Dos-cents corredors participen al Campionat de Catalunya de Rogaine

Sebastià Massagué i Pep Maiolas; Cristina Roches i Isabel Arizmendi; i Eduard Giravent i Laura Rami, es proclamen campions catalans als Alabaus de la Molina

per Redacció , 21 de juny de 2014 a les 18:18 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de juny de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una parella marcant en una fita del Campionat de Catalunya de Rogaine. Foto: Josep Maria Montaner

Uns 200 corredors han participat aquest dissabte el Campionat de Catalunya de Rogaine, organitzat pel Club d'Orientació de Catalunya. La prova s'ha disputat als Alabaus de la Molina, al terme de Toses (Ripollès), i ha estat marcada per la forta calor coincidint amb l'inici de l'estiu astronòmic. Els nous campions catalans són les parelles formades per Sebastià Massagué i Pep Maiolas; Cristina Roches i Isabel Arizmendi; i Eduard Giravent i Laura Rami, en categoria mixte.


El circuit, amb inici i final a l'aparcament dels Alabaus, estava format per 45 fites. "No hi ha cap equip que hagi aconseguit trobar-les totes", ha explicat Lluís Alsius, del Club d'Orientació de Catalunya, a NacióMuntanya. "És una circumstància que depèn de la dificultat del recorregut però és força habitual", afegeix. El campionat s'ha disputat en la modalitat de sis hores mentre que avui també hi havia una cursa popular de tres hores. Cal recordar que no ser a la meta quan acaba el temps penalitza. "Per cada cinc minuts de retard es perden cinc punts i si s'arriba al cap de mitja hora quedes eliminat", assenyala Alsius. Els guanyadors, avui, han recorregut una quarantena de quilòmetres.

Què és la rogaine?


La rogaine és una modalitat de cursa d’orientació a mig camí entre els raids, les curses d’orientació i les curses de muntanya. Va sorgir a Austràlia fa més de 30 anys i consisteix en equips de dos a cinc integrants que intenten trobar el major nombre de controls possibles en el termini horari establert.

Cada fita té una puntuació que es coneix des de l’inici de la cursa, en què es lliura el mapa amb els controls i el seu valor, de manera que l’equip haurà d’elaborar la seva estratègia en funció de les seves capacitats físiques i tècniques. La cursa és d’autosuficiència, havent de portar l’aigua i els avituallaments cada corredor a la motxilla, i la durada més freqüent és de sis hores i un recorregut a l'entorn dels 30 quilòmetres.


El mapa utilitzat també és diferent dels de les curses d’orientació: l’escala sol ser entre 1:25.000 i 1:40.000, amb gran simplificació de detalls i colors. La ubicació de les balises és en elements força visibles, primant més l’elecció de ruta que l’orientació fina. En les proves de llarga durada, el mapa es lliura als equips prèviament a la sortida perquè puguin decidir la seva estratègia de localització, ordre i controls. El temps amb què es lliura el mapa depèn de cada organització.

Una parella en ple Campionat de Catalunya de Rogaine. Foto: Josep Maria Montaner

Inici del Campionat de Catalunya de Rogaine. Foto: Josep Maria Montaner

 

Participació