Escalada

Montserrat tanca la via ferrada «La Teresina»

El Patronat de la Muntanya de Montserrat anuncia el tancament permanent per motius de seguretat i de conservació del Parc

per Redacció , 17 de maig de 2019 a les 20:18 |
Imatge d'arxiu de la via ferrada La Teresina | Bombers
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Patronat de la Muntanya de Montserrat ha anunciat el tancament permanent de la via ferrada "La Teresina" després d'arribar unànimement a un acord amb la Comissió Tècnica sobre la regulació de l'escalada, vies ferrades i canals equipades de Montserrat. El desequipament de tota la instal·lació es durà a terme el més aviat possible i mentre no s'executa el Patronat no permet ni l'accés ni la pràctica de l'activitat de l'escalada en aquesta via ferrada, que segueix tancada.

El Patronat considera que hi ha diversos motius per desequipar la via ferrada La Teresina. Entre els arguments esgrimits sorgeix la seguretat, atès que assegura que concetra la major part dels serveis dels GRAE a Montserrat i que existeix un alt risc de despreniments en alguns trams de la via. En aquest sentit, el Patronat afegeix en un comunicat que "la majoria de practicants d'aquesta activitat tenen poca experiència i poc coneixement del medi i de l'activitat en si, a vegades no porten l'equip adequat i no són conscients de les seves capacitats ni de la dificultat de la ferrada".


Un altre dels arguments principals de l'organisme és les conseqüències d'erosió per l'alta freqüentació d'usuaris. El Patronat assegura que el nombre de practicants ha crescut exponencialment i que l'itinerari ha patit una degradació del sòl molt elevada, especialment en els trams verticals de bosc. Com a conseqüència secundària, també la canal de Sant Jeroni s'ha vist perjudicada per l'alta afluència d'escaladors perquè acostumen a fer el retorn a peu pel seu traçat.

La decisió arriba en ple debat sobre l'opció de reduir el nombre de vies ferrades i canals equipades de Montserrat per motius de seguretat i de conservació. De moment, podem dir que si no hi ha un canvi de rumb sobtat "La Teresina", una de les vies ferrades pioneres a Montserrat, ja és història.

 

Participació