ramaderia

El ritual de recollir les vaques de la muntanya de Llessui

Vaquers d'arreu del Pirineu porten els animals a la Vall d'Àssua per les característiques úniques de les seves muntanyes

Les vaques baixant de la muntanya de Llessui | ACN
per Redacció, Llessui, Catalunya | 6 d'octubre de 2022 a les 12:58 |
Una trentena de ramaders s'han reunit aquest dimecres a la cabana del vaquer de Llessui per replegar els animals i tornar-los cap a casa. Vaquers del Pallars Sobirà i Jussà, però també del Ripollès, el Berguedà, el Solsonès o la Cerdanya porten els animals a aquesta muntanya per la seva extensió i la facilitat de maneig del bestiar.

Els ramaders es reparteixen per la muntanya i la pentinen pam a pam recollint totes les vaques i agrupant-les en una gran esplanada. Tot seguit, cadascun d'ells separa els seus animals i amb camions les tornen cap a casa.
 

Un vaquer aturant un ramat de vaques. Foto: ACN


En total, unes 1.200 vaques. Enguany, la manca de pastures a causa de la sequera finalment no ha fet avançar el retorn dels animals, tal i com es temien els ramaders a començaments d'estiu. Josep Anton Canudes, ramader del Berguedà, ha explicat que les pluges del mes d'agost van fer reverdir la muntanya i finalment els animals han estat bé a la zona. 
 
Cada cop són menys els ramaders que tornen cap a casa amb els animals a peu, utilitzant els camins transhumants. Pràcticament tots els carreguen als camions, ja que molts dels que porten animals a Llessui venen de lluny. Ramon Pellicer, també del Berguedà, ha reconegut que fa anys que porta part dels seu bestiar a passar l'estiu a la zona per les condicions de la muntanya, única al país per l'extensió i les característiques.
 

Cada cop són menys els ramaders que tornen els animals a casa a peu. Foto: ACN


Són quilòmetres i quilòmetres de muntanya sense cap arbre. Un aspecte que fa que la visibilitat de les vaques sigui molt més fàcil que a altres llocs. Pellicer ha elogiat la figura del vaquer, l'Albert Baqueró, que ha passat quatre mesos a Llessui vetllant dia i nit pel benestar dels animals. Qualsevol mínim incident en alguna vaca, Baqueró, la comunicava immediatament al propietari. Poder disposar d'un vaquer tot l'estiu és un punt fort d'aquesta muntanya per tots els ramaders.
 
Les vaques, totes amb ramada, han abandonat aquest dimecres les pastures d'alta muntanya, a uns 1.900 metres d'alçada, per tornar cap a casa, abans ser sorpreses per la primera nevada. I els vaquers, tots, s'han mostrat satisfets per com han baixat els animals.

 

Participació