Balanç d'un divendres excepcionalment tempestuós al Solsonès

Pinós, amb 80 litres i Lladurs amb 72 litres han estat els punts més plujosos de la comarca

per Ramon Estany , Solsonès, 23 d'agost de 2014 a les 17:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 d'agost de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Riu Negre al pas per Solsona divendres a la tarda Foto: Isa Ariza

A Solsona es van recollir 30,6 litres, la majoria, en mitja hora
A Port del Comte es van recollir 35,5 litres


El pas d’un solc amb aire fred a les capes mitjanes de l’atmosfera va provocar que el divendres 22 d’agost la inestabilitat fos molt acusada arreu del Principat, amb ruixats i tempestes que al llarg del dia van afectar tot el país i que en molts casos van descarregar amb forta intensitat. La presència de baixes pressions relatives sobre el Mediterrani provocava un lleuger flux de vent temperat i humit sobre el litoral català, fet que va afavorir l’abundància de la precipitació recollida.
 
Les primeres tempestes van aparèixer ja la matinada de divendres i van afectar diversos sectors del litoral i del prelitoral, essent especialment intenses a cavall del Baix Penedès i del Garraf. A Cunit (el Baix Penedès) es van recollir 61,9 mm en menys d’una hora entre les 3 i les 4 de la matinada, aproximadament.
Al llarg del matí, els xàfecs i les tempestes es van concentrar a les comarques del nord del país i van ser especialment intenses a diversos sectors del Maresme, del Baix Empordà, del Gironès i de la Garrotxa.
A partir de migdia, quan el solc va començar a creuar Catalunya per ponent, fortes tempestes van arribar des de les comarques de la Franja. Desplaçant-se lentament cap a l’est van acabar per afectar bona part del país, descarregant amb especial intensitat durant la tarda en alguns sectors del pla de Lleida, del Prepirineu, de la Catalunya Central i de l’extrem sud del país.
Posteriorment, durant el vespre els xàfecs més intensos es van localitzar a bona part del litoral i del prelitoral. A les comarques del nord-est la precipitació es va fer extensa i moderada durant les primeres hores de la nit, per acabar allunyant-se mar endins a partir de mitja nit. De totes maneres, durant la matinada encara hi ha hagut xàfecs moderats acompanyats de tempesta que han creuat pel nord del Principat d’oest a est.
Cal assenyalar que en alguns casos les tempestes van anar acompanyades de calamarsa o pedra i amb ratxes de vent fort.
 
Aquesta taula mostra les estacions de la XEMA (Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques) i de la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics) que han acumulat més de 70 litres entre el divendres 22 i el dissabte 23 d’agost al matí:
 
Estació
Comarca
Precipitació acumulada 
22 i 23 agost de 2014 
fins a les 08:00
(mm)
Borgonyà (XOM)
Osona
112,1
Roda de Ter (XOM)
Osona
100,7
Girona
Gironès
98,4
Orís
Osona
93,9
Canet de Mar (XOM)
Maresme
92,0
Arenys de Mar (XOM)
Maresme
82,8
Cunit
Baix Penedès
81,0
Vilanova de Meià
Noguera
80,9
Pinós
Solsonès
79,1
Torroella de Montgrí
Baix Empordà
78,5
Taradell (XOM)
Osona
77,0
la Bisbal d'Empordà
Baix Empordà
74,6
Lladurs
Solsonès
72,2
la Tallada d'Empordà
Baix Empordà
70,8
Almacelles (XOM)
Segrià
70,7
L’excepcionalitat de les tempestes d’ahir divendres rau en la seva extensió, ja que durant els mesos d’estiu no és gens habitual que s’acumulin precipitacions tan abundants arreu del país en un sol dia. Així, 35 de les 127 estacions de la XEMA que tenen més de 10 anys de dades van enregistrar ahir el dia d’agost més plujós de la seva sèrie.

Al conjunt del país no hi havia hagut cap dia d’agost amb tanta pluja  com a mínim des de fa més de 10 anys.
 
D’altra banda, amb aquestes tempestes tan abundants d’ahir i les que ja s’havien anat produint durant les setmanes anteriors a diverses zones del nord del país, la precipitació acumulada al llarg del mes d’agost ja supera els 150 mm en alguns sectors del Pirineu, del Prepirineu, de la plana de Vic i del Gironès.
 
Pel que fa a la intensitat dels xàfecs, cal assenyalar que al llarg de divendres es va superar el llindar de Situació Meteorològica de Perill per intensitat de precipitació (20 mm en 30 minuts) a gairebé un terç de les estacions de la XEMA (54 de 172 estacions), repartides per tot el país. De totes aquestes, la taula següent mostra les que van enregistrar més de 40 litres en 30 minuts. Sens dubte, es tracta d’un dia excepcional pel que fa a la gran extensió de les tempestes intenses.

Estació
Comarca
PPT màxima 30 min
 (mm)
Vilanova de Meià
Noguera
58,0
Vila-rodona
Alt Camp
57,0
Cunit
Baix Penedès
44,9
el Montmell
Baix Penedès
43,7
Lladurs
Solsonès
41,0
D’altra banda, la taula següent mostra les estacions que van arribar a enregistrar una precipitació màxima en 1 minut superior a 4 litres:
 
Estació
Comarca
PPT màxima 1 min (mm)
Lladurs
Solsonès
5,0
els Alfacs
Montsià
4,7
Dosrius - 
PN Montnegre Corredor
Maresme
4,6
Gurb
Osona
4,6

 

Arxivat a:
Municipis, meteo, pluges, temps
Participació