PATRIMONI

Finalitzen les tasques de condicionament del tram del Camí dels Bons Homes que uneix Queralt i Gósol

Les actuacions s’han centrat a construir trencaaigües, arranjament d’esgraons i feines diverses de recuperació de l’estructura dels camins

per Redacció, Berga, Catalunya | 7 de juliol de 2021 a les 16:37 |
Condicionament del Camí dels Bons Homes al seu pas per Gósol | ADBerguedà
Durant el primer semestre de l’any, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà ha realitzat la segona fase de les tasques de condicionament d’uns 20 quilòmetres del Camí dels Bons Homes (GR 107), entre el Santuari de Queralt i Gósol, i la variant per BTTs (GR 107.1) que passa per Bonner.

Aquest manteniment del Camí té un caire més profund i estructural, amb una perspectiva a llarg termini, contràriament a l’actuació que s’havia portat a terme l’any anterior, en els que calia realitzar actuacions d’urgència. Com va ser el desbrossament i la retirada de 300 arbres caiguts als camins a causa del Glòria l’any 2020.


Segons Lluís Vall, president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, “és important seguir mantenint aquells camins que acaben generant un impacte econòmic. Aquest és el cas del Camí dels Bons Homes, un producte turístic consolidat al territori. Seguim apostant pel turisme sostenible i és per això que cal cuidar els camins com aquest”.

Les actuacions d’enguany s’han centrat a construir trencaaigües en molts trams per evitar l’erosió, arranjament d’esgraons de pedra i feines diverses de recuperació de l’estructura dels camins. D’altra banda també s’ha millorat la senyalització vertical del Camí en tot el tram Berguedà. En aquest cas, s’han retirat i renovat banderoles deteriorades, s’han afegit suports i banderoles que faltaven, s’han col·locat adhesius i s’han retirat banderoles que no eren útils.


Aquesta actuació s’ha portat a terme per l’Agència de Desenvolupament del Berguedà amb el finançament europeu del projecte NATTUR- POCTEFA de cooperació entre el Berguedà i l’Ariège, i també la Diputació de Barcelona.

Un dels grans reptes des dels inicis de la creació de la travessa, amb el que es continua treballant any rere any, és la conservació i recuperació d’aquests camins històrics mil·lenaris que són un valuós patrimoni, testimonis del pas de moltes persones.


Per fer-ho és de gran importància la col·laboració de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, els Consells comarcals del Berguedà i de la Cerdanya, el Parc Natural Cadí-Moixeró, IDAPA, l’Agènce de Développement Touristique de l’Ariège i així com les trenta empreses turístiques de Catalunya i una vintena de l’Ariège. Per tal de mantenir viu aquest patrimoni i que poder continuar transitant aquests camins durant molt de temps.
 

 

Participació