La Diputació destinarà 500.000 euros a corregir els revolts de la carretera de Solsona a Coll de Jou

La corporació provincial és la menys endeutada de Catalunya amb 66 milions de deute

per ACN , Lleida, 17 de maig de 2014 a les 08:46 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de maig de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Ple de la Diputació de Lleida d'aquest divendres Foto: ACN

Lleida (ACN).- La Diputació de Lleida destinarà 5,7 milions d'euros del romanent de tresoreria del 2013 a recuperar la inversió en carreteres i patrimoni que havia quedat en segon terme durant la priorització de despeses al Pressupost per tal de reduir el deute. Les mesures de sanejament de la corporació la situen com la menys endeutada de Catalunya, fet que li permet dedicar el romanent a la inversió enlloc de cobrir deute com fins ara. Actualment l'ens té un deute de 66 milions d'euros front els 84 milions del 2011. Aquest divendres el Ple de la Diputació ha aprovat la modificació de pressupost i la destinació del superàvit de l'any passat a inversions "financerament sostenibles" .
 
Ara la Diputació de Lleida està elaborant la llista de carreteres i vies públiques, municipals i de la corporació, que es podran arranjar amb els 4,3 milions d'euros del romanent que es destinaran concretament a la millora de carreteres com la LV-4241, de Solsona a coll de Jou, per tal de corregir els revolts que hi ha entre els punts quilomètrics 7,5 i 8,2, al terme de Lladurs (Solsonès). 
 
Aquest projecte, valorat en 500.000 euros, ja està aprovat, com també l'actuació d'urgència al Pont de Gavet de la Conca (Pallars Jussà), igualment pressupostat en mig milió d'euros. Aquestes actuacions tenen assegurada la seva execució durant el 2014, junt amb la resta de projectes que ara es decidiran. A banda, l'Institut d'Estudis Ilerdencs podrà tirar endavant restauracions de patrimoni pel valor d'1'2 milions d'euros. Finalment també es podrà destinar part del superàvit a petites ajudes a municipis pel manteniments de les seves infraestructures. 
 
Reduir el deute a 50 milions
 
La Diputació de Lleida ha reduït el seu deute dels 84 milions d'euros al principi d'aquesta legislatura, als 66 milions actuals, però el president Joan Reñé vol millorar encara més aquestes xifres i espera baixar dels 60 milions aquest mateix any i situar-se als 50 milions d'euros en acabar el mandat, el 2015. 
Per arribar a aquesta situació, ha explicat el president, "la Diputació no ha hagut de retallar, sinó prioritzar, posant per davant l'atenció absoluta als municipis fins al punt de destinar més d'una tercera part del Pressupost" . També s'ha aconseguit sanejar l'entitat "reduint el nivell d'endeutament i deixant de banda actuacions importants en carreteres que ara es podran recuperar" . Segons Reñé també hi té a veure la gestió eficient de la despesa ordinària i el contracte de serveis. La quantitat del deute de la Diputació de Lleida s'ha donat a conèixer en un informe del Govern espanyol sobre l'endeutament de les Diputacions de l'estat. Per sota de Lleida hi ha Diputacions com Badajoz, amb 40 milions de deute, o Cáceres, amb 33 milions. També les Illes Canàries amb deutes de 5.735 a El Hierro o a les Illes Balears, amb deute zero a Formentera. Pel que fa a Catalunya, la Diputació de Tarragona té un deute de 73 milions d'eros, Girona de 69 milions i Barcelona 133 milions. 

 

Participació