Óssos

L'alcalde d'Uston, a l'Arieja, prohibeix el trànsit d'óssos al municipi

Amb la intenció d'obrir el debat de la reintroducció dels plantígrads al Pirineu

per Redacció, 11 d'agost de 2017 a les 10:16 |
Alain Servat, el batlle, no vol que els óssos passegin pel seu municipi. | Territori.
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 d'agost de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La convivència en un mateix territori entre els óssos, els habitants de pobles del Pirineu i els seus ramats pot arribar a ser un problema de difícil solució. A Occitània, l'alcalde d'Uston, a la regió de l'Arieja, hi ha posat inventiva i ha decretat un edicte que prohibeix el trànsit d'aquests animals, tal com recull

L'ordre considera aquests plantígrads com uns animals "perillosos, inapropiats i incompatibles amb les activitats ramaderes i el turisme" i que el municipi "ja no pot tolerar la presència il·legal de depredadors introduïts pel govern sense consultar-nos-ho".


Segons el batlle, Alain Servat —que també és president de la Federació de Pastors de l'Arieja—, la mesura és simbòlica i vol obrir el debat de la reintroducció dels óssos al Pirineu. L'alcalde parla clar: "El perill és que demà l'atac d'un ós sigui als pastors, als turistes". El seu decret pretén "responsabilitzar l'estat" del problema.

A l'Arieja, prop de 400 ovelles han mort enguany com a conseqüència d'atacs d'óssos. Aquest trist rècord reviu el debat sobre la reintroducció dels óssos al Pirineu, per bé que l'Estat francès es comprometé a protegir l'espècie a través de la Directiva Europea Hàbitat Fauna-Flora-1992.

La vall d'Uston és a tocar de Catalunya. D'una anys ençà es fa una cursa transfronterera entre Uston i Tavascan (Pallars Sobirà) a través del port de Marterat (2.217 m).

 

Participació