Joan Carles abdica

Mariano Rajoy anuncia per sorpresa que el cap de l'Estat espanyol ha decidit abdicar del tron en favor del seu fill, Felip | Demà dimarts hi haurà consell de ministres extraordinari per aprovar la llei orgànica que vehiculi el procés successori

per Redacció, 2 de juny de 2014 a les 12:51 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de juny de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Joan Carles lliura la carta d'abdicació a Mariano Rajoy. Foto: Casa de Sa Majestat el Rei d'Espanya del 2013. Foto: Reuters/ACN

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dilluns per sorpresa que el cap de l'Estat espanyol, el rei Joan Carles I de Borbó, ha decidit abdicar del tron en favor del seu fill, Felip, príncep d'Astúries i de Girona. "Ha estat el millor portaveu d'Espanya per tots els racons del món", ha assegurat Rajoy. "Renuncia al tron una figura històrica", ha reblat. "A tots ens deixa un impagable deute de gratitud", encara hi ha afegit, assegurant que va ser "un impulsor de la democràcia" i "un baluard" quan "la va veure amenaçada".


Rajoy ha explicat que demà dimarts hi haurà consell de ministres extraordinari, en què caldrà aprovar una llei orgànica per vehicular el procés successori, segons el que preveuen els articles 57, 1 i 2 de la Constitució espanyola. "He vist al rei convençut que aquest és el millor moment" per realitzar el canvi, ha assegurat el president espanyol.

Segons Rajoy, Joan Carles "explicarà personalment" els motius de l'abdicació "a tots els espanyols al llarg d'aquest matí". Justament avui, Joan Carles tenia previst a l'agenda assitir a Barcelona a un congrés d'esquí.


"Plena normalitat"

Rajoy ha assegurat que l'abdicació en favor de Felip tindrà lloc "en plena normalitat", com a mostra d'estabilitat règim polític espanyol. "Espero que en un termini molt breu les Corts proclamin rei el que avui és príncep d'Astúries", ha afegit, insistint que "el procés de successió es desenvoluparà en un context d'estabilitat institucional".


Més informació: Joan Carles va decidir abdicar al gener
 

Participació