El Consell, l’AFCS i l’Arxiu presenten les pel·lícules recuperades del Carnaval

El públic assistent a la sala Gòtica del Consell va viure la sortida a la llum de les pel·lícules digitalitzades del 1972 fins al 1986

per Redacció, Solsona | 24 de febrer de 2014 a les 15:29 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de febrer de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Obiols, Solà i Torner durant l'acte de presentació Foto: Ramon Estany


El Consell Comarcal, l’Associació de Festes del Carnaval i l’Arxiu van presentar, divendres passat a la sala Gòtica de l’ens comarcal, el treball de digitalització de les pel·lícules del Carnaval del 1972 al 1986. El públic delerós per redescobrir la història del carnaval solsoní va poder visualitzar la pel·lícula del 1972, que és la més antiga que s’ha restaurat. Entre les persones que es trobaven a la sala s’hi podia distingir els autèntics protagonistes encarregats d’enregistrar i posar veu als films. També, membres antics i actuals de la junta de l’Associació de Festes del Carnaval i diversos curiosos es van reunir a la seu del Consell.

Solsonins vinculats a la filmació d'aquestes pel·lícules històriques Foto: Ramon Estany  

 

El president del Consell Comarcal del Solsonès, Joan Solà, va obrir l’acte remarcant la importància d’aquesta actuació i analitzant la transcendència que té la festa del Carnaval de Solsona per tota la comarca. En aquest sentit apuntà que  “és un material que no es podia deixar perdre perquè mostra el caràcter més propi del carnaval: la sàtira, la ironia, l’humor i la caricatura” . A més, va afegir  “des del Consell creiem que cal invertir en el Carnaval perquè el Carnaval reinverteix en tots nosaltres. D’una banda, ens dóna un ventall cultural i d’oci totalment genuí, i per l’altra, significa un impuls econòmic important enmig d’una època de l’any sempre difícil”.    


Membres d'antigues Juntes del Carnaval Foto: Ramon Estany  

 

Per la seva banda, el president de l’Associació de Festes del Carnaval, Pere Obiols, va voler agrair a  “Manel Viladrich, el Miquel Flotats, el Perdigot, El Ramon Gualdo, el Jaume Ester o el Joan Caelles, entre altres, la confecció, d’una manera desinteressada, d’aquest arxiu videogràfic únic al país” .

 

 

En últim lloc va intervenir el director de l’Arxiu Comarcal del Solsonès, Jordi Torner, que va aprofitar per explicar els detalls dels treballs de restauració. Així mateix va expressar que  “el manteniment que s’ha fet és una cosa normal en el dia a dia de la vida d’un arxiu, tanmateix, aquestes pel·lícules tenen un valor especial donades les característiques del moment històric i tenint en compte els mitjans tècnics disponibles en aquells anys”.

 

 

Després dels parlaments de les tres entitats participants en el projecte es va projectar la pel·lícula del 1972. Aquesta pel·lícula té una duració de dotze minuts i és la més antiga que s’ha pogut restaurar. El Carnaval del 1972 no tenia ni de bon tros els seixanta actes programats pel Carnaval d’aquest any -que començarà d’aquí tres dies- però sí que ja disposava de l’esquelet central de la festa.

Carnavalerus i públic en general Foto: Ramon Estany

 

Participació