David Rodríguez invoca el consens per governar en el Ple d'investidura

CiU vota en blanc per respectar "la voluntat de la ciutat", però alhora es manifesta com una "alternativa de govern"

per Redacció , 11 de juny de 2011 a les 23:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de juny de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

David Rodríguez després de ser nomenat alcalde. Foto: Ramon Estany


"Aquest cop sí. Assumeixo la vara de la casa gran perquè la majoria de solsonins i solsonines ho heu volgut". Així ha obert el seu discurs d'investidura l'alcalde David Rodríguez, aquest migdia, després de rebre els vuits vots a favor dels regidors d'ERC i de la socialista Encarna Tarifa en el Ple de constitució del nou Ajuntament i elecció del primer edil. Els cinc regidors de CiU –tots nous llevat de Francesc Azorín– han emès vot en blanc. Entre el públic que ha omplert fins a la bandera la sala de plens, hi havia l'exconseller, diputat i president d'Esquerra Republicana, Joan Puigcercós, la diputada convergent Mireia Canals i l'exalcalde Jordi Riart.

Un cop rebuda la vara de mans de Salvi Nofrarias, com a president de la mesa d'edat, i de col·locar la banda i la medalla a cadascun dels nous regidors, l'alcalde ha fet referència en el seu discurs a la satisfacció d'haver revalidat l'alcaldia perquè el 48,5 per cent de l'electorat ha cregut que pot ser "mereixedor d'aquest tan gran honor", després que el gener del 2010 hagués de ser-ho fortuïtament "per unes circumstàncies desgraciades i doloroses". "Sóc perfectament conscient del que significa la confiança dipositada en la candidatura que encapçalava", ha afirmat. Per això ha reiterat la seva voluntat de gestionar aquest suport "amb les mateixes eines amb què l'hem assolit: amb humilitat, equitat, honradesa i proximitat".

Rodríguez ha volgut agrair també la confiança d'aquells ciutadans que el van votar, malgrat sentir-se "llunyans" de les sigles que representa. "Ara bé, jo sóc d'Esquerra Republicana de Catalunya perquè crec en uns valors de justícia social i nacional. I perquè crec fermament en els valors democràtics de la igualtat d'oportunitats", ha afegit.

En la seva primera al·locució com a nou alcalde de Solsona, David Rodríguez també ha fet al·lusió a la majoria absoluta. "No hi ha res més democràtic que el consens", ha asseverat. Per aquest motiu, ha volgut deixar clar que els regidors republicans defugiran "les imposicions a les quals pot temptar la força de l'aritmètica". "Només volem entendre el sistema de majories com un mecanisme per evitar el col·lapse de l'acció de govern quan el consens no és possible".

Al grup municipal de CiU, l'únic que estarà a l'oposició, Rodríguez els ha ofert "tot el diàleg i la transparència" que li reclamin. "En la meva persona i en l'equip de govern, trobareu un adversari noble, que sabrà separar la legítima discrepància política de la relació personal".

Crida al món associatiu i al teixit empresarial
D'altra banda, el batlle ha iniciat la legislatura estenent la mà al món associatiu, tan potent en la societat civil solsonina: "necessitarem molt el suport d'aquestes entitats els propers anys, i serà de justícia que la ciutadania també els reconegui la implicació". Igualment, ha tingut unes paraules per al teixit empresarial de la indústria, el comerç i el sector turístic. "Trobaran en aquest Ajuntament un aliat per desenvolupar la seva activitat i incrementar la seva capacitat competitiva". "Us volem demostrar amb diversos projectes que tenim endegats que un govern d'esquerres com el nostre també està al vostre costat, sobretot en la conjuntura actual", ha subratllat.

Com no podia ser d'una altra manera, i sense contenir l'emoció, l'alcalde també ha tingut un record pel seu malaurat predecessor i fill predilecte de la ciutat, Xavier Jounou, que fa quatre anys ocupava el seu càrrec. S'hi ha referit com "algú que cada dia tinc present en la gestió pública de Solsona" i com "la persona més important en la meva trajectòria política i una de les més rellevants en la dimensió institucional d'aquesta ciutat els darrers setze anys".

Una oposició constructiva
En la sessió extraordinària d'avui també ha pronunciat unes paraules el nou cap de l'oposició, Esteve Algué. Ha felicitat l'alcalde i els nous regidors i regidores i ha deixat constància del seu "compromís personal i dels regidors del grup municipal de CiU" de fer tot el possible per fer realitat els seus compromisos electorals. En aquest sentit, ha justificat el vot en blanc de la seva formació perquè "respectem la voluntat de la ciutat", però, a la vegada, s'ha reivindicat com "una alternativa de govern". Per això s'ha compromès a fer "una oposició constructiva i alhora ferma".

La federació nacionalista vol ser "el canal de transmissió del carrer a l'Ajuntament", ha assegurat Algué. A més, ha recuperat els eixos del seu programa electoral com a full de ruta de la seva tasca els propers quatre anys: "farem propostes a l'equip de govern per disminuir l'atur a Solsona, millorar la cohesió social, aconseguir la projecció exterior de la ciutat, prioritzar les infraestructures i equipaments, i finalment, ajudar a recuperar l'esperit de ciutat".

Composició Ajuntament de Solsona per a la legislatura 2011-15

DAVID RODRÍGUEZ I GONZÁLEZ, ALCALDE (ERC)
Nascut el 1967, és casat i pare de dos fills. Oriünd d'Oliana, està vinculat a Solsona des del 1981, quan s'hi va desplaçar per motius d'estudi. És tècnic superior en Administració de sistemes informàtics i ha treballat com a matricer.
 
La seva incorporació a l'Ajuntament es va iniciar el juny del 2007, amb el pacte de govern entre les forces d'ERC, El Comú i PSC. Va ser regidor de Salut, Acció Social i Comunicació des d'aquell any i fins al moment d'assumir l'alcaldia, el 23 de gener de 2010, arran de la prematura defunció de l'alcalde Xavier Jounou i Bajo. Durant aquell període també va ser conseller comarcal d'ERC. En les eleccions municipals del 22 de maig de 2011 va revalidar l'alcaldia amb majoria absoluta.
 
Així mateix, en el vessant estrictament polític, David Rodríguez va ser secretari d'organització dels republicans al Solsonès entre el 2003 i el 2010 i membre de la candidatura de la mateixa formació al Parlament de Catalunya el 2006.
 
Quant a la seva vinculació amb el teixit associatiu, és soci d'Òmnium Cultural, el Centre d'Estudis Lacetans, el Sol del Solsonès, Amisol i el Centre Excursionista del Solsonès.

ERC
LLUÍS-XAVIER GONZÀLEZ I VILLARÓ
Nascut a Valladolid el 1977, viu a Solsona des dels 10 anys. És solter i sense fills. És llicenciat en Investigació i tècniques de mercat (ITM) I diplomat en Estadística, en tots dos casos per la Universitat de Barcelona. Actualment treballa de cap de Logística i expedicions en una empresa tèxtil del Solsonès i té experiència com a cap de Compres en el sector de la construcció i product manager sènior en una multinacional d'electrodomèstics.

Va incorporar-se en la política de la mà d'ERC en entrar a formar part de la candidatura per Solsona com a número 2 en les passades eleccions municipals (22 de maig de 2011). En la dimensió associativa, Lluís-Xavier Gonzàlez ha estat estretament vinculat en diverses entitats de caràcter esportiu i social amb una intensa trajectòria. Ha estat membre de la junta directiva del Club Bàsquet Solsona, del qual també ha estat jugador i entrenador. També ha format part de la junta directiva del Consell Esportiu del Solsonès i soci del Centre Excursionista del Solsonès.

D'altra banda, va ser un dels socis fundadors de la plataforma Volem Decidir i coordinador de la consulta independentista que es va celebrar a Solsona el 13 de desembre de 2009. Igualment, va ser soci fundador de la Taula d'Entitats Solsonines i va coordinar el procediment de la iniciativa popular per donar el nom de Xavier Jounou a un equipament públic de la ciutat.

SALVI NOFRARIAS I BELLVEHÍ
Nascut a Vic el 1944, va traslladar-se a viure a Solsona el 1989. És casat i pare de dos fills. Enginyer tècnic agrícola, durant 22 anys es va dedicar al sector ramader com a director d'explotacions ramaderes. Posteriorment, va exercir de professor i cap d'estudis de l'Escola Agrària del Solsonès. Actualment està jubilat.

Ha estat vinculat al món de les entitats a través de l'Orfeó Nova Solsona, Òmnium Cultural del Solsonès, la Penya Barcelonista de Solsona i Comarca, Intermon Oxfam i Sol del Solsonès.

Quant a la seva trajectòria política, milita a Esquerra Republicana de Catalunya des de final dels anys noranta. Actualment n'és el tresorer dins la formació local i comarcal. Salvi Nofrarias es va presentar a les llistes republicanes de les tres últimes eleccions municipals, el 2003, el 2007 i el 2011. Va ser regidor a l'oposició del 2003 al 2007, moment en què va entrar a formar part del govern municipal. Fins al 2011 va ocupar la tercera tinença d'alcaldia i va assumir les regidories d'Hisenda, Administració i Esports. Arran dels resultats dels últims comicis, es manté en l'executiu municipal.

SARA ALARCÓN I POSTILS
Va néixer a Solsona el 1982 i és casada. Llicenciada en Història de l'Art per la Universitat de Lleida el curs 2004-2005, va començar a treballar primer en un inventari de béns mobles de l'Església per encàrrec de l'Institut Ametller d'Art Hispànic. Simultàniament, va dedicar-se a un inventari de patrimoni cultural del promogut pel Centre d'Estudis Lacetans (CEL). Així mateix, ha treballat al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, revisant documentació i actualitzant i inventariant peces. Actualment regenta un establiment del ram de l'hostaleria.

Quant a la seva relació amb les entitats solsonines, va formar part del Solsona Patí Club i, el 2006, va fundar el Club Patinatge Solsonès. Va fer un curs per a monitors amb l'Esplai Riallera, les pràctiques del qual va dur a terme a l'Esplai de Llobera, on va fer de monitora posteriorment. Així mateix, és membre del CEL, amb el qual col·labora. D'altra banda, ha format part de diversos grups musicals des dels 14 anys (Arpies, Tabola i Çons), a més d'haver cantat a l'Escolania del Claustre.

Políticament, si bé sempre ha defensat una marcada ideologia d'esquerres, no va ser fins al 2007 que va donar suport a ERC de Solsona. Va ocupar el quart lloc de la candidatura republicana en les eleccions municipals d'aquell any. Va ocupar-se de les regidories de Cultura i Joventut del 2007 al 2011 i s'ha mantingut al govern en l'actual legislatura.

JUDIT CARDONA I CALVO
Nascuda a Solsona el 1979, és casada i mare d'un fill. És tècnica superior en Educació Infantil i diplomada en Educació Especial per la Universitat de Barcelona. Actualment és funcionària de la Generalitat com a mestra d'Educació Primària i treballa a l'Escola Setelsis.

En el vessant associatiu, Judit Cardona va ser membre del Grup de Teatre Lacetània i voluntària de Creu Roja del Solsonès. Així mateix, és sòcia de l'ONG Metges Sense Fronteres.

Políticament, la seva vinculació amb ERC es remunta a les eleccions municipals del 2011.

ISABEL ROCA I GUITART
Nasuda el 1970, és vídua i mare de dues filles. És llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona. Professionalment, treballa al departament de facturació i control d'obres d'una empresa solsonina.

En l'àmbit associatiu, s'ha vinculat sobretot amb entitats esportives: és sòcia del Club Bàsquet Solsona, la Penya Barcelonista de Solsona i Comarca i dels Castellers de Solsona. Així mateix, ha estat membre de l'Orfeó Nova Solsona, Òmnium Cultural i Càritas.

La seva relació amb Esquerra Republicana de Catalunya es remunta a més de quinze anys. D'una forma més activa, va fer-se militant de la formació el 2010. En les eleccions del 2010 al Parlament de Catalunya va formar part de la candidatura d'ERC per Lleida i a les municipals del 2011, va ocupar la setena posició de la llista encapçalada per David Rodríguez.

CIU
ESTEVE ALGUÉ I CARDONA
Nascut a Solsona l'any 1957, és casat i pare d'un fill i una filla. D'infant i jove va formar part de l'Escolania del Claustre. Des dels 17 anys ha estat vinculat al món industrial, a la branca metal·lúrgica; 18 anys amb una multinacional italiana desenvolupant tasques de direcció de producció i d'administració. Durant tres anys va ser soci d'una cooperativa del mateix sector. L'any 1994 va impulsar la creació d'una empresa de fabricació de martells hidràulics a Solsona, del qual va ser soci fundador i gerent durant tres anys. Actualment és autònom i desenvolupa tasques tècniques i comercials a la mateixa empresa.

Pel que fa a l'associacionisme, és soci del Club de Tennis Solsona, el Club d'Esquí Solsona, l'Agrupació de Geganters i l'Orfeó Nova Solsona, i és confrare de la Confraria de la Mare de Déu del Claustre. També és membre del Consell Escolar de l'Escola Arrels I.

En l'àmbit polític, forma part del Comitè Executiu Comarcal de CiU des de l'any 2008 i va formar part de la candidatura de CiU l'any 2007 com a número 10 de la llista electoral. En les passades eleccions municipals va encapçalar la llista amb la qual ha entrat a l'Ajuntament com a portaveu de la federació nacionalista.

FRANCESC AZORÍN I MONTAÑÀ
Nascut a Súria el 1963, és casat i pare de dos fills. Llicenciat en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport (INEF), exerceix de professor d'Educació Física a l'escola Arrels II de Solsona.

Ha estat president del Consell Esportiu del Solsonès des de l'any 2003, tot i que ja en formava part molts anys abans.

En l'àmbit polític, el 2002 va formar part de les taules sectorials organitzades per CDC per dissenyar línies polítiques de futur per a Solsona. Un any després es va presentar com a número 2 de la candidatura municipal de la federació nacionalista. Va ser regidor d'Urbanisme i Esports en la legislatura 2003-2007. En les eleccions municipals del 27 de maig de 2007 va ocupar el quart lloc de la llista i en les del 2011, el segon.

ANNA MARIA VILADRICH I BARCONS
Nascuda a Solsona l'any 1968, casada amb un fill i una filla. Va estudiar Arquitectura a la Universitat Politènica de Catalunya i des del 1996 té despatx professional a Solsona.

Va formar part de l'Agrupament Escolta Claret des de l'any 1976, quan es va obrir l'Agrupament a les nenes, fins als 16 anys. També va formar part del Club Bàsquet Solsona, del Solsona Patí Club i de la comparsa Matarrucs. En l'actualitat és sòcia d'Empresaris per al Solsonès i des del 2004 forma part de la junta directiva com a vocal. També és sòcia de Laus Perennis. Des de finals de 2009 forma part de la Comissió Port del Comte- Barcelona- Pirineu 2022.

En l'àmbit polític el 2002 va participar a les taules sectorials que va organitzar CDC per a dissenyar les línies polítiques de futur de Solsona i en les eleccions del 22 de maig de 2011 es va presentar com a número 3 de la llista de Convergència i Unió per Solsona.

DAVID MANZANO I SOLER
Nascut a Solsona l'any 1984, és solter. Cursa la primària al CEIP Setelsis i l'ESO i Batxillerat tecnològic a l'IES Francesc Ribalta. Destaca en matemàtiques essent premiat dues vegades per la Societat Catalana de Matemàtiques per quedar entre els deu primers de Catalunya en les proves Cangur. Professionalment, ha treballat en el sector de la construcció en tasques d'administració i gestió i actualment treballa en el departament administratiu d'una empresa comercial.

David Manzano està vinculat a diverses entitats locals del món esportiu i social. És soci del Club d'Esquí Solsona, l'Agrupació de Geganters i l'Associació de Festes del Carnaval de Solsona. També és soci fundador dels Castellers de Solsona i de Joventut Solsonina.

En l'àmbit polític, es el primer cop que forma part d'una candidatura i es presenta com a independent per CiU.

SÍLVIA TORRA I VILA
Nascuda el 1975, és casada i mare d'una filla i d'un fill. És tècnica en informàtica d'empreses i fa més de catorze anys que treballa com administrativa en una empresa dedicada a l'automoció.

Pel que fa a l'associacionisme, és membre de l'Associació de Festes del Carnaval de Solsona, dels Geganters de Solsona, de la Colla Gegantera del Carnaval de Solsona i del Motor Club del Solsonès. També forma part de la Junta de l'AMPA de l'Escola Arrels.

Políticament, està vinculada a CiU des del 2011, any en què ha entrat a formar part de la candidatura per a les eleccions municipals encapçalada per Esteve Algué.

PSC
ENCARNA TARIFA I FERNÁNDEZ
Nascuda l'any 1958 a Solsona, és casada i té tres fills. Laboralment, s'ha dedicat principalment al comerç, sector en el qual treballa en aquests moments. Tot i això, els anys vuitanta havia estat responsable de la guarderia de l'escola pública de Solsona.

També ha estat vinculada al món associatiu solsoní. Ha estat secretària del Solsona Patí Club; forma part de la junta de la Unió de Botiguers i Comerciants (UBIC) des del 2001, entitat que també ha presidit; és membre de la Cambra de Comerç, així com de la Comissió de la Fira de Sant Isidre. En el vessant polític, Encarna Tarifa va donar suport a la UGT de jove i des de fa molts anys ha estat vinculada al PSC.

Durant la legislatura del 2007 al 2011 ha estat quarta tinent d'alcalde i regidora d'Educació i Polítiques d'Igualtat. Des de mitjan 2011, és l'única regidora socialista al consistori solsoní.

 

Participació