os bru

En marxa un nou mapa interactiu per seguir els rastres de l'os al Pirineu

L'aplicació posa a disposició de la ciutadania totes les dades d'indici de presència d'aquests animals al territori

Captura de pantalla del mapa | Territori
per Redacció, 5 d'abril de 2021 a les 12:24 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 d'abril de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Departament de Territori i Sostenibilitat, conjuntament amb Forestal Catalana, ha impulsat un mapa interactiu d'indicis d'os a Catalunya. L'eina, emmarcada en el projecte Poctefa LOUPO, posa a disposició de la ciutadania totes les dades d'indici de presència de l'os al territori. Fins ara les dades disponibles que es podien consultar a través de la web del Departament i del Conselh Generau d'Aran s'introduïen de forma manual. 

Amb la digitalització de tot el procés, ara a través d’una aplicació mòbil els tècnics de camp poden introduir de forma àgil i ràpida les dades al moment. Tots els tècnics i agents rurals encarregats del seguiment d’os bru disposen d’un dispositiu mòbil amb una aplicació per l’entrada d’aquestes dades. Un cop el tècnic de camp introdueix i envia les dades des de l’app, aquestes van a parar a una base de dades geogràfica central de forma instantània. 


El geoportal publica les dades que es van enviant a la base de dades central. S’hi poden consultar les dates dels indicis, el tipus i la seva validació. El mapa no dona la ubicació exacta de l’indici –cal recordar que l’os és una espècia protegida, en perill d’extinció–, sinó que n’informa de les característiques i el situa en una quadrícula de 8x8 quilòmetres.

Totes les dades s’actualitzen cada 24 hores. A més de facilitar informació en un termini molt curt de temps sobre els indicis d’os a la ciutadania en general, el mapa també vol ser una eina de millora en l’afavoriment de la coexistència de l’os amb el sector primari local.


 

Participació