Cacau, memòria, xocolata i Mones de Pasqua.

per Redacció , Solsona, 4 d'abril de 2015 a les 08:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 d'abril de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


Un estudi publicat a la revista Nature Neuroscience* el més d’octubre passat  ens posa de manifest que l’acció d’una substància continguda en el cacau, el flavanol, té incidència directa sobre la funcionalitat del gir dentat (DG) del nostre cervell, en millora la funció i això comporta una millora en la memòria.

Així mateix del cacau també podem dir que és ric en teobromina (aliment dels deus), que és un alcaloid semblant a la cafeïna però amb menor efecte estimulant sobre el sistema nervios central. El cacau també porta altres substancies que afavoreixen un estat de benestar transitori i un lleuger poder addictiu.

A nivell nutritiu el cacau és ric en ferro, magnesi i calci, no obstant això aquests minerals s’assimilen en baixes quantitats perquè el cacau també és ric en oxalats que en dificulten la seva absorció i assimilació.

El cacau conté també una quantitat significativa d’antioxidants que incideixen favorablement en la salut del nostre sistema cardiovascular.

 

Ara bé, cal tenir present que no és el mateix el cacau que la xocolata.

 

Des que es va introduir a Europa al segle XVI, el cacau, que ancestralment es prenia amb aigua, es va barrejar amb sucre i posteriorment amb llet creant la xocolata.

La xocolata és doncs un aliment que usualment porta sucres refinats i greixos saturats procedents de la llet. És per la presència d’aquests altres elements que cal moderar-se en el consum sobretot les persones que es volen controlar el pes o tenen prescrita una dieta baixa en greixos.

I per Pasqua, no renuncieu als ous de xocolata. Cal que gaudim d’aquesta tradició tan nostra! Ara bé consumiu-ne dosis moderades de 10 o 20 grams diaris i si pots ser que sigui xocolata amb un percentatge de cacau mínim del 70%.

Bona Pasqua i bona memòria!

*Aquestes conclusions s’han extret d’un estudi fet sobre una població de persones sanes entre 50 i 69 anys que van consumir cacau cada dia durant 3 mesos.

Bibliografía consultada:

Olga Cuevas Fernández; El equilibrio a través de la alimentación, Nov.2011

 

Participació