Entrevista

Albert Balcells: «El recorregut de l'Skyrace Comapedrosa encaixa perfectament amb els estàndards de l'Skyrunning»

El director d'Ocisport destaca l'interès d'alguns dels millors atletes del món per participar a la prova d'Andorra

per Sergi Garcia , 25 de febrer de 2020 a les 16:15 |
Albert Balcells, director d'Ocisport | Ocisport
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Skyrace Comapedrosa s'ha convertit en una de les curses més emblemàtiques del calendari internacional. Edició rere edició, milers de corredors s'han penjat un dorsal per afrontar els seus 21 km i 2.235 metres de desnivell positiu que els portarà a tocar el sostre d'Andorra, tot gaudint de paisatges 100% de muntanya. La prova forma part de la Copa del Món d'Skyrunning, fet que ha permès que alguns dels millors corredors del planeta visitin les muntanyes del Principat.

Albert Balcells és el director d'Ocisport, l'empresa encarregada de l'organització de l'Skyrace Comapedrosa. Més de dues dècades organitzant esdeveniments esportius arreu de Catalunya l'han convertit en un dels referents d'aquest sector.

- Queden sis mesos pel dia de la cursa, com van els preparatius?

-Organitzar una cursa així porta molta feina durant tot l'any. Evidentment ara no podem fer cap treball sobre el terreny, ja que fàcilment trobaríem tres metres de neu a molts punts del recorregut. Deixem aquesta tasca pels últims mesos i la resta de l'any ens dediquem a temes com la comunicació, contacte amb patrocinadors i equips professionals, etc.


- La primera edició va ser l'any 2004, quan aquest esport no era tant conegut. Com ha estat l'evolució de la cursa fins avui dia?

- Des del seu naixement ja va tenir una forta presència de corredors d'alt nivell. El recorregut de la cursa encaixa perfectament amb els estàndards de l'Skyrunning: Sortir d'un poble, pujar al cim més alt de la zona i tornar a baixar. Això ja va fer que el 2006 formes part dels SkyGames i durant els primers anys de vida acollís Campionats i Copes d'Espanya, del Món i d'Andorra. Més tard -i després d'uns anys sense poder celebrar la prova-, la International Skyrunning Federation (ISF) va apostar per nosaltres per formar part de la Copa del Món d'Skyrunning i avui dia aquesta relació segueix vigent.

- El 2020, l'Skyrace Comapedrosa serà una de les quatre curses del circuit internacional amb categoria "Super Sky", el que significa que atorgarà el doble de punt. Quina valoració en feu?

- Estem molt contents de poder tenir aquesta distinció dins del circuit de la Copa del Món. L'any passat ho havíem intentat però al final no va sortir. Atorgar puntuació doble significa fer un salt més en el nivell de la cursa. Alguns dels millors corredors del món ja han mostrat interès a venir a intentar puntuar a la Skyrace Comapedrosa per lluitar per la classificació general. Per nosaltres és molt positiu que atletes de primer nivell vinguin a descobrir la nostra cursa.
 

Kilian Jornet, guanyador de la Skyrace Comapedrosa 2018. Foto: Josep M Montaner


- La cursa transcorre dins del Parc Natural de les Valls del Comapedrosa, com gestioneu l'impacte ambiental que pot tenir sobre el territori?

- Aquest és un dels punts que sempre hem prioritzat dins de l'organització. En cada edició treballem juntament amb les parròquies locals per minimitzar l'impacte ambiental de la cursa. Hi ha molts punts que tenim en compte entre els organitzadors, els voluntaris i les autoritats perquè aquest impacte sigui mínim.

- Quines parts del recorregut destacaries?

- Per a mi hi han tres punts clau al recorregut. El primer cim, el Pic de les Fonts, és preciós i ens dona unes panoràmiques molt bones del recorregut. El segon és el Pla de l'Estany, una vall perduda enmig de les muntanyes on trobarem un paisatge verd just abans d'afrontar la forta pujada fins al cim del Comapedrosa. El sostre d'Andorra és el tercer punt que destacaria, tant per la part simbòlica com pels paisatges què ofereix.

- A part de la distància de 21 km, també se celebra l'Arinsal Skyrace, de 15 km i 1.325 metres de desnivell positiu. Quines diferències hi ha entre ambdós recorreguts?

- L'Arinsal Skyrace és la germana petita. El recorregut comparteix tota la primera pujada i la primera baixada i un cop arriba al Pla de l'Estany, retorna al poble. Per afrontar els 21 km i 2.235 metres de desnivell positiu de l'Skyrace Comapedrosa s'ha de tenir una preparació física molt bona. Per tota la gent que encara no està suficientment preparada, s'estigui iniciant o simplement es mogui millor en distàncies més curtes, vam decidir crear un recorregut de 15 km i 1.325 metres de desnivell positiu.

- Fa uns dies vau rebre el premi a millor cursa internacional en la vostra distància als Trail Media Awards, de Territorio Trail Media. Com heu rebut aquesta notícia?

- Per nosaltres aquest premi té molt valor ja que els guanyadors són elegits per votació popular. Al cap i a la fi, el nostre objectiu principal és que tots els corredors quedin satisfets amb la nostra cursa, i rebre aquest premi és una senyal que s'estan fent les coses bé, cosa que ens fa sentir molt orgullosos.

- Quin és el futur de l'Skyrace Comapedrosa? Teniu pensat afegir alguna distància més?

- De moment, a curt termini, no tenim pensat afegir cap distància. Volem centrar-nos a millorar al màxim les dues curses què oferim actualment. De cara al futur però, no descartem plantejar-nos, juntament amb les autoritats locals, ampliar el cartell a més distàncies i modalitats.

Les inscripcions per l'Skyrace Comapedrosa continuen obertes a la seva pàgina web.

 

Participació