El pubillatge solsoní participa a l’elecció nacional

El passat 4 i 5 d’octubre la localitat de Gandesa va acollir la Festa Major del Pubillatge

per Redacció, 8 d'octubre de 2014 a les 10:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 d'octubre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Pubilles i Donzelles 2013-2014 i families de les del 2013

 

Enguany el pubillatge solsoní hi participava amb la representació de la pubilla i les donzelles del 2013. La Nina Aguilera, la Dana Buscall i la Maria Freixes van desplaçar-se fins a Gandesa per gaudir de l’últim cap de setmana en què podien lluir els vestits tradicionals, les seves bandes i també compartir moments amb els seus companys de viatge en el món del pubillatge.

Com en tota proclamació nacional, alhora que s’escullen deu nous representants també s’acomiaden els que han estat vigents al llarg dels darrers dotze mesos. És per això, que a Gandesa també s’acomiadava de la seva banda de pubilla de les comarques lleidatanes i del títol de primera dama d’honor de Catalunya la Cristina Ribera (pubilla de Solsona 2012 i pubilla de la Catalunya Central 2013), que va ser proclamada ara fa un any a Ripoll.
Durant el dissabte es van dur a terme els exàmens escrits i orals que serveixen per escollir els nous representants de títol nacional. Van participar-hi un total de 42 pubilles i 29 hereus de 47 municipis diferents. Mentre els candidats i candidates realitzaven les diferents proves, la resta del pubillatge va poder gaudir de Gandesa i també dels actes que estaven previstos en el marc de l’elecció: l’exposició de les ofrenes, el pregó i la ballada de sardanes i la inauguració de la majòlica. En aquesta edició del certamen, l’ofrena que va fer Solsona és una escultura amb el motiu del domàs i un llibre de la Festa Major. Les representants solsonines van estar acompanyades al llarg de tot el cap de setmana per la presidenta de l’Associació del Pubillatge solsoní, la Berta Plans, i la delegada del Foment de les Tradicions Catalanes a Lleida, la Montse Auguets.

A la nit de dissabte, es va celebrar el sopar de gala, on els hereus i pubilles de titol nacional 2013 van tenir l’oportunitat de dirigir-se a tothom qui havia volgut acompanyar-los en aquest dia tan especial per a ells. El diumenge al matí, la pubilla i les donzelles de Solsona 2014 també van anar fins a la capital de la Terra Alta per participar a la festa. La comitiva d’hereus, pubilles, dames, fadrins i demés membres del pubillatge, van realitzar una cercavila pels diferents carrers més concorreguts de Gandesa. Quan la comitiva va arribar a la plaça del comerç, els representants dels diferents pobles i ciutats van fer entrada i els candidats i candidates van pujar a l’escenari. Els últims d’entrar a la plaça van ser els títols nacionals 2013. La Cristina Ribera va fer la seva última entrada com a vigent entremig d’un allau d’aplaudiments.
Finalment, va arribar l’hora de conèixer els escollits per a agafar el relleu de les bandes i faixes nacionals. El primer dels nous representants que es va proclamar va ser el 4t fadrí d’honor de Catalunya i hereu de les comarques lleidatanes, en Joel Morell de Torres de Segre (Segrià). La banda de les comarques gironines i 4a dama d’honor de Catalunya va ser per a la Sílvia Padrosa, de Santa Pau (Garrotxa). El relleu com a hereu de les comarques gironines es va quedar a l’empordà i va ser per a Marc Clos, de Peralada (Alt Empordà). Paula Delgado, de la Fatarella (Terra Alta) va ser escollida 3a dama d’honor de Catalunya i pubilla de les comarques tarragonines. El 2n fadrí i la 2a dama d’honor de Catalunya d’enguany són també els representants de les comarques barcelonines. Albert Marcó de Canet de Mar (Maresme), i Berta Jorba, d’Òdena (Anoia), seran els ambaixadors de la demarcació aquest 2014. El títol de 1r fadrí d’honor i hereu de les comarques tarragonines va ser per a Emilio Petit, de Móra la Nova (Ribera d’Ebre). Es va proclamar com a pubilla de les comarques lleidatanes i 1a dama d’honor de Catalunya a Gisela Falcó, de les Borges Blanques (les Garrigues). Finalment va arribar el moment de conèixer el nom de l’hereu i la pubilla de Catalunya 2014. Robert Monzonis, de Cubelles (Garraf), i Marina Carrera, del Pont de Vilomara i Rocafort (Bages), van ser els mereixedors d’aquests títols.


Pubilla i Donzelles 2013-2014, pubilla Lleidatanes 2013, presidenta associació i delegada FTC

Pubilla i Donzelles 2013-2014

 

Participació