BTT

La CabrerèsBTT inicia una nova etapa

La 26a edició, celebrada aquest diumenge, redueix a 2.000 els inscrits per a reduir l’impacte sobre el territori i millorar l’atenció als participants

per Redacció , 27 de maig de 2018 a les 18:41 |
La limitació d’inscrits, el temps i el recorregut han afavorit el bon desenvolupament de la cursa. | @CabreresBTT.
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La marxa de BTT no competitiva més popular i multitudinària de Catalunya ha celebrat aquest cap de setmana la seva 26a edició, que ha estat marcada per la clara voluntat de l’organització de reduir l’impacte sobre el territori amb la limitació d’inscrits fins a 2.000 i millorar encara més l’atenció als participants.
 

La previsió meteorològica per a diumenge era favorable, amb temperatures agradables i només amb risc de pluja i tempestes a partir de la tarda, i així va desenvolupar-se la jornada. Com cada any, els primers centenars de participants arribaven puntuals a les 6 del mati per recollir el dorsal i prendre la sortida a les 7. El director del consell català de l’esport, Toni Reig, l’Alcalde de l’Esquirol i president de l’Associació Social i Territorial del Cabrerès, Alex Montanyà, i el regidor d’Esports de l’Esquirol, Ferran Martinez van donar el tret de sortida als ciclistes que esperaven ansiosos una nova CabrerèsBTT.
 

El recorregut de la CabrerèsBTT, diferent en cada edició, presentava una especial diferència, la distància de la ruta curta enguany arribava als 44 (37 en les passades edicions) i 1.100metres de desnivell acumulat. Pel que fa a la ruta llarga, 60km i un desnivell acumulat de 1.800m.
 

Ambdós recorreguts es veien clarament marcats per les pluges de les últimes setmanes. Les acumulacions de fang eren en punts molt localitzats com darrera la serra de Cabrera, i el terreny, que estava humit era  prou ciclable en la majoria de trams. Van ser les mateixes pluges les que van obligar a la direcció de cursa a fer alguns canvi en el recorregut havent d’incloure trams de carretera no previstos inicialment.
 
Els primers 38 quilòmetres de la marxa, són els que comparteixen ambdues rutes. Els participants, sortien per camins forestals fins arribar a Cabrera, punt on cal destacar l’acumulació de fang. El recorregut seguia combinant trams de pista i camins emboscats.
La part més tècnica del recorregut amb corriols exigents estaven reservats per la ruta llarga, després de passar el darrer avituallament, una zona que ha fet les delicies dels participants.
 
L’esmorzar, aquest any a Tavertet, és sens dubte un dels moments més entranyables de la prova, un espai on es posa de manifest la bona comunió entre tots els participants i voluntaris: la qualitat humana dels voluntaris, l’ambient festiu, l’alegria i l’amabilitat amb què els voluntaris reben als participants. Són aquests més de 100 voluntaris, i la quarantena d’entitats vinculades les que fan possible la CabrerèsBTT sigui possible.
 
Era pocs quilometres després de l’esmorzar quan els participants havien d’escollir si seguir la ruta curta que els duria fins a l’Esquirol, o si pel contrari tenien força per completar 22 quilòmetres més pels meravellosos paisatges del Cabrerès.
 
Entorn a les 10 han començat a arribar al Village els primers participants d’ambdues curses. Cap a les 3 de la tarda ha arribat el darrer dels participants que ha completat la ruta llarga. Els participants han acollit amb bona nota la limitació d’inscrits a 2.000, han destacat que en cap punt del recorregut hi han hagut aturades i que en els diversos avituallaments previstos l’espera a estat mínima. Tanmateix, els voluntaris i la resta de l’organització han valorat de forma excel·lent el comportament de tots els participants que han col.laborat amb el reciclatge i el compromís envers el territori. Tot i els 2.000 participants els accidents han estat mínims i per primer cop en molts anys no s’ha informat de cap trasllat als centres hospitalaris de la comarca. La limitació d’inscrits, el temps i el recorregut han afavorit el bon desenvolupament de la CabrerèsBTT.
 

Més de 100 voluntaris i una quarantena d’entitats vinculades fan possible la CabrerèsBTT. Foto: @CabreresBTT


És  al  mateix Village CabrerèsBTT on durant tota la jornada de diumenge s’ha disputat la penúltima prova de la copa Osona de Trial que va comptar amb la presència de corredors internacionals i nacionals de primer nivell com Vicent Germans de nacionalitat francesa i Abel Mustieles, vigent campió de categoria 20, que enguany ha fet el salt a categoria 26. Destacar els podis de Abel Mustiles, Domènec Lladó, i Vincent Hermance.
 
La CabrerèsBTT afronta amb aquesta 26a edició un nou repte, segons explica Àlex Montanyà, director esportiu i president de l'Associació Social i Territorial Cabrerès CabrerèsBTT “hem aconseguit molts reptes, gairebé  tot allò que ens hem proposat al llarg  d’aquests 25anys: aconseguir un èxit organitzatiu amb 3.000 participants, fer l’esdeveniment sostenible econòmicament, fidelitzar patrocinadors i entitats vinculades, crear una xarxa exemplar de voluntaris, dinamitzar la pràctica d’esport a la natura, treballar per la conservació del medi i una clara aposta per la responsabilitat social, ara és el moment de treballar per aconseguir que aquests èxits siguin possibles però reduint el nombre de participants.”
 
Així doncs, el director de la prova afirmava que amb la 26a edició l’organització fa els primers passos cap a una nova CabrerèsBTT: “No tenim la fórmula per una nova CabrerèsBTT, però enguany farem els primers passos cap a una nova CabrerèsBTT i el futur, de nou, ens dirà si l’hem encertat o no.” Montanyà vol treballar en que la CabrerèsBTT no sigui un èxit de gestió amb 3.000participants, vol que l’èxit sigui retornar al territori tot allò tangible i intangible que ha regalat als seus participants durant els seus 25 anys d’existència. En aquesta línia, l’organització de la prova ha limitat a 2.000 els participants per aquesta 26a edició.
 
La CabrerèsBTT és des de fa temps, molt més que una marxa BTT, és un cap de setmana familiar. Les activitats s’iniciava el dissabte 26 de maig a les 10 del matí amb l’entrega dels dorsals. Múltiples activitats es van portar a terme durant la jornada. Molt destacable l’èxit, una edició més, de la MiniCabrerèsBTT, la prova germana petita de la CabrerèsBTT que cita la tarda de dissabte a centenars d’infants entre 4 i  16 anys, amb quatre recorreguts diferents d’entre 500m i 7km.
 
La mateixa tarda van tenir lloc el fòrum amb les conferències d’Anna Comet, l’atleta d’alt rendiment que va explicar a la quarantena d’assistents la seva experiència en el repte d’aquesta temporada, l’embaràs del seu primer fill. Comet explicava que la desconeixença del tema, la poca literatura al respecte de l’esport en l’embaràs (sempre tenint en compte un embaràs de no risc) era en atletes d’alt nivell va ser en el seu cas un dels motius que la feia endarrerir la maternitat. Va reivindicar els beneficis de l’activitat físic en les dones embarassades, incidint molt en els embarassos de no risc.

L’altra conferència va anar a càrrec de Xènia Oliveras, la CEO d’Exceltic Sport, l’empresa catalana de cosmètica esportiva 100% natural, qui va posar èmfasi en el fet que el cos humà absorbeix, a través dels productes que s’apliquen a la pell, un total anual de 2 quilos de productes tòxics, i de la corresponent baixada del rendiment que això suposa.
 
No van faltar tampoc les ja tradicionals exhibicions de trial, de la mà de Trial Sport.
La nova activitat per la tarda de dissabte van ser les masterclass d’spinning que va reunir als apassionats d’aquest esport a la pista esport
 

 

Arxivat a:
BTT, Cabrarès, BTT, CabrerèsBTT
Participació