Successos

Tres excursionistes catalans moren en una allau al Perú

El grup provava de pujar el pic Nevado Mateo, de 5.000 metres, amb un guia local que també ha mort

per Redacció, 7 de gener de 2019 a les 23:07 |
El pic Nevado Mateo, al Perú.
Tres excursionistes catalans i un guia peruà moren en una allau al Perú. El grup provava de pujar el pic Nevado Mateo, de 5.000 metres, segons han informat mitjans locals. Un altre dels membres de l'expedició va sobreviure a l'accident, que va tenir lloc aquest diumenge, i va alertar les autoritats. Els equips d'emergència han trobat els cossos dels alpinistes, ja sense vida, aquesta passada nit.

El supervivent ha relatat que els seus companys van quedar sepultats pel despreniment de gel quan ja descendien la muntanya. Aquest ha estat evacuat a l'Hospital de Carhuaz i més tard ingressat en una clínica a causa de les seves greus lesions en diverses zones del cos.


Vint membres de la Unitat de Salvament d'Alta Muntanya de Caraz de la Policia Nacional i de l'Associació de Guies de Muntanya del Perú es van traslladar a la zona de l'accident, on van trobar amb vida el guia peruà, de 39 anys. Poca estona després, però, va morir.

Fonts d'Acció Exterior han indicat que els familiars d'algunes de les víctimes s'han posat en contacte amb la conselleria, que els ha ofert suport i ha gestionat el seu contacte amb el ministeri d'Afers Estrangers espanyol.

Des de l'Associació de Guies de Muntanya del Perú s'atribueix l'accident, en part, al canvi climàtic. "El guia tenia molta experiència, però el problema és que ara les glaceres tenen moltes alteracions pel canvi climàtic. Abans era més segur escalar i ara hi ha un canvi que sorprèn els guies de muntanya", ha explicat en declaracions a la premsa el president de l'entitat, Rafael Figueroa.

Els tres excursionistes catalans morts són del Vallès Occidental, dos veïns de Sant Cugat i un altre de Cerdanyola. Així ho ha avançat el TOT Sant Cugat i ho ha pogut confirmar LaTorre en el cas de les dues víctimes santcugatenques.

 

 

Participació