Solsona perd un capellà il·lustre

Mn. Josep Maria Ferran ha mort aquest dissabte a Manresa a causa de complicacions respiratòries

per Ramon Estany, Solsona, 29 de març de 2014 a les 14:24 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de març de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Mn. Josep M. Ferran (Arxiu) Foto: RESOL  

Aquest dissabte ha mort a Manresa, on es trobava ingressat a causa d'uns problemes respiratoris que s'havien agreujat, el capellà del bisbat de Solsona, Mn. Josep M. Ferràn i Baqué.

Mn. Ferran havia estat vinculat especialment a la docència i a l'impuls de la Formació Professional a Solsona. La seva formació com a enginyer de ponts i camins va ser clau per a l'execució de diverses obres a la comarca, destacant l'embassament de la Llosa de Cavall.
Es desconeix encara on i quan serà el funeral, però molt probablement sigui aquest dilluns a la Catedral de Solsona, segons fonts properes al Bisbat.

Mn. Josep M. Ferran i Baqué va néixer a Cervera el 20 de juny de 1928. Acabats els estudis de batxillerat a Barcelona, es traslladà a Madrid on obtingué el títol d'Enginyer de Camins, Canals i Ports. L'octubre de 1953 ingressà al Seminari de Solsona on cursà estudis de Filososfia i Teologia. Ordenat prevere el 20 de juliol de 1958, el setembre del mateix any fou nomenat Coadjuctor de la parròquia de Gironella. El 24 de juliol de 1962 fou nomenat Coadjuctor de la parròquia de Solsona i Director de l'Escola de Formació Professional que Mons. Vicent Enrique i Tarancon, llavors bisbe de Solsona, acabava de crear.
Mn. Ferran assumí la tasca d'endegar el projecte del Sr. Bisbe, havent-se de preocupar d'aixecar el primer pavelló de l'escola on immediatament començà la seva tasca  de director i professor, càrrecs que exercirà ininterrompudament fins a la seva jubilació. A més, el 30 de setembre del mateix 1962, és nomenat professor del Seminari Diocesà.

El 10 de setembre de 1973 és nomenat Ecònom de Castellar de la Ribera i Encarregat de Ceuró. 
A nivell diocesà cal destacar també que el 22 de setembre de 1973, fou nomenat membre del Consell Episcopal de Mons. Miquel Moncadas i Noguera per un periode de cinc anys, i el 14 de març de 1986, membre del Col·legi Diocesà de Consultors.
La Universitat  Politècnica de Barcelona li demanà també que impartís classes a l'escola d'Enginyeria de Camins, la qual cosa acceptà només per un curs.
En crear-se l'Institut de Batxillerat a Solsona, l'Administració Autonòmica li sol·licità els seus serveis com a primer director d'aquest centre, en el qual, a més, fou professor de matemàtiques.

L'escriptor Josep Maria Espinàs entrevistava el 2 de maig del 1992 Josep M. Ferran.
 L'any 2003, la Fundació Francesc Ribalta i el Consell Comarcal del Solsonès li van lliurar el premi SIGNUM en reconeixement a la seva tasca docent i per l'aportació a la societat que havia fet.
Jubilat com a prevere el 2005, mantingué la seva presència a les parròquies de Montpol, Castellar de la Ribera i Ceuró. També era canonge de la Catedral de Solsona.

Un dels darrer actes públics en els que havia participat va ser el passat mes de maig del 2013, amb motiu dels actes centrals de commemoració del 50 aniversari de l'Escola de Formació Professional de Solsona.
 
Celebrant una Missa a Ceuró Foto: RESOL

 

Participació