Esport femení

​L'esport femení català s'empodera a Tarragona en una trobada històrica

3.000 persones van participar a l’acte “Entre totes, tot” per visibilitzar la potència, transversalitat i dinamisme de l’esport femení

per Redacció, 20 de setembre de 2022 a les 09:11 |
L'acte va comptar amb 14 estrelles de l'esport femení català | Secretaria General de l'Esport
L’esport femení català es va empoderar a Tarragona en l’acte “Entre totes, tot”, celebrat diumenge i organitzat pel Govern de la Generalitat. Per primera vegada, el principal teixit que forma l'esport femení a Catalunya es va reunir en un únic espai per reconèixer la potència de la dona en l’esport. La consellera de la Presidència, Laura Vilàgra Pons, va parlar de “dia absolutament emocionant i fantàstic pel conjunt del país i per l’esport femení” i va assegurar a totes les esportistes que “la vostra lluita, és la lluita del Govern i del país. Entre totes, ho farem tot”.

L’acte va ser un reconeixement a les dones que estan vinculades a l’esport, des d’esportistes i entrenadores, segurament la cara més visible de la pràctica esportiva, a àrbitres, directives o periodistes, entre altres. “Si algú es pregunta ‘on són les dones al món de l’esport?’, avui veurà que som moltes i som aquí, en totes les disciplines i categories i ens mereixem visibilitat i reconeixement”, va reivindicar la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre. “Però també ens mereixem que s’elimini d’una vegada per totes la bretxa salarial, que s’assoleixi la paritat en els espais de presa de decisions, i que s’erradiquin les violències sexuals en l’àmbit esportiu”.


Verge va continuart reclamant que “expressions com corres o xutes la pilota com una nena no han de ser mai més insults, perquè són motiu d’orgull”. “Si la igualtat avança en el món de l’esport, avança la transformació feminista a tota la societat. I ho farà perquè el partit i el terreny de joc també són nostres”, ha conclòs.

Tot i això, la principal força de la trobada va ser la mobilització d’esportistes, clubs i famílies, que no només van poder veure i conèixer esportistes de renom internacional, sinó que van formar part d’aquesta trobada. La secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula i Paretes, va afirmar que “entre totes no tenim aturador. Formeu part d'aquesta fotografia única que avui hem aconseguit, d'aquest gran moment. Gràcies de tot cor per sumar-vos a aquest projecte. Visibilitzem l'esport femení i generem referents”.

L’objectiu de l’acte era visibilitzar la potència, transversalitat i dinamisme de l’esport femení, així com potenciar l’empoderament mutu de totes les dones vinculades al món de l’esport per trencar motlles, barreres i estereotips i promoure noves referents.
 

L'esport femení català s'empodera a Tarragona en una trobada històrica. Foto: Secretaria General de l'Esport


L'acte va reunir 3.000 persones que van omplir el Pavelló d’Esports Catalunya de Tarragona dels colors de diferents clubs de tot el país. Totes les esportistes estaven citades a venir amb la samarreta del seu equip i mostrar, així, la diversitat d’esports i clubs que hi ha a tot Catalunya.

La trobada va començar amb la signatura d’autògrafs per part de 14 esportistes d’alt nivell, com Laia Palau, Núria Picas, Laia Sanz, Marta Bach, Sarai Gascón, Mireia Benito o Melanie Serrano, entre altes. Aquest moment es va convertir en un punt de trobada entre les actuals i futures generacions.

Reconeixements a l’esport femení català en diferents àmbits


El grup de xou del Club Patinatge Artístic de Girona va encetat la cerimònia de reconeixements amb l’actuació Sinopsi. Per la seva banda, el tancament de l’acte el va protagonitzar el grup de xou del Club Patinatge Artístic Olot amb la coreografia Escalant.

Les periodistes Danae Boronat, Sònia Gelmà i Marta Carreras van conduir la segona part de la jornada, que va consistitr en l’entrega de reconeixements en 5 àmbits: entrenadores, àrbitres i directives; periodisme femení i esportiu; experiències dins l’esport; retirades; internacionals.
 

L'acte es va celebrar al Pavelló d'Esports Catalunya de Tarragona. Foto: Secretaria General de l'Esport


Els reconeixements es van entregar als 24 equips femenins que participen en competicions europees; 14 esportistes pels seus èxits individuals (les mateixes de la signatura d’autògrafs); 3 esportistes que han deixat la pràctica esportiva d’alt nivell aquest any; àrbitres, entrenadores i directives; diferents experiències de superació i el periodisme esportiu femení.

La legislatura de l’esport femení


La consellera Vilagrà va remarcar que la Generalitat dona suport a l’esport femení i va recordar que l’executiu ha quadruplicat el pressupost per aquesta partida i “ho seguirem fent”. En la mateixa línia, Caula i Paretes van insistir a clubs i federacions que “això només acaba de començar”.

Durant la temporada passada, la Secretària General de l’Esport i de l’Activitat Física ja va anunciar que multiplicaria per quatre els ajuts destinats a l’esport femení, passant de 750.000 euros destinats el 2021, a 3 milions d’euros el 2022 per arribar a més equips (conjunts que han ascendit a categories estatals i els que han obtingut resultats rellevants a nivell estatal).

Altres vies de suport han estat el patrocini d’esdeveniments rellevants com l'Estrella Damm by Catalunya Ladies Open de golf, el primer equip femení al Dakar 2022 i l’equip Massi-Tactic UCI de ciclisme femení, explicitant l’empenta en esports masculinitzats o el suport a l’organització de competicions de màxim nivell com el Mundial handbol de Granollers i l’Europeu de softbol i el Mundial d'hoquei sobre herba, així com a la creació del Barcelona Open Banc Sabadell Sub-14 femení i masculí i el circuit Esportcat Extreme d’esports urbans.
Una mostra del creixement de l’esport femení català és l’augment de les llicències esportives femenines. En els darrers deu anys, han incrementat un 20%, arribant a les 163.000 i ja representen un 27% del total.

 

Arxivat a:
General, esport femení
Participació