medi ambient

Comencen a Sant Celoni els treballs per millorar la connectivitat ecològica entre el Montseny i el Montnegre

L'actuació prevista a la llera de la Tordera té l'objectiu de millorar l'hàbitat d'aquest bosc de ribera i la seva biodiversitat, potenciar els boscos autòctons i controlar les espècies invasores

per Redacció , 21 de desembre de 2020 a les 11:51 |
Treballs a la llera de la Tordera, a Sant Celoni | Aj Sant Celoni
L'Ajuntament de Sant Celoni, amb el suport tècnic i econòmic de la Diputació de Barcelona, ha iniciat una actuació de millora de la connectivitat ecològica entre el Parc natural del Montseny i el Parc del Montnegre i el Corredor, els dos parcs naturals del municipi. La línia de connexió entre ambdós parcs és la llera de la Tordera, un espai format per un característic bosc de ribera.

L'actuació prevista té l'objectiu de millorar l'hàbitat d'aquest bosc de ribera i la seva biodiversitat, potenciar els boscos autòctons i controlar les espècies invasores. Es durà a terme per fases, començant per una recollida prèvia de deixalles, que és la que s'ha iniciat aquesta setmana; tot seguit es farà un treball de millora forestal dels boscos joves i adults, amb estassades de manteniment d'herbassars i matollars i plantacions complementàries d'espècies ripàries, i un treball de protecció d'espècies singulars i protegides (com el vern o l'aloc) i de control d'espècies invasores (com la canya americana). L'empresa contractada per a dur a terme aquestes feines és l'Agrupació Forestal del Montnegre i Corredor, SL.

El bosc de ribera de la Tordera està format per una barreja de plantacions de plàtans, pollancres i canyars amb bosquets de vernedes, salzedes i omedes pròpies d’aquests ambients, així com herbassars i matollars. El tram de bosc de ribera que travessa el municipi de Sant Celoni té un elevat potencial de recuperar els seus valors naturals per ser un curs d’aigua permanent, estar lliure de grans infraestructures, haver-hi continuïtat de l’hàbitat ripari o riberenc i tenir una amplada suficient. El bosc existent actualment és fruit de l'aprofitament antic de fusta de creixement ràpid amb plantacions de pollancres i plàtans; l'evolució natural de les darreres dècades fruit de la no gestió ha donat lloc als boscos que hi trobem actualment.

 

Participació