Un servidor cartogràfic permet quantificar els efectes dels incendis sobre les masses forestals

SEVERICAT és el primer servidor sobre cartografia de severitat de crema dels grans incendis forestals a l'estat. La informació és de lliure distribució i permetrà avançar en la recerca i l'estudi dels impactes del foc als nostres boscos

per Redacció , Solsona, 10 d'octubre de 2014 a les 19:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 d'octubre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Imatges Landsat en fals color just després de l'incendi de la Jonquera esdevingut el 22 de juliol de 2012 (La zona lila fosc és la zona cremada)

Després d'un gran incendi forestal quines zones han quedat més desproveïdes de vegetació i, per tant, caldria prioritzar-hi actuacions a curt termini? Ha estat el foc igual d‘intens en tota la zona cremada? Aquestes són algunes preguntes a les quals pot donar resposta el servidor cartogràfic SEVERICAT. Els incendis forestals no afecten de la mateixa manera la vegetació de la zona cremada.
 
Mitjançant aquest servidor es pot obtenir informació objectiva sobre les zones forestals més afectades després d'un gran incendi forestal que pot ser de gran utilitat per a la gestió post incendi a curt termini i, alhora, permetre aprofundir en el coneixement dels efectes dels incendis sobre el territori.
 
SEVERICAT és un servidor de visualització i descàrrega de cartografia objectiva i detallada (30m) sobre la severitat de crema dels incendis forestals de Catalunya. Els productes cartogràfics de SEVERICAT s'obtenen a partir de metodologies estàndard amb imatges del satèl·lit Landsat que permeten obtenir informació quantitativa i detallada sobre l'estat de verdor de la coberta vegetal. A partir de la quantificació dels canvis d’aquesta verdor, produïts per un gran incendi forestal es poden establir nivells d'afectació que s'acaben relacionant amb la severitat de crema dels incendis. S'ofereixen dos grans productes: mapes quantitatius i continus del canvi de la coberta vegetal i mapes qualitatius dels diferents nivells d'afectació (baixa, moderada o alta) que ha patit la coberta vegetal dins dels límits d'un gran incendi forestal.
 
El servidor cartogràfic SEVERICAT ha estat impulsat des del CEMFOR (Center For Mediterranian Forest Research) del CTFC i és fruit de la col·laboració de diferents grups de recerca que investiguen els efectes dels grans incendis forestals des de diferents vessants: canvis sobre la biodiversitat, efectes de diferents tipologies de gestió sobre el comportament del foc, resiliència de les espècies arbòries, etc. SEVERICAT posa a la disposició del públic en general, de manera totalment lliure i en diversos formats, uns productes bàsics però alhora robustos que poden ser el punt de partida d’anàlisis més complexes.
 
Tal i com comenten els seus autors: "Conscients de la complexitat de l'ecologia del foc i la diversitat d'objectius que es poden abordar, SEVERICAT és ara una modesta llavor que volem fer créixer a partir de les necessitats dels propis recercadors i també de les respostes concretes que pugui oferir als gestors i planificadors del territori".
 
Per a més informació i descàrregues: http://severicat.ctfc.cat/
Diferències de l'índex de vegetació NBR del mateix incendi Mapa de severitat de crema de mateix incendi de la Jonquera

 

Participació