Avis i nens del Solsonès intercanvien experiències

La campanya 'Tracta'm bé', pionera a Catalunya, vol donar visibilitat a un fenomen amagat i que cada cop té més incidència, el maltractament a la gent gran

per ACN, Solsonès | 18 de març de 2014 a les 09:47 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de març de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Tres avis expliquen la seva infantesa als alumnes de l'escola Setelsis de Solsona Foto: ACN

Solsona (ACN).- La Mari, la Victòria i en Josep Maria són tres avis d'alumnes de l'escola Setelsis de Solsona que participen al programa 'Aules amb tracte'. Amb l'objectiu de promoure el bon tracte envers la gent gran, tots tres han explicat com van viure la seva infantesa durant l'època de la postguerra davant la curiositat dels alumnes de tercer i quart de primària. La iniciativa forma part del projecte 'Tracta'm bé', pioner a Catalunya, i que pretén donar visibilitat a un fenomen amagat i que cada cop té més incidència com són els maltractaments a la gent gran. Segons el Departament d'Interior, l'any passat es van denunciar 751 casos de maltractament d'ancians a Catalunya, només un 20% dels que es van produir.
 
Sensibilitzar als infants del Solsonès sobre la problemàtica dels maltractaments a les persones grans i promoure el bon tracte cap a aquest col·lectiu és l'objectiu de la campanya 'Aules amb tracte', promoguda per l'Ajuntament de Solsona i el Consell Comarcal del Solsonès. La iniciativa forma part del projecte 'Tracta'm bé', pioner a Catalunya, i que pretén donar visibilitat a un fenomen amagat i que cada cop té més incidència.
 
La campanya es desenvolupa durant tot el curs a les escoles de la comarca i durant aquest trimestre es duu a terme l'activitat 'Un dia vaig ser petit, molt petit'. Els alumnes dels centres educatius reben la visita de persones grans que expliquen la seva trajectòria vital amb l'objectiu de fomentar la comunicació entre les generacions. Una de les tècniques de serveis socials encarregada del projecte, Maribel Bella, ha destacat a l'ACN que l'objectiu és que els ancians expliquin als nens com van viure la seva infantesa perquè els infants "siguin conscients que la vellesa és una etapa de la vida i que ells un dia també seran grans".
 
Bella ha explicat que la campanya 'Tracta'm bé' té per objectiu prevenir els maltractaments a la gent gran però quan es tracta el tema amb els alumnes de primària "hi hem donat la volta i, en comptes de maltractaments, parlem de promoció dels bons tractes envers la gent gran". 

La Victòria Planas explica la seva infantesa davant dels alumnes de quart de primària Foto: ACN
 
"Abans teníem moltes privacions però érem molt feliços"
 
La Mari Rodríguez, la Victòria Planes i en Josep Maria Porredon són tres avis nascuts als anys quaranta que han decidit participar al programa 'Aules amb tracte'. Tots ells tenen néts que estudien a l'escola Setelsis de Solsona i, fins i tot, la Mari Rodríguez va ser mestra del centre fa uns quants anys. Els avis han explicat als alumnes de primària com era l'escola durant l'època de la postguerra, quina relació tenien amb els mestres i amb la seva família i també a quins jocs jugaven de petits.
 
Rodríguez ha explicat als infants que la vida familiar era molt diferent abans que ara, així com també el tracte a les persones grans. "Avui dia la majoria d'avis viuen en residències i, en canvi, antigament els cuidaves a casa amb molt d'amor" , ha afirmat. En aquest sentit també s'ha expressat la Victòria Planes, que creu que abans "hi havia més respecte envers els ancians". "Ara amb els néts parles obertament de qualsevol cosa i en aquella època segons quines coses no les gosaves dir als avis ni tampoc als pares, ja que els hi tenies molt més respecte" , ha afegit Planes, qui considera que "potser abans hi havia massa respecte i ara massa poc". 
 
Un altre dels temes que han destacat els avis ha estat l'excés de joguines que tenen els infants d'avui en dia. Per la Mari Rodríguez, "avui els nens tenen tantes coses que no són feliços perquè no saben a què jugar, en canvi nosaltres teníem moltes privacions però érem feliços" . Això també ho creu la Victòria, que ressalta que "era feliç amb poca cosa, els meus pares m'estimaven molt i jo vivia molt contenta, tot i que no teníem pràcticament res". 
 
"Els meus avis de petits no tenien tantes joguines"
 
Els alumnes de quart de primària de l'escola Setelsis han escoltat encuriosits les experiències dels tres avis. L'Anna Novas explica que allò que més l'ha sorprès és que "abans els nens i nenes anaven separats al col·legi" . En canvi, l'Abril Altarriba l'ha encuriosit que els avis escrivissin amb ploma i es construïssin ells mateixos les pilotes. Totes dues, però, han acabat la sessió amb una conclusió clara: les joguines no fan la felicitat. "La meva àvia em diu que encara que tingui poques joguines haig de ser feliç i no mirar quantes 'tablets' o 'play stations' tenen els altres nens" , ha explicat Novas. 
 
L'Àlex Estany veu amb molt bons ulls la iniciativa que els avis visitin les aules per explicar la seva infantesa: "penso que potser ells eren més feliços que nosaltres perquè amb poques coses es conformaven i no pensaven amb allò que tenien els altres" . Per ell, tractar bé a les persones grans vol dir "escoltar les seves preguntes i donar-los conversa". La Berta Torra també considera que és molt important escoltar-los i, si tenen algun problema, intentar-los ajudar. 
 
'Tracta'm bé', una campanya pionera exportable a altres territoris 
 
La campanya 'Tracta'm bé' va néixer amb l'objectiu de prevenir els maltractamentes a les persones grans i promoure els bons tractes cap a aquest col·lectiu. La campanya pretén visibilitzar un fenomen que, sovint, queda amagat. Les tècniques dels Serveis Socials encarregades del programa, Sònia Pallarès i Maribel Bella, han explicat que "quan es parla de maltractament tothom pensa en l'abús físic, però també hi ha el psicològic i els petits descuits que poden arribar a més". A més, hi ha el maltractament econòmic que, segons elles, "amb la crisi va en augment".
 
Per això, la campanya també compta amb el suport dels establiments comercials de la comarca. L'objectiu és que els establiments detectin entrela seva clientela situacions de risc com ara pèrdues de memòria, mals hàbits o escassetat de recursos econòmics i alertin els Serveis Socials. La campanya ha despertat l'interès d'altres municipis catalans i ja s'ha presentat a diferents punts de la geografia catalana. 
 
Només un 20% dels casos es denuncien
 
Només un 20% dels casos de violència domèstica que pateixen els ancians surten a la llum, segons les estimacions del Departament d'Interior. Els abusos contra la gent gran encara no toquen la sensibilitat ciutadana com ho fan les dones maltractades però suposen un problema igual de greu. L'any passat a Catalunya es van denunciar 751 incidents i les dades indiquen que estan creixent lleugerament. La violència contra els ancians fa referència a qualsevol tipus de maltractament que rep una persona major de 65 anys.
 
Els experts diferencien set categories diferents de violència contra els ancians: física, psíquica, agressió sexual, espoliació econòmica (de propietats, estalvis o, inclús, de la pensió), desatenció (alimentària, mèdica, higiènica o d'indumentària), abandonament i privació de drets com ara la llibertat de moviments o la supressió de la seva capacitat de decisió. La dimensió real de la xacra social que suposa la violència contra els ancians és tan difícil de calcular per les seves característiques. Sobretot perquè es produeix a l'interior de les cases, lluny de la gent i perquè les víctimes no acostumen a denunciar-ho. 
 
Els alumnes de quart de primària de l'escola Setelsis de Solsona escolten els avis atentament Foto: ACN

 

Arxivat a:
Societat, gent gran, nens, avis
Participació