«El 9-N serà un tsunami democràtic per la independència»

L'opinió generalitzada a la Taula rodona organitzada per l'ANC aquest divendres 24 d'octubre al Teatre Comarcal de Solsona ha estat que el 9-N s'ha d'anar a votar massivament en una demostració de força democràtica

per Ramon Estany , Solsona, 25 d'octubre de 2014 a les 19:07 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 d'octubre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La taula, amb els convidats i el moderador Foto: Ramon Estany


La delegació territorial de l’Assemblea Nacional Catalana ha programat un taula rodona amb representants polítics i d’entitats vinculades a la consulta del 9N amb el títol “Ara és l’hora. I ara, què?”, un debat sobre el futur polític de Catalunya que ha estat moderat pel periodista de Catalunya Ràdio, Eloi Barrera (un imprevist d'ultima hora ha impedit que l'acte fos presentat per Quico Sallés, periodista de Nació Digital), i que ha comptat amb les intervencions d'Adam Majó (regidor de la CUP a Manresa),  Cristòfol Gimeno (diputat del PSC i alcalde de Castellgalí),  Jaume Marfany (vicepresident de l’ANC), Laura Massana (diputada d’ICV-EUiA), Marcel Mauri (membre de la junta d’Òmnium Cultural), Mireia Canals (diputada de CiU) i Pep Andreu (diputat d’ERC i alcalde de Montblanc). Els organitzadors també havien convidat al debat a representants del PP i de Ciutadans, però aquests darrers han declinat la invitació.

Pel que fa a l'assistència de públic, el Teatre Comarcal va registrar una mitja entrada, al voltant d'un centenar de persones, que van gaudir en algun moment d'un debat viu, especialment quan han  intercanviat opinions Jaume Marfany (ANC) i Adam Majó (CUP) amb l'alcalde socialista Cristòfol Gimeno.
 

Foto: Ramon Estany


El debat, que va durar unes dues hores, més un parell de preguntes finals del públic, es va articular en qüestions que anà plantejant el moderador, l'Eloi Barrera, als participants, i que resumim  tot seguit:

Foto: Ramon Estany


-Opinió sobre la situació actual

Jaume Marfany (ANC):
A Madrid tenen els nervis a flor de pell. El 9-N és una primera volta.
Cristòfol Gimeno (PSC): El president Rajoy és el millor independentista de tots els temps. No s'està fent bé les coses. Mas gestiona una incertesa.
Adam Majó (CUP): Voldriem haver anat més enllà de la llei de consultes. Però el que tenim, deu n'hi do!.
Laura Massana (ICV): El procès s'ha fet fort gràcies a la pluralitat. El President Mas actua com pot.
Mireia Canals (CiU): La gent ha d'anar a votar. Hi ha garanties democràtiques, desplegament de voluntaris... Serà un exercici de dignitat. Les lleis estan al servei dels ciutadans.
Pep Andreu (ERC): Hi ha d'haver la convicció unànim de fer tots el màxim esforç per que sigui un èxit el 9-N.
Marcel Mauri (Òmnium Cultural): Aquest procès segueix més enllà dels partits polítics. El 9-N ha de ser una mobilització important i un acte de denúncia.
 

Foto: Ramon Estany


-Com veuen els alcaldes el seu paper en la logística del 9-N
Pep Andreu: Trobem a faltar instruccions concretes. Hi ha una gran tasca del municipalisme.
Cristòfol Gimeno:
Estem amb tots els dubtes del món. Qui organitza la consulta? L'ANC i la Generalitat?. Com a PSC no som contraris a la consulta, però tal com es fa aquesta, no la compartim, portarà més frustració. Els alcaldes hem de representar a tots els ciutadans. M'he de mantenir a la neutralitat.
Jaume Marfany: La consulta l'organitza el govern. El procès l'hem de garantir entre tots. La neutralitat no existeix. Estic cansat dels arguments de la frustració.
Adam Majó: Si 10 ciutadans de Castellgalí (municipi de qui és alcalde Gimeno) no creuen en la independència, que votin no. El 9-N serà un tsunami democràtic per la Independència.
Mireia Canals: L'ideal seria que hi hagi una riuada de vots. Els alcaldes han d'animar a la gent a votar. S'ha donat informació per part del govern.
Laura Massana: Anem a fer una mobilització amb urnes. Però hem d'anar a eleccions anticipades.
 

Foto: Ramon Estany


Com pot condicionat el 9-N al president Mas?
Mireia Canals:
Caldria un resultat molt clar. Es faria una llista amb la societat civil, programa comú i un sol punt.
Laura Massana: No anirem a una llista conjunta, pel model social i econòmic. Cal, però, eleccions ja per anar a un procès constituent, per canviar-ho tot.
Pep Andreu: Per ser plebiscitàries, no cal que les llistes siguin unitàries. Hi haurà moltes fòrmules, ja veurem, però l'estat espanyol és capaç de prohibir les eleccions a Catalunya.
Adam Majó: No contemplem llistes unitàries, però tampoc no ens preocupa. Cal però, fer una feina abans. Hem d'estar preparats per què quan declarem la independència ens la deneguin a Madrid. tenim dubtes d'alguns companys de viatge. Haurem d'anar a mesures de força general, vagues....
S'ha plantejat Òmnium i l'ANC anar a unes eleccions amb una llista on siguin ells?
Jaume Marfany: Descartat que l'ANC es presenti a les eleccions. No podem parlar encara d'eleccions. No és el moment. Ara necessitem unitat pel 9-N.
Marcel Mauri: Òmnium no té cap intenció de fe rla feina dels polítics. 
Cristòfol Gimeno: Nosaltres no formem part d'aquestes llistes unitàries. no se'ns espera. El PSC no ha sigut mai independentista, malgrat que alguns dels seus militants si ho han estat. No hi creiem. Que no ens demanin empènyer aquest carro. És un error arribar a proclamar la independència, però qui ho defensi, endavant. Ho respectem però no ho compartim. Nosaltres defensem un model federal, no som unionistes, som reformistes. Tot això portarà al poble de Catalunya a una situació d'incertesa.
Mireia Canals: PSC i PSOE sóu el mateix partit!!
Cristòfol Gimeno: Mas m'ha decebut.
Pep Andreu: Hi va haver un PSC a favor de l'autodeterminació. L'estat espanyol, amb el PP i el PSOE, fa que el dret a l'autodeterminació i a decidir es negui.
Laura Massana: ICV ha fet la feina de buscar recolzament al dret a decidir. Tots tenim l'obligació de tibar tant com puguem.
I l'endemà, com volem aquest estat català?
Jaume Marfany: Tots els països que han arribat a la independència estaven pitjor que nosaltres. catalunya ja té moltes estructures d'estat. S'ha d'obrir un procès constituent i és importantíssim que hi tingui alguna cosa a dir la societat civil, que no ens trobem un estat calcat a l'anterior.
Laura Massana: és molt important que a Espanya canviín les coses. Hem de canviar el model econòmic, amb una fiscalitat justa.
Adam Majó: El camí per trencar amb Espanya obre la porta a una nova societat. L'independentisme social porta l'independentisme polític. El poble haurà de fer força. Si hi ha mobilització social de veritat hi haurà transformacions. Tots haurem d'assumir riscos.
Mireia Canals: Si quan arribi el moment no hi ha més vies, haurem de trencar. Haurem de respectar abans tots els temps.
 

Foto: Ramon Estany


Quin reconeixement internacional tindrà Catalunya?
Mireia Canals: Diuen que les primeres 48 hores són claus. Em consta que s'hi està treballant amb les relacions amb els altres estats.
Pep Andreu: Anem a un procès de ruptura i proclamació de república catalana. De l'estat espanyol no esperem res.
Marcel Mauri: Ningú no posa en qüestió la viabilitat de la Catalunya independent. la independència és un instrument per fer les coses millor que fins ara.
Jaume Marfany: El 9-N les urnes han de rebentar de vots.
Cristòfol Gimeno: No hem explicat com anirà el nou estat. El ciutadà es mereix saber algunes coses. I el reconeixement internacional?....
Laura Massana: La Declaració Unilateral d'Independència ha de ser negociada amb Espanya i Europa. No podem dir que marxem alegrement.
 

Foto: Ramon Estany

 

Participació