Arròca, Nhèu, Aire, Aigua i Gèu

Baishmonix, un projecte de muntanya integral per entusiasmar-se a la Vall d'Aran

Esports, muntanya i cultura van de bracet en aquest projecte de turisme responsable i sostenible que agrupa els municipis de Les, Bossòst, Bausen i Canejan | A partir de l’evocació de Chamonix, aposta perquè l’»oblidat» terçon dels Quate Lòcs esdevingui punta de llança esportiva i turística del petit país pirinenc

per Xavier Borràs, Vall d'Aran, 24 d'octubre de 2017 a les 20:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 d'octubre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Jaume Llanes i Montserrat Timoneda, tots dos professors de filosofia, són el cor i l’ànima de Baishmonix, un projecte en què esports, muntanya i cultura s'associen de forma integral per oferir als visitants experiències úniques en els entorns i els paratges naturals del terçon (terçó) dels Quate Lòcs, que inclou els municipis de Les, Bossòst, Bausen i Canejan, a la Vall d'Aran.
 

La frondosa i feréstega Vall de Toran. Foto: Josep Maria Montaner.


El nom baishmonix resulta d'un joc de paraules enginyós, perquè és evident que les qualitats naturals d’una zona no són suficients per revelar-ne els usos –sostenibles– que se’n poden treure, sinó que cal un esguard i un esperit –una filosofia– especials per reconèixer-les, és a dir: pensament, sensibilitat, capacitat de projecció i entusiasme. I aquí és on resulta ineludible emprar el terme baishmonix, brillant creació del Juli Sala per expressar la unitat d’un territori i el segell característic que el defineix a partir de l’evocació de Chamonix, la regió dels Alps francesos que és un punt de referència de les activitats de muntanya arreu del món. La força del mot/concepte es demostra en el fet que ha arrelat en la gent del país, que de seguida se l’ha fet seu i l’ha escampat arreu a través de les xarxes.
 

Un altre dels paisatges a recórrer amb Baishmonix: el lac Redon o estanh Redon de Vilamòs. Foto: Josep Maria Montaner.


Tanmateix, a banda de la seva popularitat, el més important és que Baishmonix constitueix un ambiciós pla de treball que està liderat per un competent equip tècnic i està apadrinat per les institucions del territori. Un pla mogut per idees que es tradueix en fets ben visibles com, per exemple:

— la neteja i senyalització de senders i itineraris,

— l’equipament i manteniment de zones d’escalada,
— la publicació d’un mapa de la zona i ressenyes d’itineraris de totes les disciplines esportives,
— l’organització de curses i altres tipus d’esdeveniments relacionats amb la muntanya.

Arròca, Nhèu, Aire, Aigua i Gèu. A Baishmonix la realitat de la naturalesa hi és despullada, sense subterfugis ni artificis.

Junt amb Jaume Llanes i Montserrat Timoneda, Javi Mora, Nacho Sacau i Miguel A. García s'encarreguen de fer possible el somni que a la Val d’Aran es produeixi un fenomen veritablement insòlit: que l'indret que fins ara ha estat més oblidat  de tots (el terçó dels Quate Lòcs) es converteixi en la punta de llança esportiva i turística del petit país pirinenc. I això, és clar, amb arguments que pesen més que els flocs de neu que hi cauen a l'hivern.
 

Amb Baishmonix també es pot gaudir de les vies ferrades. Foto: Josep Maria Montaner.

 

Arròca, Nhèu, Aire, Aigua i Gèu

És a dir, la realitat despullada, sense subterfugis: roca, neu, aire, aigua i gel. En uns paratges com aquests, les activitats esportives que s’hi poden practicar de manera respectuosa amb el medi i l'entorn són moltes. Tanmateix, tant si s’opta per fer-hi una caminada tranquil·la, com un exigent circuït de trail runnig o una compromesa escalada hivernal, el que és segur és que el visitant que s’hi endinsa queda impregnat de la seva bellesa i del seu estat quasi intocat, salvatge.
 

Andreu Cortés, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Les, que junt amb la resta de municipis dels Quate Lòcs, són fonamentals en la promoció de Baishmonix. Foto: Josep Maria Montaner.


En definitiva, es tracta d’un projecte de present i de futur, que pot il·lusionar tant els nadius com els forans i que pot canviar completament la imatge d’un territori fins ara molt mal conegut. "Com a vells coneixedors de les muntanyes dels Quate Lòcs que som –diuen els promotors–, ens sentim honorats que s’hagi tingut en compte el nostre treball i la nostra opinió i confessem que ens plau sentir-nos part d’aquesta força poderosa que aviat tothom coneixerà pel seu nom propi: Baishmonix".
 
MUNTANYA · ESPORTS · CULTURA

A les muntanyes de l'entorn des Quate Lòcs que ens vol fer conèixer Baishmonix, superiors als 2.000 m, amb valls desconegudes, crestes, roques, canals, prats, boscos, rius, estanys i barrancs…, s'hi pot fer de tot. 

L'escalada també és possible als entorns dels Quate Lòcs que ofereix Baishmonix. Foto: Josep Maria Montaner.


Fins a 13 recorreguts, per a tots els gustos i nivells, relacionats amb el senderisme familiar, el trail running, l'escalada, les vies ferrades, l'alpinisme clàssic, l'esquí de muntanya, el barranquisme, l'escalada sobre gel…
 

Un boulder de Baishmonix a Les. Foto: Josep Maria Muntaner.


Recorreguts molt fàcils
1. Der Haro: 6’6 Km i 150m D+ 
2. Des Castèths: 6’8 Km i 360m D+

Recorreguts fàcils​
3. Vila de Les: 9’4 Km i 550m D+
4. Carlac: 6’3 Km i 390m D+
5. Canejan: 5’2 Km i 530m D+
6. Bossòst: 8’5 Km i 530m D+

Recorreguts intermedis
7. Les.Carlac: 19’ Km i 1170m D+
8. Portilhon: 10’9 Km i 1170m D+
9. Cabanes: 22 Km i 1410m D+

Recorreguts difícils
10. Montlude: 26’3 Km i 2460m D+
11. Quate Lòcs: 43’3 Km i 3440m D+
12. Tuc d’Ermer: 16’4 Km i 1500m D+

Verticals
13. Sprint Canejan: 1’3 Km i 290m D+
14. 2KV Montlude: 10’3 Km i 2090m D+

Les és conegut per la tradició de l'haro, un tronc d'avet que, plantat a la plaça del poble, és cremat la nit de sant Joan Foto: Josep Maria Motaner.


El coneixement de la cultura i les tradicions, també de la llengua pròpia, són altres aspectes que es poden conèixer: l'Haro de Les, el Barbacan de Canejan, la tradicio minaire, les llegendes, els paratges de l'ós, el patrimoni romànic i les rutes culturals…

Les activitats i esdeveniments muntanyencs durant tot l'any, amb curses de trail o verticals: Trail Carlac, Tor as Quate Lòcs, Montanhes Araneses, Corsa der Haro…

El Trail Carlac, el mes d'agost, és una cursa ja ben consolidada en el panorama esportiu muntanyenc. Foto: Josep Maria Montaner.

 

Participació