Patrimoni Immaterial de la Humanitat

La Garrotxa se suma a la celebració de la Setmana de la Pedra Seca amb 9 activitats

La impulsa Col·laboraxPaisatge, en col·laboració amb nombroses entitats, per a commemorar el 2on aniversari de la declaració d'aquesta tecnologia com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO

per Xavier Borràs, Olot | 26 de novembre de 2020 a les 16:41 |
Un grup de pacients afàsics i membres de la Coral Taliqual refan un mur de pedra seca vora l'Hopital d'Olot. | Foto: Xavier Borràs.
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Als Països Catalans existeix un importantíssim patrimoni rural de pedra seca que articula el paisatge: barraques, forns, sínies, fonts, marges, tines,…, moltes d’ells protegits com a BCIL (Béns Culturals D’interès Local), BCIN (Béns Culturals d’Interès Nacional) o ZIE (Zones d’Interès Etnològic), o bé situats dintre de parcs naturals o altres categories d’espais protegits.

A la Garrotxa, la Wikipedra hi té catalogades prop d’un centenar de construccions, més de la meitat de les quals es troben al municipi de les Preses, que acull també el premiat Parc de Pedra Tosca, un laberint de camins, parets seques, artigues i cabanes, objecte d’una delicada combinació d’intervencions per a restaurar i recuperar el paisatge.


Malgrat els seus diversos valors (ecològics, estètics, històrics i identitaris), el patrimoni de la pedra seca es troba immers en una dinàmica d’abandó que comporta el seu deteriorament i destrucció, i que coincideix, malauradament, amb la desaparició de l’ofici de marger i la pèrdua del coneixement d’aquesta tècnica constructiva. Entitats i voluntaris s’esforcen, des de fa molts anys, per mantenir, restaurar i divulgar aquest patrimoni i aquesta tècnica que, d’altra banda, també s’ha demostrat vàlida per a donar resposta als reptes de l’arquitectura contemporània.

Per això, i coincidint amb el 2n aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, Col·laboraxPaisatge impulsa la Setmana de la Pedra, una setmana per a l’organització i promoció d’activitats relacionades amb la pedra seca arreu dels Països Catalans.


S’han inscrit un total de 76 activitats de diferents formats, des de sortides i visites guiades a exposicions, cicles de documentals i xerrades online, passant per tallers i restauracions, activitats de descoberta individual o convocatòries i concursos de fotografía del patrimoni local per omplir les xarxes, entre molts d’altres. D’aquestes, 9 tindran lloc a la Garrotxa:

•    A Sant Privat d’en Bas, una jornada de voluntariat per a acondicar un camí i restauració de parets seques vora el Pla d'en Xurri.

•    A Olot, la restauració d’un mur al Bosquet de l’Hospital, una convocatòria fotogràfica de l’Observatori del Paisatge de Catalunya i la restauració d’un mur a l’itinerari terapèutic Salvador Grau.
•    A Batet de la Serra, la reconstrucció d’una paret seca.
•    A Santa Pau, un passeig fotogràfic per Can Sargantana.
•    A Les Planes d’Hostoles, la 8a edició del Taller de Pedra Seca.
•    A Mieres, una jornada de restauració de murs al Bosc de Glascà.
•    A les Preses, una xerrada en línia a l’entorn de les plantes associades a la pedra seca.

Les activitats són organitzades pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, l’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa, la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, l’Observatori del Paisatge de Catalunya, la Junta Veïnal de Batet de la Serra, l’Ajuntament de Les Preses i l’Associació de Pedra Tosca – Àvies Remeieres, l’Ajuntament de Mieres i ORÍGENS - Escola Taller de Bioconstrucció.

Col·laboraxPaisatge valora molt positivament la resposta rebuda per part de les entitats, que s’han volcat en organitzar activitats adaptades a les circumstàncies actuals de Covid i en reinventar-se proposant nous formats de divulgació. En aquest sentit, Maite Oliva, coordinadora del projecte, assenyala que: “Ens trobem en uns moments molt difícils, i que setanta-sis entitats hagin organitzat activitats a l’entorn de la pedra seca, amb l’esforç que això suposa, ens fa veure que aquesta iniciativa es percep, des del sector, com a engrescadora, però també com a útil i necessària”.

Com es poden seguir les activitats de la Setmana de la Pedra Seca?

La Setmana de la Pedra Seca compta amb una Agenda en línia amb totes les activitats a www.collaboraxpaisatge.cat/accio/agenda-setmana-de-la-pedra-seca, així com amb un mapa d’ubicacions que trobareu en aquest enllaç.

Igualment, les activitats es podran seguir a les xarxes socials de la Setmana (Facebook i Instagram @SetmanadelaPedraSeca, Twitter @SetmPedraSeca) i mitjançant el hashtag #SetmanadelaPedraSeca.

Qui impulsa la Setmana de la Pedra Seca?

La Setmana de la Pedra Seca és una iniciativa de Col·laboraxPaisatge amb la col·laboració de nombroses entitats que treballen per fer extensiva la proposta arreu dels seus propis territoris. Col·laboraxPaisatge és un projecte de cooperació impulsat per ADRINOC amb l’assessorament de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, que compta amb la col·laboració de l’APSAT (Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional) i la participació de cinc grups d’acció local (GAL) d’arreu del territori català: el Consorci Leader Desenvolupament Rural del Camp, el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, l’Associació
Leader de Ponent, el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d’Ebre – Terra Alta i l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central. El projecte compta també amb un soci a la Catalunya Nord (França), el Parc Natural Regional del Pirineu Català, que gestiona el GAL Terres Romanes en Pays Catalan.

Col·laboraxPaisatge és un projecte subvencionat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya en el marc dels Ajuts de Cooperació Catalana entre Grups d’Acció Local i cofinançada pel FEADER.

 

Participació