Marxa

Taradell-Vic: la marxa de regularitat commemorativa «Rafael de Casanova»

Els organitzadors volen, 90 anys després de la primera marxa realitzada a Catalunya, recuperar l’esperit d’aquella època aquest diumenge 17 de desembre

per Redacció , Osona, 14 de desembre de 2017 a les 11:08 |
El càlcul dels temps de la marxa s’ha fet segons les indicacions del llibre «Manual d’excursionisme», de Josep M. Batista i Roca, editat el 1928. | Arxiu.
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de desembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Centre Excursionista “Rafel de Casanova” (inicialment Grup Excursionista) va ser l’entitat originària de la UEC de Gràcia i l’any 2016 hauria celebrat el seu centenari. Aquesta entitat va ser la que va organitzar la primera marxa de regularitat l’any 1927, amb un itinerari entre Aiguafreda i Sant Antoni de Vilamajor.

Des de l’any 1914, diverses entitats excursionistes organitzaven curses de muntanya, però membres del Centre Excursionista Rafael de Casanova, predecessors de la UEC de Gràcia, van considerar que calia trobar una competició excursionista on el guanyador no fos el més fort o el més preparat i van tenir l'original idea de crear les marxes on calia orientar-se amb un mapa i seguir un horari.


Com a record de la primera marxa de regularitat celebrada a Catalunya, organitzen aquesta marxa de regularitat que portarà als participants de Taradell a Vic. Per tornar al punt de partida hi haurà un servei de transport.

Els organitzadors volen, 90 anys després de la primera marxa realitzada a Catalunya, recuperar l’esperit d’aquella època; per aquest motiu, la marxa serà de regularitat lliure i caldrà fer una mitjana compresa entre els 3 i els 5,5 km/h en cada un dels tres trams en que es divideix la marxa. En cada tram, entre els control de neutralització hi haurà dos controls de regularitat que permetran extrapolar el temps al total del tram. El càlcul dels temps s’ha fet segons les indicacions del llibre Manual d’excursionisme de Josep M. Batista i Roca, editat el 1928.


El mapa que rebran els participants serà com els que feien els membres del CE Rafael de Casanova en totes les marxes i els itineraris que van publicar en el llibre “Itineraris gràfics d’excursions. Volum I”, de l’any 1928, publicat conjuntament amb el CE Minerva, una entitat també desapareguda. L’itinerari que s’ha triat és el número 10 dels que hi ha en el llibre esmentat i es reprodueix en el cartell de la marxa.

La marxa té una llargada de 14 km, amb un desnivell positiu de 332 m i un desnivell negatiu de 481. Consta de tres trams:
  • 1. Tram de bosc, entre Taradell (sortida) i la Collada (control N1)

    Distància: 4,66 km; desnivell positiu: 239 m; desnivell negatiu: 106 m
  • 2. Tram de carena, entre la Collada (control N1) i Vilalleons (control N2)
    Distància: 2,63 km; desnivell positiu: 84 m; desnivell negatiu: 207 m
  • 3. Tram de la plana: entre Vilalleons (control N2) i Vic (arribada).
    Distància: 6,77; desnivell positiu: 9 m; desnivell negatiu: 168 m
També hi hauran controls secrets en els quals hi haurà una balisa; caldrà marcar la targeta amb la pinça que hi ha. No trobar-los només implica una penalització, no així el fet de saltar-se un control de regularitat atès que implica la desqualificació pel fet de no poder fer el càlcul del temps.
 

Vegeu el mapa de situació del pàrquing, el punt de sortida i el lloc del dinar >

Els participants que tinguin alguna necessitat especial per al dinar caldrà que ho comuniquin a secretaria@uecgracia.cat.

Hi haurà premis per als primers equips classificats.

La inscripció es farà per equips de dues persones. El preus per persona són:
– Federat: 10 €
– Federat amb dinar: 22 €
– No federat: 16 € (inclou la llicència temporal de la FEEC)
– No federat amb dinar: 28 € (inclou la llicència temporal de la FEEC)

Les inscripcions s´han de fer a la pàgina web de la FEEC >

Veure Reglament >

Per a qualsevol dubte, poseu-vos en contacte a secretaria@uecgracia.cat o vives.teixido@gmail.com

Els membres del Centre Excursionista “Rafael de Casanova” van ser uns innovadors en la seva època i van crear les marxes de regularitat, una activitat que va ser molt popular a Catalunya. El fet de participar en aquesta marxa ja és un homenatge a aquells pioners. De tota manera, des de l’organització el que volen és que gaudiu de l’interessant itinerari entre Taradell i Vic.
 

 

Participació