Solsona aprova una moció de suport a la segregació de masies de Torà i Biosca per passar a Llobera

L’oposició s’absté en aquest punt en considerar que la demanda pot entorpir la tramitació del canvi d’adscripció comarcal dels dos municipis segarrencs

per Redacció, Solsona | 26 de setembre de 2014 a les 18:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de setembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Amb els vots favorables de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició, l’Ajuntament de Solsona ha donat llum verd a una moció de suport al canvi de municipi d’una sèrie de masies de Llanera (Torà) i Lloberola (Biosca) interessades històricament a agregar-se a Llobera. Es considera que es tracta d’un cas “mal tancat” que no satisfà les reivindicacions veïnals i, per això, es proposa condicionar el traspàs al Solsonès dels dos municipis segarrencs a la resolució de l’alteració de termes municipals. 
 
Aquest text, redactat per l’Ajuntament de Llobera, defensa les raons de caire sociocultural, econòmic i administratiu que han estat justificades en diverses ocasions en els expedients tramitats per agregar part del territori de Torà i Biosca al terme de Llobera. Ja a final dels anys vuitanta aquestes masies van sol•licitar l’inici de l’expedient de segregació. Ara, es considera que és el moment de tornar a debatre aquest assumpte tenint en compte que s’està tramitant el canvi d’adscripció comarcal dels dos municipis veïns de la Segarra per passar a formar part del Solsonès. 
 
La moció acorda respectar la decisió dels veïns de Torà i Biosca en el resultat del referèndum sobre el canvi de comarca i, alhora, exigir el mateix respecte per part d’aquests dos ajuntaments vers la voluntat històrica de les masies de Llanera i Lloberola. 
 
El grup municipal de CiU s’ha abstingut en aquest punt tractat en el Ple ordinari de setembre, argumentant que és un afer que han de negociar els municipis afectats i tenint en compte que s’han iniciat converses a través del Consell Comarcal del Solsonès. El portaveu de l’oposició, David Manzano, recorda que Biosca estaria disposada a cedir aquestes masies, però Torà té la voluntat de negociar, perquè “a cap municipi li agrada perdre territori” . Igualment, Manzano esgrimeix que aquest acord “generarà mala maror” i “pot entorpir” el procés d’agregació al Solsonès de les dues poblacions. 
 
L’oposició al•lega també que la mateixa moció s’ha retirat de l’ordre del dia del Ple celebrat també ahir al Consell Comarcal, amb el consens del conseller comarcal i alcalde de Llobera, per facilitar el procés de diàleg entre municipis per arribar a un acord.   
 
L’alcalde, David Rodríguez, desvincula aquesta decisió del Consell Comarcal del posicionament de l’Ajuntament de Solsona. “Nosaltres únicament aprovem aquesta moció per donar suport moral a aquestes masies”. “No em sembla malament que el Consell la retiri si això ha de reforçar una voluntat real de diàleg i entesa, però nosaltres sostenim que no té sentit que uns puguin assolir l’objectiu que busquen i els altres no”. D’aquí que es proposi condicionar un procés a l’altre, perquè “és l’única mesura de pressió que tenim, ja que l’Ajuntament de Torà fins ara no ha demostrat cap predisposició a escoltar els veïns” , afegeix Rodríguez. 

 

Participació