pirineus-barcelona 2030

Vilagrà anuncia que la consulta sobre els Jocs d'Hivern es farà el 2022 i serà «territorialitzada»

La consellera de la Presidència deixa clar que implicaran la ciutadania en el procés participatiu, mentre el PSC desestima la celebració d’un referèndum

per Redacció, 16 de juliol de 2021 a les 18:45 |
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, atenent els mitjans aquest divendres | ACN
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha avançat aquest divendres que la consulta sobre els Jocs Olímpics d'Hivern 2030 es farà durant el 2022 i se centrarà al Pirineu: "Els següents mesos seran d'intensitat de presència del Govern al territori per recollir propostes i, després, durant el 2022, faríem la consulta territorial, no a tot Catalunya".


La consellera no ha detallat qui podrà participar en aquesta consulta, però sí que ha deixat clar que en el procés participatiu previ a la consulta es comptarà amb la implicació dels agents socials del territori i la ciutadania de les comarques pirinenques. També ha afegit que volen que els jocs siguin un "revulsiu pel Pirineu”, on ha admès que encara hi ha "molts deures" pendents.

Tot i admetre que encara "s'ha de pensar" com es farà la consulta i qui podrà participar-hi, Vilagrà ha apuntat que hi ha una "feina prèvia molt important, tant en l'àmbit institucional com amb els agents del territori". De fet, ha avançat que ara venen uns mesos "d'intensitat" i que, abans de la consulta, es farà un procés participatiu "de qualitat" i això vol dir "implicar tothom, també la ciutadania". 

Vilagrà ha detallat que el que hi ha sobre la taula ara mateix és la precandidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern 2030 i ha especificat que "no pretenen ser uns jocs només per a 15 dies amb benefici de molt poca població”. En aquest sentit, la consellera ha apuntat que encara hi ha molts reptes pendents al Pirineu en matèria de connectivitat, i també de diversificació de l'economia: "No volem que el turisme sigui un monocultiu al Pirineu”. 

La consellera ha apuntat que el plantejament del Govern pel que fa als Jocs Olímpics és "molt més global" i l'ha emmarcat en un "pacte de muntanya perquè les comarques es puguin desenvolupar dins d'aquest plantejament estratègic". També ha aclarit que la candidatura ha de complir tres eixos principals: el reequilibri territorial; la sostenibilitat ambiental i social; i la participació i implicació del territori.

El PSC desestima la celebració d'una consulta


Qui s’ha mostrat en contra d’una consulta sobre els Jocs d’Hivern al Pirineu és el PSC. La portaveu dels socialistes catalans, Alícia Romero, ha dit que "una consulta no pertoca" i ha afegit que són els governs "qui han de decidir". "De vegades ens amaguem sota una consulta per no prendre decisions", ha considerat.

Romero ha dit que els socialistes sempre han estat partidaris d'aquesta proposta i ha defensat que l'esdeveniment seria "un molt bon projecte" per als Pirineus, perquè generaria "riquesa i llocs de treball”.

 

Participació