Felip VI, ni en fotografia

Els consistoris catalans no mostren cap entusiasme per penjar el retrat del rei espanyol a les sales de plens | La llei obliga a col·locar-lo “en lloc preferent”

per J.P./Redacció, 7 de juliol de 2014 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de juliol de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Retrat oficial de Felip VI Foto: Casa Real

L'article 85.2 del Reial Decret 2568/1986, que aprova el Reglament d'Organització, Funcionament i Règim Jurídic dels Ens Locals especifica que “en lloc preferent del saló de sessions estarà col·locada l'efígie de sa majestat el rei”. La norma però, contrasta amb el poc entusiasme demostrat per part dels ajuntaments catalans, alguns dels quals ja incomplien la norma amb l'anterior cap de l'Estat, cosa que seguiran fent amb el nou monarca espanyol.

Perquè de fet, quan el passat 2 de juny el rei Joan Carles va anunciar la seva abdicació, la maquinària de l'Estat es va posar a treballar en la successió a la corona, un dels aspectes del qual és el subministrament de retrats oficials del nou rei per substituir els de Joan Carles I pel del seu fill, Felip VI. Tant és així que uns dies més tard, els ajuntaments de tot l'Estat rebien un correu electrònic instant els responsables corresponents a omplir un formulari -actualment desactivat- per procedir a la petició d'imatges oficials del rei. De fet, aquesta informació va fer-se pública quan Èric Vila, alcalde de Seva (Osona) la va fer pública per Twitter, deixant clar que el seu municipi no en necessitava “cap ni una”.

De fet, ja el mateix 2 de juny, data en la que Joan Carles comunica la seva abdicació, ja va haver-hi Així, durant les manifestacions que es van produir arreu de l'Estat, a Tortosa (Baix Ebre) un centenar de persones van interrompre el ple municipal, exigint precisament la retirada dels retrats del rei Joan Carles i de l'encara príncep Felip. I és que arreu de Catalunya, la figura del nou monarca no desperta cap entusiasme, sinó més aviat tot el contrari.

Ni foto ni príncep de Girona

Així a Girona, ciutat especialment implicada en la successió reial atès que l'hereu ostenta el títol de Príncep de Girona, el seu alcalde, Carles Puigdemont, que ha deixat prou clar que l'ajuntament no dóna suport al manteniment del títol a la princesa Elionor, va aprofitar l'anunci de l'abdicació de Joan Carles per retirar el seu retrat i de moment ha deixat clar que “no té previst posar cap retrat dels nous reis”, perquè “no cal”. 

A Ripoll (Ripollès), l'ajuntament no preveu cap novetat, bàsicament perquè anteriorment no hi havia cap mena de referència a l'Estat espanyol a l'ajuntament, ni retrat ni tampoc bandera espanyola, i la intenció és seguir igual, tot recordant que tant l'anterior cap de l'estat com la seva família van ser considerats 'personae non gratae' l'any 2012, poc després de sortir a la llum pública el polèmic episodi reial a Botswana.

A Osona la figura del nou monarca tampoc no desperta gaire caliu, ja que a Vic ni hi havia el retrat de l'anterior ni es té intenció de demanar el nou, mentre que a Seva ja van deixar prou clar, via twitter que no els en calia cap, ni tampoc a Manlleu, on el retrat del rei, ni està ni se l'espera, el mateix que passa a Torelló, on no exhibeixen la foto de Joan Carles des del 23 de juliol de 2001, quan el consistori va retirar provisionalment el retrat de Joan Carles fins que es retractés d'aquelles paraules que van fer tant de mal: “Mai ningú no ha estat obligat a parlar en castellà: són els pobles més diversos que han fet seu ben lliurement l'idioma de Cervantes”. Com Joan Carles no ha rectificat mai aquell flagrant error, Torelló no ha tornat a exhibir la seva fotografia.
 
A Olot sí que l'han demanada

A Olot (Garrotxa), en canvi, la intenció es la de posar el retrat del nou tan bon punt els arribi. Això sí, el retrat de l'anterior es va retirar tant bon punt Joan Carles va anunciar que plegava i mentre no arriba el nou, només la imatge del Molt Honorable President de la Generalitat presideix els plens. També han demanat fotografia -petita- a l'ajuntament d'Igualada (Anoia). Per la seva banda, a Berga la foto de Joan Carles va ser retirada l'any 2007, i segons l'alcalde, Juli Gendrau, no hi ha plantejat demanar-ne cap del nou rei, ja que no hi ha intenció de col·locar-la-hi, mentre que Solsona sí que s'ha demanat un nou retrat, però amb certa ironia s'ha indicat que el col·locarien “on tenien l'altre”, sense esclarir si presideix el saló de plens. 

A Vacarisses (Vallès Occidental), l'ajuntament va anar ràpid a treure la de Joan Carles, però res fa pensar que hi haurà tanta pressa per posar-ne la del seu substitut, mentre que a Rellinars ni s'ha demanat ni tenien la de l'anterior cap d'Estat. A Ullastrell, també a la mateixa comarca, fonts de l'ajuntament indiquen que la fotografia de Joan Carles va ser retirada “fa anys” perquè “estava malmesa” i que en el seu moment es va demanar una de nova i que encara l'esperen, però que en tot cas, gestionar l'enviament del retrat reial no és, ni de bon tros, cap prioritat per al govern municipal. “Els ciutadans i els ajuntaments tenim problemes molt més significatius que la pròpia monarquia”, apunta el regidor de Comunicació d'Ullastrell, Jaume Puig.

A Reus van retirar el bust

Finalment a Reus, on per comptes d'una fotografia en tenien un bust -la llei només indica que ha d'haver-hi “l'efígie”- van procedir a retirar-lo tant bon punt es va difondre l'abdicació del titular de la corona i s'ha fet la petició formal d'un retrat del nou. 

Tot plegat demostra que part dels consistoris catalans tenen clar que per voluntat pròpia no exhibiran cap imatge d'un monarca que de fet, no volen veure ni en fotografia.

 

Participació