Rebuda amb tots els honors de la Flama del Canigó a Solsona

Les entitats s'aboquen en la rebuda solsonina del símbol dels Països Catalans

per Ramon Estany, 24 de juny de 2011 a les 11:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de juny de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Flama surt de la Catedral de Solsona al costat dels trabucaires Foto: Ramon Estany

Ha estat la coincidència de la vigília de Sant Joan amb l'inici del Corpus que l'arribada de la Flama del Canigó a Solsona ha tingut enguany un simbolisme especial. Els actes centrats a dins a Solsona han omplert de gent els carrers i les places i s'ha pogut veure una bona sintonia i treball en el programa d'activitats coorganitzades per Òmnium Cultural del Solsonès i la regidoria de Cultura de l'Ajuntament, amb la col·laboració d'una dotzena d'entitats socials, culturals i esportives. 

Per la vigília de Sant Joan, a partir les 4 de la tarda, la terrassa del bar Cantàbric va ser l'escenari del primer Campionat de botifarra de la Flama del Canigó, amb vuit parelles inscrites. A les 6, s'encetà una ballada de sardanes a la plaça Major interpretades per la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona; hi hagué jocs per a la mainada i elaboració de llànties de paper a la plaça de Palau, i un taller de bitlles catalanes a la plaça de Sant Pere. A més, una petita representació d'hereus i pubilles de Catalunya, acompanyats de la pubilla i les donzelles de Solsona, van visitar la ciutat i compartiren els actes de l'arribada de la Flama.
 
Al punt de les 8 del vespre, els solsonins s'aplegaren al portal del Pont per rebre la Flama del Canigó, símbol de la unitat dels Països Catalans, que al matí l'havien anat a buscar a la Seu d'Urgell equips de ciclistes i atletes del Club BTT del Solsonès i Fondistes del Solsonès. A l'entrada a la ciutat, els Trabucaires de Solsona reberen la Flama, que arribà a dalt d'un tractor.
 
El recorregut pel nucli antic, acompanyats de l'orquestra Patinfanjas, va fer parada a la catedral per a l'encesa d'un ciri a la Mare de Déu del Claustre. Tot seguit, amb el foc procedent del Canigó s'encengué la tradicional tronada de Corpus a la plaça Major. La Flama també ha encès una singular roda de foc protagonitzada pel jove drac Solterra.
 
L'itinerari prosseguí pel carrer del Castell. Davant la casa consistorial la Flama fou rebuda per les autoritats locals i continuarà, a partir d'aquell moment fins al portal del Castell. En aquest indret, l'alcalde va encendre el pebeter, sota el qual, en Ramon Gualdo llegí el manifest unitari de la Flama del Canigó que enguany és de l'escriptor Pep Coll, Premi Sant Jordi de novel·la 2007. Tot seguit, els trabucaires van encendre la traca i l'espectacular foguera que l'ajuntament prepara cada any al Camp del Serra amb la col.laboració de la Fundació Volem Feina, que aporta el material. Els Castellers de Solsona van posar la cirereta amb una actuació en què s'aixecaren diversos pilans i un 3d6. La celebració popular es va cloure amb el repartiment de coca i xocolata per a tothom.  

 

Participació