fauna

El Parc Natural del Montseny registra el rècord històric de captures de talpó roig a Catalunya

Segons un estudi del Museu de Ciències Naturals de Granollers aquest mamífer ha augmentat més de deu vegades des de la campanya de la tardor anterior

un exemplar de talpó roig | mcng.cat
per Redacció, Granollers, Catalunya | 22 de setembre de 2021 a les 09:44 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Gràcies a les dades aportades pel Seguiment de petits mamífers comuns (SEMICE), que es coordina des del Museu de Ciències Naturals de Granollers amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, s'ha pogut observar un nombre excepcional de captures de talpó roig (Clethrionomys glareolus) al Parc Natural del Montseny l'estiu del 2021. Els investigadors relacionen aquesta explosió demogràfica amb la producció de fruits obtinguda el 2020 (un any plujós) sobretot de fages i nabius.

Aquesta espècie, abundant al nord d’Europa, troba a Catalunya el seu límit de distribució sud. El talpó roig (Clethrionomys glareolus) és un petit rosegador forestal de requeriments eurosiberians (boscos humits d'ambients temperats i hiverns freds) d’àmplia distribució europea. El seguiment SEMICE ha permès determinar que aquesta espècie es distribueix pels boscos de la Catalunya humida, amb un límit meridional que es trobaria en la serralada de Marina (la Conreria).

Excepcional xifra registrada al Montseny


Durant el mes de juliol es va desenvolupar la campanya de trampeig SEMICE al Parc Natural del Montseny, coincidint amb una nova edició del curs sobre tècniques d'estudi i seguiment dels petits mamífers. La població de talpó roig ha augmentat més de deu vegades des de la campanya de la tardor anterior (desembre del 2020) en aquesta parcel·la de seguiment.

Així doncs, s’ha comptabilitzat un total de setanta captures de mig centenar d'individus diferents (densitat aproximada de 46 ind./ha), fet que representa el nombre màxim d’exemplars d'aquesta espècie capturats en una campanya de trampeig des que es va iniciar el seguiment SEMICE.

A Catalunya, les poblacions més nombroses es troben en boscos i tarteres subalpins del Pirineu, però en cap cas s’ha superat l'excepcional xifra registrada enguany al Montseny.

Projecte SEMICE


El Seguiment de petits mamífers comuns d'Espanya (SEMICE) va néixer a Catalunya el 2008. Liderat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers compta amb el suport de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. El Programa té com a objectiu principal aportar dades de les comunitats de petits mamífers comuns de Catalunya, animals especialment importants en l'equilibri dels ecosistemes pel seu paper com a dispersors de llavors i com a presa d'espècies depredadores.

Tota la informació a www.mcng.cat

 

 

Participació