El surienc Joan Güell i Cardona, nou diaca del bisbat de Solsona

El bisbe de Solsona fa una crida a les vocacions sacerdotals

per Ramon Estany , 21 de febrer de 2011 a les 11:37 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de febrer de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Mn. Joan Güell, finalitzada la celebració, dirigí unes paraules d'agraïment als assistents. Foto: Ramon Estany

Aquest diumenge 20 de febrer, l'Església Catedral de Solsona va acollir la solemne ordenació diaconal de Mn. Joan Güell i Cardona, de Súria, de 44 anys i que professionalment exerceix d'advocat d'empresa. És casat amb dues filles, i a nivell de la diòcesi és el responsable, juntament amb la seva esposa, de la Delegació de Pastoral Familiar.


Més de tres-centes persones van omplir el temple solsoní, la majoria, provinents de Súria, però també d'altres indrets del bisbat, que van voler acompanyar al Joan en aquesta celebració.  Una trentena de preveres concelebraren l'Eucaristia, presidida pels bisbes, Xavier Novell i Jaume Traserra, emèrit de Solsona. La cerimònia va comptar amb la presència de 6 diaques, quatre dels quals són de Solsona, a més a més de la presència a les primeres files de la catedral d'un estol d'infants que participen en les activitats i trobades de les famílies de la diòcesi. Les lectures de la Missa van anar a càrrec del germà de Mn. Joan Güell i d'un company de la delegació de Pastoral Familiar

Prosseguí la celebració amb el ritus propi d'ordenació, quan el delegat de voacions diaconals, Mn. Josep M. Vilaseca, en nom de tota l'Església diocesana, cridà el candidat i el presentà al bisbe, tot manifestant que el considerava apte per al diaconat. Prosseguí l'homilia en què el bisbe adreçà unes paraules a Mn. Joan Güell sobre l'ofici dels diaques i en que va fer una crida per demanar més vocacions.

Mns. Novell va recordar la tasca feta pel seu antecessor, Mons. Traserra, que inicià el projecte de les vocacions diaconals al bisbat de Solsona, davant la situació actual, en que cada cop són menys els preveres. Novell va sentir-se afortunat per que al bisbat de Solsona hi hagi homes que se senten cridats a aquesta col.laboració especial, acceptant el sagrament de l'ordre en el primer grau. Amb tot, el bisbe de Solsona s'adreçà als homes que hai havia a la Catedral, recordant que l'església necessita ministres, preveres o diaques. Un cop acabada l'homilia, el bisbe demanà al qui seria ordenat que expressés davant seu i de l'assemblea reunida la voluntat de complir amb fidelitat el seu ministeri diaconal.

Tot seguit, l'ordenant es postrà a terra mentre es cantaren les lletanies dels sants, invocant també els d'aquest diumenge, en especial, Beats Francesc i Jacinta Marto, pastorets de Fàtima. El ritus va concloure amb la imposició de les mans i la pregària d'ordenació que feu el senyor bisbe. El ja diaca fou revestit, en un moment molt emotiu, per la seva esposa que el va ajudar, amb els ornaments propis: l'estola creuada i la dalmàtica. Ja revestit, rebé els Evangelis i el bes de pau del bisbe i de la resta dels diaques.

L'Eucaristia prosseguí amb el nou diaca exercint el seu ministeri en el servei de l'altar, en el que les seves filles, la Clara i la Núria, van presentar les ofrenes. Finalitzada la celebració Mn. Joan Güell llegí unes paraules d'acció de gràcies a tots aquells que s'havia trobat en el camí de la vocació i als assistents a la celebració

Ja acabada la cerimònia litúrgica, amics, companys i familiars del nou diaca es van aplegar a la Sala dels Sants Martirs per celebrar amb un refrigeri aquesta jornada festiva tot oferint obsequis i regals al nou diaca.

Funcions dels diaques permanents
Les funcions que pot realitzar un diaca són l'administració del baptisme, conservació i distribució de l'eucaristia, assistència i benedicció del matrimoni, portar el Viàtic als moribunds, llegir la Sagrada escriptura als fidels, instruir i exhortar el poble, presidir el culte i la pregària dels fidels, administrar els sagramentals, presidir el ritu dels funerals i de la sepultura, i a tasques de caritat i d'administració.

 

Participació