parc nacional

El Parc Nacional d'Aigüestortes estudia com la llum artificial afecta la biodiversitat

El Parc és Reserva 'Starlight' i amb accions com aquesta busquen millorar el coneixement sobre aspectes que afecten la fauna i el firmament

Sortida guiada al Parc Nacional d’Aigüestortes en imatge d’arxiu. | Territori
per Redacció, 22 de juliol de 2019 a les 17:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici està duent a terme una adequació de l’enllumenat i un estudi sobre l’impacte que té la llum artificial en muricecs, insectes i ocells. L'acció s'emmarca dins del Pla d'Acció que desenvolupen des de que, el passat octubre de 2018, el Parc fos reconegut Reserva i Destinació Turística Starlight.
 

Per fer l’estudi, un equip de la Universitat de Barcelona ha programat i instal·lat aparells que enregistren sons als pobles de Boí, Barruera, Cardet i Cóll. Aquests aparells s’han col·locat a prop dels punts de llum artificial i recolliran el so dels animals que s'apropen a aquests punts de llum. Els primers dies d’estudi ja han generat més de 10.000 arxius de so i la informació està sent tractada i analitzada informàticament. Durant l’estiu s’anirà repetint la instal·lació d’aquests sensors en els diferents municipis amb previsió de tenir els resultats a la tardor.

La llum natural regula aspectes fonamentals de la fisiologia, l'ecologia i la conducta dels animals. La il·luminació artificial ha anat expandint-se progressivament a nivell mundial a mida que ha anat creixent l'urbanització, fet que ha generat contaminació lumínica. Aquest tipus de contaminació altera els règims de llum natural i afecta el ritme circadiari d'activitat d'espècies, tant diürnes com nocturnes. Se sap que pot tenir implicacions importants en la condició física dels animals, la selecció sexual, l'èxit reproductiu, la relació depredador-presa i la competència entre espècies.

 
Amb el reconeixement de la qualitat del cel del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici es posa de manifest que constitueix un exemple de protecció i conservació i s’incorpora l’observació del firmament com a part del seu patrimoni natural, cultural i científic.


 

 

Participació