya són una oportunitat per Catalunya", però que cal anar alerta per que "els cants de sirena a Espanya no són cap solució per Catalunya".
En el seu torn, Badia va parlar del tema de la llengua, fent la pregunta de si val la pena lluitar per la independència si no és per salvar la llengua?

El filòleg va lamentar que la majoria dels catalans es mostren passius amb el tema de la llengua ja que arrosseguen dos vicis: parlar en castellà davant d'un castellanoparlant i fer servir un català estripat, fins i tot, alternant "de manera indigna" les dues llengües. Aquests vicis, segons Badia, són perillosos i "porten a l'extinció del català".
Per superar aquest problema, caldria un estat que vagi a favor del català i que hi lluiti activament, "el catala ha de ser la llengua de Catalunya", en l'àmbit públic i també en sectors privats, com estenent una taca d'oli amb un pla de xoc per evitar la degradació de la llengua i actuant a l'arrel, a l'escola i als mitjans de comunicació.

I és que per Badia, "el català hauria de ser una llengua necessària", per qué en el futur, ha de ser possible viure a Catalunya sabent el català  i no possible sense saber-ho, "així acabariem amb aquesta farsa del bilingüisme".
L'acte, organitzat per Òmnium Solsonès dins el Cicle de Conferències Flama per la Independència, va tenir lloc a la Sala Cultural de l'Ajuntament de Solsona i va comptar amb unes 25 persones de públic.
 

Públic assistent a l'acte Foto: Ramon Estany

Eugeni Xammar i Puigventós fou un periodista cosmopolita, diplomàtic de carrera i traductor poliglota (parlava set llengües i n'escrivia cinc) que visqué la major part de la seva vida fora de Catalunya fent de corresponsal a Europa durant els convulsos anys de la Primera i la Segona Guerra Mundial.
Els primers anys del segle XX Xammar ben implicat en la política catalana. Patriota de cap a peus, defensa el país amb contundència, però sempre d'una manera elegant i amb grans dosis d'ironia.
Joan Sales i Vallès fou un escriptor, poeta, traductor i editor català. Com a editor, va fundar amb Xavier Benguerel el Club Editor, editorial que va publicar La plaça del Diamant de Mercè Rodoreda i Bearn o La sala de les nines de Llorenç Villalonga, entre altres obres emblemàtiques. Fou promotor de la revista Quaderns de l'exili.

 

Participació