​S’inicien les obres de rehabilitació dels projectes turístics a Navès i Pinós

El Patronat Comarcal de Turisme del Solsonès duu a terme els projectes del conjunt etnogràfic de la Vall d’ora a Navès i del Centre Geogràfic de Catalunya a Pinós gràcies a un ajut del Fons Europeu Leader

per Redacció , Solsonès, 20 de gener de 2015 a les 14:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de gener de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Cal Guirre


Avui han començat les obres de rehabilitació del conjunt etnogràfic de la Vall d’ora, a Navès, i del Centre Geogràfic de Catalunya, a Pinós. Aquest projecte es pot dur a terme gràcies a un ajut del Fons Europeu Leader, emmarcat en el Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2007-2013, que ha estat concedit al Patronat Comarcal de Turisme.

 

Visitant les obres de rehabilitació del conjunt etnogràfic de la Vall d'ora


D’una banda, a Navès, es vol donar continuïtat a un projecte que fa anys que es desenvolupa: rehabilitar, recuperar i senyalitzar el conjunt etnogràfic de la Vall d’ora. El projecte es va iniciar amb la creació de l’ecomuseu de la Vall d’ora i la recuperació del molí fariner i la serradora de ca l’Ambrós. Amb aquest ajut està previst que es millori la il·luminació i la senyalització a ca l’Ambrós i es recuperi el conjunt de cal Guirre, que consta de l’habitatge, un molí fariner, una serradora i una ferreria. Tots ells estan ubicats a la mateixa masia.

 

Visitant la serradora


D’altra banda, al municipi de Pinós, es preveu adequar l’entorn de la Rosa dels vents situada al Centre geogràfic de Catalunya. Aquest monument que situa els principals espais geogràfics del país amb els vents més habituals té un gran valor patrimonial. A més, Pinós té una gran varietat de patrimoni natural, fet que ha propiciat a articular i senyalitzar diverses rutes sota tres conceptes: religió, pobles i natura. Aquestes rutes es podran fer a peu, amb BTT o amb cotxe durant les diferents èpoques de l’any i es connectaran amb les rutes existents a altres municipis (ruta BTT i a peu Riner-Miracle, ruta de la sal, ruta del la Frontera, ruta número 6 del Llobregós...). La ruta religiosa connectarà diferents elements del patrimoni religiós del municipi; la dels Pobles relaciona els 5 nuclis urbans i el Santuari, i la descoberta natural proposa uns 100 km de recorregut paisatgístic, a peu o amb BTT per una gran varietat de paratges naturals. Aquests camins i corriols es desbrossaran i se senyalitzaran per tal de potenciar el turisme actiu i familiar de la comarca.


El cost del projecte és de 217.035,30 € més IVA, amb una subvenció aprovada del 80%. El 20% restant serà aportat pels ajuntaments de Navès i Pinós. Està previst que les obres s’acabin a la primavera.
 

Solà, Vendrell, Casafont i Casellas visitant les obres amb l'arquitecta i els representants de l'empresa constructora

 

Participació