La tòfona, un tresor agrari i culinari, a la VI Fira del Berguedà dedicada a aquest fong

per CTFC, 27 de gener de 2014 a les 12:53 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de gener de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
En el marc de la VI Fira de la tòfona del Berguedà, que tindrà lloc el 31 de gener i l'1 i 2 de febrer a Cal Rosal, es durà a terme, entre d'altres activitats, una jornada tècnica sobre el cultiu de la tòfona negra al Berguedà
 
La jornada, organitzada pel CTFC, està promoguda per la Diputació de Barcelona, i explicarà els factors que cal tenir en compte en la programació del reg en plantacions de tòfona i les possibilitats que té la comarca del Berguedà per aquest cultiu. 
També inclourà una visita a una plantació d’alzines inoculades en producció.
La jornada es farà a la Torre del amo, al Parc Fluvial del Llobregat (Gironella). 
 
La VI Fira de la Tòfona del Berguedà
 
En el marc de la Fira s'han organitzat diverses activitats, com un sopar gastronòmic, demostracions de cuina amb tòfona, conferències tècniques i un concurs de gossos tofonaires, entre d'altres.  L’alta assistència de públic tant en les sessions adreçades a públic en general com a sectors especialitzats (pagesos, cuiners, ...) confirma el seu poder d’atracció.
Durant el cap de setmana també hi haurà la presència de parades de tòfona fresca, productes elaborats amb tòfona i/o relacionats amb el món tofonaire i productes agroalimentaris de proximitat.
Cal Rosal és un nucli amb una forta identificació amb els bolets gràcies a la celebració del Mercat del Bolet des de fa més de vint-i-cinc anys.
La Fira està organitzada per l’Ajuntament d’Olvan, Ibertruf, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. Compta amb el suport i la col·laboració de la Diputació de Barcelona i del projecte Micosylva +, entre d'altres, que té el finançament del Comitè de Programació del Programa Europeu de Cooperació Territorial Interreg IVB SUDOE .

Programa Fira de la Tòfona del Berguedà
Divendres 31 gener
JORNADA TÈCNICA: La tòfona, un tresor agrari i culinari
9.30 Lliurament de la documentació
9:45 Presentació de la Jornada
Sr. David Font, alcalde de Gironella
10:00 Factors que cal tenir en compte en la programació del reg en plantacions
de tòfona
Sr. Antoni Olivera, investigador de la Universitat de Lleida.
10:45 El cultiu de la tòfona negra al Berguedà
Sr. Daniel Oliach, responsable de l’Àrea de Productes Forestals no Fustaners
del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.
12:00 Visita a plantació d’alzines inoculades en producció
14:00 Cloenda de la Jornada
Lloc Torre del amo, Parc Fluvial del Llobregat, Viladomiu Nou s/n, 08680 Gironella
Al Restaurant LOGOS (L’Ametlla de Merola)
21:00 Sopar Gastronòmic de la tòfona. (places limitades)
Dissabte 1 febrer
10:30 Obertura i inauguració de la Fira
10:45 Conferència inaugural, a càrrec de Pep Palau (director del Fòrum
gastronòmic).
“La tòfona, gastronomia divina en país d’incrèduls”
12:00 V CONCURS DE JOVES CUINERS
(bases a part:www.firadelatofona.cat)
Degustació de tapes amb tòfona per part del públic assistent (preu tiquet 6 €)
(col·labora Restaurant Els Casals)
14:00 Entrega de premis
16:30 TARDA DELS SENTITS. L’olfacte
“Saber com aprenen els animals. Metodologia de treball en gossos” a càrrec
d’Oriol Ribas (biòleg, expert en comportament caní)
19:00 Tancament de la fira
Diumenge 2 febrer
09:00 Esmorzar popular (carn a la brasa i allioli de codony) al restaurant Sol i Cel
10:00 Concurs de gossos tofonaires (participació 5 €)
(bases a part:www.firadelatofona.cat)
11:20 Entrega de premis del concurs de gossos
11:30 Taller de cuina i classe magistral de receptes amb tòfona, a càrrec de Nandu
Jubany (xef Can Jubany- Calldetenes)
13:00 Tast de plats amb tòfona per tots els assistents (preu 3€)
14:00 Clausura de la Fira
Menú sopar divendres 31 de gener:
Preu 35 €
 

 

Arxivat a:
Economia, tòfona, fira, CTFC
Participació