Capella del Sant Crist absent del cementiri nou de Cambrils

per Antonio Mora Vergés, Odèn | 27 de juliol de 2014 a les 20:14 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de juliol de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Retratava des del cancell la petitíssima capella que presideix el ‘nou’ fossar de Cambrils, al terme de Odèn, a la comarca del Solsonès, a la província de Lleida, d’aquesta colònia del REINO DE ESPAÑA, que els nadius i/o aborígens anomenem – encara – Catalunya.
Anteriorment era darrera de la sagristia de l’església parroquial de Sant Martí de Cambrils, on trobaven etern descans els cambrilencs i/o odenesos quan acabada la seva existència terrenal, lliuraven l’ànima al Senyor. 
 
 
Hem vist força coses, bones algunes, dolentes altres, i pèssimes en una minoria malgrat tenim la mala costum de generalitzar – sobretot en allò que no és bo - ; com es diu a l’enunciat la imatge del Crist està absent de la Capella que li fou dedicada, i que avui sense porta, sembla estar destinada com a magatzem del material d’obra que cal fer servir quan hi ha un enterrament.
 
No trobava la data en que s’alçava aquest cementiri, ni el mestre d’obres i/o arquitecte encarregat del projecte, dades que ens agradarà rebre a l’mail coneixercatalunya@gmail.com
 
S’entén el canvi d’us de la Capella – que pensem es va dessacralitzar – atesa la proximitat de l’església parroquial, l’extensió del terme d’Òden 114,4 km², i el cens a darreries de l’any 2013, 269 habitants.
 
Demanarem al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu GAvín ), imatges d’aquesta Capella.

 

Participació