1 de 10

El bisbe Novell vol que els agrupaments escoltes siguin confessionals

Dins el bisbat de Solsona hi ha tretze agrupaments

per Ramon Estany, 22 de juliol de 2011 a les 20:32 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de juliol de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Escoltes de Solsona als Claustres de la Catedral de Solsona després de fer la Catifa de Corpus Foto: Arxiu Ramon Estany
 
En l'editorial d'aquesta setmana al Full Diocesà, el bisbe de Solsona fa un pas més enllà en la seva particular Nova Evangelització i proposa un pla senzill per "recuperar l'estil educatiu cristià" dels agrupaments escoltes  i per esdevenir aquests un "instrument d'evangelització dels infants i les seves famílies" .

En la glossa setmanal, Novell recorda que "des de fa més de cinquanta anys, els capellans  del nostre bisbat han anat fundant agrupaments escoltes a les nostres parròquies" , i esmenta com ell mateix va crèixer en un agrupament escolta, va ser-ne cap, va fer de consiliari i fins i tot va ajudar a fundar-ne un.
Arran d'una reunió amb els responsables generals i de les demarcacions  relacionades amb el Bisbat, Novell ha constatat que existeixen simultaniament dins el moviment "agrupaments que volen educar cristianament i agrupaments que ho rebutgen", un plantejament que no comparteix el bisbe solsoní, doncs vol treballar "perquè tots els agrupaments de la diòcessi siguin confessionals" .
Més endavant, explica en la carta, Novell va convocar tots els rectors i vicaris de parròquies que tenen agrupaments per explicar-los aquest plantejament, i aquests  van reconèixer "que els agrupaments de llurs parròquies no eduquen segons la fe cristiana" . En aquesta reunió es va acordar començar "un procès d'aproximació als agrupaments per proposar-los un pla senzill per a recuperar l'estil educatiu cristià i per esdevenir un instrument d'evangelització dels infants i les seves famílies" .

El comunicat ha agafat en part de sorpresa als grups escoltes. Queralt Guerrero, de l'Agrupament Escolta i Guia Santa Maria de Queralt i Geralda de Portella, de Berga, reconeix que "potser s'ha perdut aquesta vessant confessional en molts agrupaments" i que és un tema complicat, però considera que ja hi ha altres espais per difondre la fe, si bé l'escoltisme català (Minyons escoltes i Guies) és un moviment catòlic i per tant ja tocava aquesta vessant, però no tant com per ser una catequesi. Amb tot, subratlla que "els valors en que eduquem són els mateixos que predica l'Església, encara que no parlem tant sovint de Jesús ni practiquem els rituals típics de la religió, però entenc que mentres transmetem els mateixos valors, el mitjà i la forma tant és".

 

Participació