Publicat el dotzè número de la revista ‘Oppidum’

Una vuitantena de persones assisteixen a la presentació de la públicació al Consell Comarcal

per Redacció , Solsona, 18 de març de 2015 a les 16:28 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de març de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La sala Francesca de Llobera plena de gom a gom


Ja s’ha publicat el dotzè número de la revista cultural del Solsonès, Oppidum, que es va presentar divendres passat a la sala Francesca de Llobera del Consell Comarcal del Solsonès. Unes vuitanta persones van assistir a l’acte, que començà amb les intervencions dels representants de les institucions i entitats que editen la revista: el vicepresident primer del Consell Comarcal, Daniel Rovira; l’alcalde de Solsona, David Rodríguez; la presidenta del Centre d’Estudis Lacetans, Montse Creus, i el director de l’Arxiu Comarcal del Solsonès, Jordi Torner. 

Creus, Rovira, Rodríguez i Torner durant la presentacióLa revista cultural inclou set articles, de temàtica artística, arquitectònica i històrica. Tots són treballs d’investigació inèdits del Solsonès. Josep M. Vila és l’autor d’un treball sobre l’aprofitament hidràulic del riu Cardener en el terme d’Olius: dels molins medievals a la producció d’electricitat. Jordi Aguelo hi publica un article de les fonts per a l’estudi del Solsonès medieval i proposta interpretativa del Solsonès sota domini emiral a través de la toponímia. De caire més artístic, Ramon Planes parla de Francesca Manalt (Solsona, 1649-Barcelona, 1714), mare del pintor Antoni Viladomat. Vicenç Tasies i Jordi Tasies ens descobreixen l’església de Sant Julià dels Torrents, situada a Lladurs, i el retaule de l’altar major de Carles Morató. La codirectora de la revista, Montse Creus, publica la continuació de l’article que va començar en la passada edició, sobre la col·lecció de mossèn Joan Riba de Cardona. La fira de Sant Martí a Solsona, 500 anys, ve de la mà d’Enric Bertran. “Maria del Claustre, de Joaquim Serra. Estudi i anàlisi d’una sardana modèlica i a la vegada revolucionària pel que fa a la textura rítmica” és l’article d’Albert Fontelles i Ramonet, que clou la publicació. 

La presentació va finalitzar divendres amb una ballada de la sardana de Joaquim Serra, “Maria del Claustre”, al pati Gòtic, de la qual Albert Fontelles va fer un breu resum i explicació. En aquesta ocasió, també es va obsequiar tots els assistents amb una làmina d’Antoni Viladomat que apareix a l’article de Ramon Planes. 


Pablo Maeso ha estat l’encarregat de la portada d’enguany

Com cada any, la portada de la publicació cultural ha anat a càrrec d’un artista actual, en aquest cas Pablo Maeso (Barcelona, 1964). Maeso va iniciar-se com a pintor abstracte i els seus treballs es caracteritzen per un realisme minuciós però, a la vegada, simple d’elements. El disseny gràfic d’Oppidum és del solsoní Jaume Roure. 

 

Per acabar l'acte es va ballar una sardana de Joaquim Serra

 

Participació