Camí dels Bons Homes

El Camí dels Bons Homes condiciona el recorregut afectat pel Gloria i instal·la eco-comptadors

El temporal va causar veritables destrosses als boscos i ha obligat a retirar 300 arbres i fer un desbrossament intensiu

per Pilar Màrquez Ambròs, 28 de juliol de 2020 a les 20:21 |
Treballs de desbrossament intensiu en trams del Camí dels Bons Homes. | ADBerguedà
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Camí dels Bons Homes ha realitzat feines de condicionament durant el mes de juliol. S'han talat i retirat uns 300 arbres i també s'ha dut a terme un desbrossament intensiu d'uns 20 quilòmetres de camí (GR 107) entre el Santuari de Queralt i Gósol, i a la variant per BTT (GR 107.1) que passa per Bonner, al terme municipal de Fígols. Una actuació molt important per realitzar la pràctica d'aquesta ruta ja consolidada. 

El temporal Gloria, que va afectar el territori a principis d'any, va causar veritables destrosses als boscos que no s'han pogut resoldre abans a causa del confinament. D'altra banda, la primavera i inici d'estiu plujós han fet que la vegetació sigués abundant i això dificultés el pas dels visitants i també el manteniment de camins.


L'actuació de condicionament s'ha realitzat, segons fonts tècniques consultades, per un import de 15.000 euros més IVA, amb un 65% de cofinançament del projecte europeu NATTUR - POCTEFA en el qual participa el servei de turisme de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà i a partir del que ja estaven previstes actuacions de millora del Camí dels Bons Homes.

Pel que fa als trams del GR 107 que pertanyen al Parc Natural Cadí Moixeró, també s'ha comptat amb la col·laboració de la brigada i amb la coordinació amb el Consell General de l'Arieja per tal de fer les millores corresponents a l'itinerari transfronterer. 


Una altra actuació realitzada al Camí dels Bons Homes, ha estat la col·locació de dos eco-comptadors en punts exclusius del GR 107. Aquesta és una eina interessant per tal de recollir dades per la gestió de l'itinerari, conèixer el nombre de persones que fan la ruta, les èpoques de l'any i moltes altres dades importants per prendre decisions i plantejar accions de millora, promoció i gestió del camí. Disposar dels dos eco-comptadors ha suposat una inversió de 9.000 euros més IVA, han indicat les fonts. 

Cada any passen pel Camí dels Bons Homes, d'uns 200 quilòmetres, unes 4.000 persones que s'allotgen en hotels, albergs i cases rurals del territori. La despesa mitjana de cada visitant és d'uns 400 euros.

 

Camí net després de l'actuació de condicionament. Foto: ADBerguedà

 

Estat de la zona abans de l'actuació. Foto: ADBerguedà

 

Camí dels Bons Homes. Foto: ADBerguedà

 

Participació