cel fosc

El Parc Astronòmic del Montsec organitza el congrés mundial sobre contaminació lumínica

La 7a edició es durà a terme majoritàriament en línia del 15 al 17 de juny amb més de 200 experts de 30 països

per Redacció, 11 de juny de 2021 a les 16:54 |
Des del Parc Astronòmic del Montsec s'observa l'excel·lent cel nocturn | PAM
El Parc Astronòmic Montsec (PAM) organitza la setena edició del congrés internacional Artificial Light at Night (Alan) 2021, que se celebrarà del 15 al 17 de juny. Considerat el més important del món en la recerca sobre contaminació lumínica i enllumenat a la nit, es realitzarà de manera telemàtica a causa de les restriccions a la mobilitat internacional. Hi participaran més de 200 experts procedents de 30 països i comptarà amb un únic acte presencial, la taula rodona Llum a la nit, un problema no només d'astrònoms.

La setena edició del congrés, organitzada pel PAM i el comitè científic internacional Alan, es durà a terme en un entorn virtual de manera que les persones participants podran accedir-hi en qualsevol moment i interactuar amb la resta en directe. Durant els tres dies en què es durà a terme, es podran veure tant ponències enregistrades com presentacions en directe dels convidats especials.


La trobada comptarà amb un únic acte presencial el 16 de juny a les 18h, la taula rodona organitzada conjuntament amb l'Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) i orientada al públic general, que permetrà aprofundir en les problemàtiques que pot generar l'exposició a la llum en horari nocturn. Els ponents hi intervindran presencialment des de la seu de l'IEI i es podrà seguir en directe a través del web.

Les inscripcions al congrés Artificial Light at Night ja superen les 200 persones, procedents de més de 30 països dels cinc continents, continuant amb la dinàmica d'una alta participació iniciada l'any passat. Els assistents posaran en comú tot el coneixement científic sobre la contaminació lumínica des de diferents disciplines i àmbits de recerca.


El Parc Astronòmic del Montsec va ser designat com a organitzador de l'edició 2020 per part del comitè científic internacional del congrés, durant la celebració de la cinquena edició realitzada a Snowbird (Utah, EUA) el novembre del 2018. L'edició 2020, que s'havia de dur a terme del 16 al 18 de juny a la ciutat de Lleida, en col·laboració amb la Diputació de Lleida i l'IEI, es va haver de celebrar íntegrament online i en un format reduït d'una única jornada, ajornant l'edició íntegra al 2021.

Les anteriors edicions del congrés s'han celebrat a Berlín (Alemanya), Leicester (Regne Unit), Sherbrooke (Quebec, Canadà), Cluj (Romania) i Snowbird-Salt Lake City (Utah, EUA). Enguany, es donarà a conèixer la futura seu per a l'any 2023.

 

Participació