Torà i Biosca apel·len a raons històriques i econòmiques per demanar l'adhesió al Solsonès

La Comissió de Delimitació Territorial ha aprovat per unanimitat el canvi de comarca i falta que el govern espanyol autoritzi una consulta vinculant

per ACN, Torà | 6 de juny de 2014 a les 09:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de juny de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un cartell a l'entrada de Biosca on indica que Solsona es troba a 23 quilòmetres de distància Foto: ACN
Torà (ACN).- Els municipis de Torà i Biosca, tots dos de la comarca de la Segarra, han fet un pas endavant en el seu camí per passar a formar part del Solsonès. Els plens dels dos Ajuntaments van aprovar el 2010 per unanimitat segregar-se de la Segarra i, ara, la Comissió de Delimitació Territorial de la Generalitat ha aprovat el canvi d'adscripció comarcal. Amb tot, falta que el govern espanyol autoritzi la celebració d'un referèndum vinculat perquè els veïns dels dos municipis puguin votar. L'alcaldessa de Torà, Mercè Valls, i el batlle de Biosca, Corneli Caubet, apel·len a raons històriques i econòmiques per demanar el canvi i esperen que Madrid es pronunciï abans de les properes eleccions municipals.
 
Fa quatre anys que els plens municipals de Torà i Biosca van aprovar per unanimitat segregar-se de la comarca de la Segarra per passar a formar part del Solsonès. De la seva banda, el Consell Comarcal del Solsonès també va donar-hi el vistiplau l'any 2010. Després que la voluntat dels dos pobles quedés encallada durant força temps, fa unes setmanes es van reobrir els tràmits i la Comissió de Delimitació Territorial ha aprovat per unanimitat el canvi d'adscripció comarcal. 
 
Amb tot, el camí encara no s'ha acabat, ja que el proper pas és que el Parlament aprovi el projecte i demani autorització al govern espanyol perquè els dos municipis puguin realitzar un referèndum vinculant. En aquest sentit, l'alcaldessa de Torà, Mercè Valls, ha explicat a l'ACN que confien que "el govern central ens autoritzi a fer la consulta, ja que compleix amb la Constitució i la normativa vigent" . Els alcaldes esperen que el seu pronunciament, ja sigui a favor o en contra de la celebració de la consulta, es faci abans de les properes eleccions municipals. 
 
Raons històriques i econòmiques
 
La principal raó per la qual els alcaldes de Torà i Biosca creuen que és important pels municipis passar a pertànyer a la comarca del Solsonès és històrica i sentimental. Així ho ha explicat Mercè Valls, qui ha expressat que "el municipi se sent més vinculat amb la comarca del Solsonès" i creu que "geogràficament l'entorn ja ens recorda més a les característiques del Solsonès que no de la Segarra" . "Nosaltres ens fem ressò d'un sentiment de pertinença de la ciutadania i, per això, volem donar l'oportunitat als ciutadans que manifestin a les urnes si efectivament això és un sentiment majoritari o no" , ha afegit.
 
De la seva banda, l'alcalde de Biosca, Corneli Caubet, ha remarcat que el procés de segregar-se de la Segarra va iniciar-se per la voluntat dels veïns "per raons històriques" . El batlle ha recordat que els veïns de Biosca realitzen molts dels tràmits a Solsona, com els relacionats amb el registre de la propietat, l'oficina de recaptació de contribucions o els jutjats. A més, ha dit, "sanitàriament pertanyem a la Catalunya Central i no volem canviar d'àrea sanitària i el nostre bisbat és el de Solsona". 

Entrada al municipi de Torà amb un gran cartell on es llegeix 'Benvinguts a Torà... No passis de llarg'. Foto: ACN

 
A les raons històriques i sentimentals, però , també s'hi sumen les econòmiques. Si Torà i Biosca s'adhereixen al Solsonès passarien a formar part d'una comarca de muntanya i, a més, Torà es convertiria en el segon municipi més gran de la comarca -darrere de Solsona-. Valls ha explicat que el fet d'esdevenir una comarca de muntanya suposa tenir contribucions especials relacionades amb els camins rurals i forestals o ajuts a la pagesia. Amb tot, el batlle de Biosca ha alertat que "hem de ser conscients que en aquests moments de diners no n'hi ha enlloc i, suposo, que al Solsonès tampoc". 
 
L'opinió dels veïns 
 
El pas indispensable per aprovar l'adhesió definitiva al Solsonès serà conèixer l'opinió dels veïns. L'alcaldessa de Torà ha explicat que el referèndum vinculant que s'haurà de fer fixa que, com a mínim, més d'un 50% del cens electoral s'hauria de posicionar a favor del sí perquè el canvi d'adscripció comarcal sigui vàlid. 
 
Tot i que sembla que la majoria de ciutadans són partidaris al canvi, també hi ha veus discordants. És el cas de Robert Sala, veí de Torà, qui ha explicat que ell està a favor de mantenir-se a la Segarra. Aquest toranenc assegura que els documents històrics acrediten les relacions del municipi amb la comarca i, a més, creu que "a la Segarra hi ha una mentalitat més industrial que no pas al Solsonès i a Torà tenim indústria autòctona i un caràcter bastant industrial". 
 
De l'opinió contrària és Lluís Soler, veí de Torà, qui considera que "hauríem de ser del Solsonès perquè tots ho volem" . Soler és de l'opinió que si canvien de comarca rebran més ajuts i, a més, assegura que "estem molt lligats amb el Solsonès, ja sigui històricament com familiarment". De la seva banda, Mercè Simón, veïna de Biosca, ha explicat que falta informació per poder-se decantar cap a una banda o l'altra, tot i que ha apuntat que "sempre hem sentit a dir que per la part de l'agricultura és millor el Solsonès perquè estan més beneficiats amb les subvencions". 
Moment en què els veïns de Torà han votat a mà alçada durant el ple municipal deixar de formar part de la Segarra i passar al Solsonès, el mes de març de 2010 Foto: ACN

 

Arxivat a:
Municipis, comarca, Torà, Biosca
Participació