Curses de muntanya

El Domini d'Isards: per a tots els boigs de les curses de muntanya a la Vall de Camprodon

Va acollir el passat 28 i 29 d'octubre una estada de tardor en què es va poder conèixer un munt de novetats, a més de gaudir dels circuits ja marcats en el magnífic entorn de la vall i del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

per Xavier Borràs, 10 de novembre de 2017 a les 13:13 |
L’estació de curses de muntanya de la Vall de Camprodon, Domini d'Isards, va ser l'escenari incomparable de l'estada de tardor del darrer cap de setmana d'octubre. | Josep Maria Montaner.
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de novembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El cap de setmana de l'estada, un estol de corredores i corredors ben coneguts van estrenar els rànquings de l’estació per deixar registrats els seus millors temps. Foto: Josep Maria Montaner.

El cap de setmana del 28 i 29 d'octubre va tenir lloc a Espinavell la segona edició de l'Stage de Tardor de l’estació de curses de muntanya Domini d’Isards, a la Vall de Camprodon. Aquesta trobada anual té com a objectiu la presentació de novetats i, enguany, n’hi va haver moltíssimes.


Més de 150 km de circuits

En primer lloc, es van presentar els circuits ja marcats de l’estació. Classificats per nivells de dificultat, hi vam trobar 10 circuits que transcorren per 4 dels sis municipis de la vall, amb un total de més de 150 km marcats, segons aquests colors:

— Verd: <10 km distància; <350-400 m de desnivell.
— Blau: 8-21 km distància; 350-850 m de desnivell.

— Vermell: 20-35 km distància; 800-1.600 m de desnivell.
— Negre: +35 km distància; +1.600 m de desnivell.

Cadascun dels circuits té la seva pròpia fitxa, que podeu trobar a www.dominidisards.com/circuit/.
 
Cims, comes i carenes de la Vall de Camprodon són els paratges pels quals transcorren els circuits escollits. Foto: Josep Maria Montaner.

Tots els circuits a tocar i rànquings en línia

L’estació de curses de muntanya Domini d’Isards i l’empresa Skitude van arribar a un acord per presentar el catàleg de circuits i serveis a través d’una app. Amb l'app de Skitude es podrà accedir al catàleg de tots els circuits del Domini d'Isards, registrar-hi les rutes que es duguin a terme i aparèixer en el rànquing en línia de l'estació. A més a més, s’hi trobarà la previsió meteorològica de la zona, l’accés a les xarxes socials de l’estació i tota la informació relativa als recorreguts proposats. Tots els corredors i corredores podran sumar temps al rànquing global de l’estació i entrar a competir pels premis anuals que s'estrenaran el 2018. S’hi comptaran quilòmetres acumulats i, per tant, es premiarà la constància i la fidelitat al territori.

Però, també, s'obre una segona línia de rànquings, aquests sí, destinats a premiar les millors marques sobre cada circuit. Aquesta modalitat es mesurarà a través de Strava i tindrà, igualment, un reconeixement anual.

Estrena amb cares molt conegudes

El cap de setmana de l'estada, un estol de corredores i corredors ben coneguts van estrenar els rànquings de l’estació per deixar registrats els seus millors temps.

Dissabte, Jordi Gamito, Gemma Avellí i Joanna Redondo van correr per l’estació fent la volta al Gra de Fajol i al Costabona.

Diumenge hi van destacar Salvador Vilalta, Anna Comet i Laia Andreu, amb circuits de carena i circuits al municipi de Molló, a l’entorn d’Espinavell. I tot el cap de setmana, l’Imma Boada i en Gerard Martínez van poder gaudir de diversos circuits que ja els són ben coneguts. A banda, les persones inscrites també van pujar els seus temps al rànquing, tant dissabte com diumenge, optant d’aquesta manera als premis de 2018.
 
Els boigs de les curses de muntanya van gaudir dels nous ciruits marcats. Foto: Josep Maria Montaner.
 
I un programa molt intens...

Dissabte de matí, es va presentar Skitude i els circuits a recórrer i, de tornada, pilates per estirar.

Dissabte a la tarda, es va parlar de l'ús de dispositius electrònics a càrrec de Runnerinn; nutrició i suplementació en el món del trail a càrrec d’Anna Grífols; i prevenció i tractament de lesions a càrrec de Bayés Esport.

Diumenge de matí es va fer el segon recorregut de circuits.
 
I les boges no van ser menys a l'hora de gaudir de l'aire lliure i de la muntanya. Foto: Josep Maria Montaner.

En un entorn incomparable

El centre neuràlgic de l’estació Domini d’Isards és al refugi Els Estudis, al bell mig del veïnat d’Espinavell. En aquest espai se centralitzen la major part de les activitats i és punt d’inici de molts dels circuits. Cims, comes i carenes de la Vall de Camprodon són els paratges pels quals transcorren els circuits escollits i el paisatge que, una vegada més, compartiran amb tots vosaltres.
 
Una mica d’història i de context del Domini d’Isards...

L’estació de trail running (curses de muntanya) de la Vall de Camprodon és una iniciativa privada que sorgeix per la creixent presència de corredores i corredors a la comarca del Ripollès. Sens dubte, el gran nombre de curses del territori ha afavorit la presència d’aquest perfil d’esportista i es detecta la necessitat d’obrir una oferta específica. La primera inspiració va ser la de les xarxes d’estacions de trail franceses, però aviat es van adonar que els calia un model propi.
 
El creixement del Domini d’Isards ha anat sempre d’acord amb les premisses marcades pel Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser.

La primavera de 2016 es va iniciar l’activitat amb un Training Camp per a l’Emmona. Poc després, a la tardor, es van estrenar amb el primer Stage de Tardor, moment en què van posar a prova diversos circuits. La primavera de 2017 van esclatar amb el primer Training Camp Córrer en femení, que va suposar una forta aposta pels esdeveniments temàtics i que va ser un gran èxit de participació. Paral·lelament, van posar en marxa el web. El segon Stage de Tardor torna a portar les novetats de l’estació, entre les quals, circuits ja marcats sobre el territori i una app en col·laboració amb Skitude.
 
Durant l'estada, també es va poder aprendre i conèixer novetats de gran interès per als esportistes de muntanya. Foto: Josep Maria Montaner.

I dels seus socis

El Domini d’Isards compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Molló i el projecte Territori d’Isards com a socis. Igualment, estableix des del primer moment una estreta relació amb Tradeinn, empresa de distribució en línia de material esportiu que aporta el coneixement de les darreres novetats en marques i productes.

El creixement del Domini d’Isards ha anat sempre d’acord amb les premisses marcades pel Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, amb el qual s’han pactat traçats i activitats i amb qui es comparteix la visió d’un ús del territori que sigui compatible amb la seva preservació i que l’afavoreixi.

I, amb aquestes mateixes premisses, comparteixen ideari amb altres estacions de curses de muntanya del Pirineu Oriental.

 

Participació