CICLISME

El Berguedà serà un dels escenaris de la prova ciclista el Tour du Lord

Es preveu la participació de 25.000 persones entre el 15 de maig i el 15 de setembre, que recorreran els ports de muntanya més emblemàtics de la comarca: Coll de Pal, Rasos de Peguera i Coll de la Mina

per Redacció, Berga, Catalunya | 12 de maig de 2022 a les 17:25 |
Representants de l'organització del Tour, Lluís Vall, Josep Lara i Abel García | Consell Comarcal del Berguedà
La prova ciclista Tour du Lord, nascuda a la comarca del Solsonès l'any 2020, concretament als paratges de la Vall de Lord, aterra aquest any al Berguedà a través de l'impuls del Consell Comarcal. Així, entre el 15 de maig i el 15 de setembre, la comarca es convertirà en un dels escenaris d'aquesta ruta que recorrerà els ports de muntanya més emblemàtics del Berguedà, com els Rasos de Peguera, Coll de Pal i Coll de la Mina.

Per fer el Tour de Lord no s’ha de realitzar cap inscripció i es pot fer del 15 de maig al 15 de setembre. L'organització proposa 7 etapes per fer bicicleta de carretera, 2 per BTT i 2 per Gravel. Les etapes són totalment gratuïtes, però sí que es demana que als ciclistes participants que parin al territori i gaudeixin de la seva gent, de la seva gastronomia o dels seus comerços. En definitiva, que es faci despesa als municipis. Es posarà a la venda un passaport del Tour on els participants hauran de segellar les etapes a mesura que les completin. Per cada tram finalitzat hi haurà una sèrie de premis com hamburgueses, cerveses o entrades a piscines.


El Berguedà acollirà la gran sortida del Tour "el Grand Départ" a Guardiola de Berguedà, amb una primera etapa que integra diferents punts de la comarca. En el transcurs del recorregut, de 112 quilòmetres i 3.000 metres positius, es passarà per ports mítics com la Collada Sobirana, el Coll de la Batallola, el Mortirolo, Malanyeu i Coll de Pal, que posarà punt final a la primera etapa amb diferents sorpreses. La cinquena etapa, de 80 quilòmetres i 2.000 metres positius, també tindrà presència berguedana. Després d’arrencar de Sant Llorenç de Morunys, es passarà pel Coll de la Mina, el Santuari de Queralt, el Pi de les Tres Branques i els Rasos de Peguera.

Cal destacar que, per una banda, totes les modalitats de la prova compten amb un circuit "Pepin" de més dificultat, i un de més fàcil, el circuit "Easy". D’aquesta manera, es vol apropar el Tour a tots els nivells de ciclistes, que poden participar en qualsevol de les etapes quan vulguin. A més d'aquests dos recorreguts, el Berguedà tindrà presència en l’anomenada versió "Sauvage", per fer en BTT i Gravel per aquells que siguin més aventurers. Es tracta d'una gran volta -majoritàriament per terres berguedanes- de dos dies fent nit al Xalet-Refugi Rasos de Peguera.


Per últim, el Tour du Lord protagonitza els "Pepitu puertos", que enguany també passaran per la comarca. Fa referència a la realització d'entrevistes a personatges locals, coneguts del món de l’esport, mentre pedalen i mostren l’encant dels ports berguedans. A més, la prova compta amb una comunitat d'onze mil seguidors a Instagram al compte @tourdulord, on s’hi pot trobar els perfils de les diferents etapes, els tracks, preguntes freqüents i també imatges dels participants.

L’aterratge de la prova al Berguedà s’ha presentat aquest dimecres a la seu del Consell Comarcal amb la presència del seu president, Josep Lara, el conseller d’Esports, Abel Garcia, el president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, Lluís Vall i els membres de l'organització del Tour du Lourd, Jordi Vallès i David Ariño.


Per la seva banda, el president Josep Lara ha afirmat que "tenint en compte la feina que hem anat fent els últims anys des del Consell Comarcal per fer una aposta pel ciclisme i els esports a la natura, no hem dubtat a treballar plegats amb una activitat consolidada com aquesta, ja que sabem que funciona i que dona bons resultats".

Lluís Vall, ha destacat l'orografia del Berguedà i els seus ports de muntanya. "Tenim una oportunitat envers la resta de territoris, tenim un entorn idoni per la pràctica del ciclisme, un esport que està explotant. Amb el Tour du Lord tenim un producte limítrof al Solsonès que té rodatge, experiència i que posa en valor la pràctica esportiva i tots aquells agents al voltant de l’esport".

Abel Garcia, el conseller d’Esports, ha remarcat que "al Berguedà teníem un diamant en brut i hem començat a polir-lo amb una idea clara, que esdevingui un espai de promoció esportiva per la gent de la comarca i un espai de benvinguda per gent que no només ve a fer esport sinó també despesa econòmica. Hem fet passos de gegant amb les curses de muntanya i ara hem volgut fer un gir per tot el que ha d’esdevenir el Berguedà amb un territori Bike Friendly".

Jordi Vallès i David Ariño s’han mostrat molt satisfets per l’aposta del Consell Comarcal del Berguedà i han explicat que tenen una previsió que enguany hi hagi unes 25.000 persones que participin en les diferents etapes. En els seus dos anys de vida, el Tour du Lord calcula que ha aconseguit generar més de 500.000 € de despesa directa als comerços de la zona. De fet, la prova té un doble objectiu, per una banda, promocionar l'esport, per l'altra, fomentar l'economia local. 

 

 

Participació